Στουρνάρας: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην ΕΕ αν δεν υπάρξει κοινή απάντηση στον κορωνοϊό

Στουρνάρας: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην ΕΕ αν δεν υπάρξει κοινή απάντηση στον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, αν τα κράτη δεν δώσουν κοινή δημοσιονομική απάντηση για να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στο Bloomberg, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να καβγαδίζουν και να σχηματίσουν μια «ισχυρή συμμαχία» για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, κίνηση που στηρίζουν αρκετά μέλη της ΕΕ, αλλά κάποιες χώρες όπως η Γερμανία αντιδρούν.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Οι σκέψεις για τους ηθικούς κινδύνους δεν πρέπει να είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες των ενεργειών μας σήμερα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg.

«Ο ESM έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά οι υπό όρους πιστωτικές γραμμές δεν είναι ένα κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες. Η έκδοση κοινών ομολόγων είναι μία συνηθισμένη ενέργεια απέναντι στον κοινό εχθρό», δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Αύξηση δημοσίου χρέους 10-20%

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα επίπεδα του δημοσίου χρέους θα αυξηθούν κατά 10-20%, εξαιτίας των δημόσιων δαπανών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ακόμη, δήλωσε ότι αναμένεται η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. «Ζητήματα βιωσιμότητας χρέους μπορεί να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία τελειώσει, κάτι που θα εμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Η ΕΚΤ έχει επιδείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, ευελιξίας και ρεαλισμού πρέπει να επιδείξουν και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιοι δικαιούνται voucher μέχρι και 600 ευρώ - Τι προβλέπεται για συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς τέκνων με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οικονομία / Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Η προκήρυξη όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για περιοχές της Πελοποννήσου από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy
LIFO NEWSROOM