Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σε "ιστορική" συμφωνία σήμερα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι η στενή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών, οι οποίες σήμερα δεν δανείζονται μεταξύ τους. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας θα είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τις χώρες του νότου, οι οποίες πλήττονται σήμερα καίρια από την περιορισμένη ροή της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.
Το επόμενο βήμα, όπως διαβάζουμε στο sigmalive.com, για την οριστικοποίηση των αποφάσεων είναι η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία πριν από τη διάλυσή του, τον Απρίλιο του 2014, για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Η υλοποίηση της τραπεζική ενοποίησης θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2014, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας, ο οποίος θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο εν λόγω μηχανισμός θα αναλάβει τη στενή εποπτεία των 128 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, που θεωρούνται συστημικές είτε για την Ευρωζώνη, είτε για τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Μεταξύ αυτών θα είναι και οι μεγάλες κυπριακές και ελληνικές τράπεζες. Οι υπόλοιπες 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες θα εποπτεύονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές κάθε χώρας, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ενώ υψηλή εποπτεία και για αυτές θα έχει η ΕΚΤ.
Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας της τραπεζικής ενοποίησης είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης τραπεζών, ο οποίος θα αποφασίζει για την εξυγίανση ή εκκαθάριση μιας προβληματικής τράπεζας. Η απόφαση για την εξυγίανση ή εκκαθάριση θα λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Συμβούλιο Εξυγίανσης, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των κοινοτικών οργάνων και των κρατών μελών. Ωστόσο, τα κράτη μέλη θα έχουν λόγο σε περίπτωση διαφωνίας για την τύχη μιας τράπεζας.
Η εξυγίανση μιας τράπεζας θα ξεκινάει με ίδια μέσα, δηλαδή με συνεισφορά των μετόχων, των μη ασφαλισμένων πιστωτών και των μεγάλων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ), ωστόσο θα υπάρξει μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τις ΜΜΕ. Σε περίπτωση που τα χρήματα για εξυγίανση εκ των έσω δεν επαρκούν, τότε θα ζητείται η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου εξυγίανσης το οποίο θα συσταθεί με τη συνεισφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος σε μια δεκαετία θα προικοδοτήσει το ταμείο με 10 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τους καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ, η νέα νομοθεσία που αποφασίστηκε όχι μόνο εγγυάται τις καταθέσεις τους, αλλά επιταχύνεται η αποζημίωσή τους μέσα σε 7 ημέρες από τη χρεοκοπία της τράπεζας. Παράλληλα, αυξάνεται το ποσό που θα συνεισφέρουν οι τράπεζες στα εθνικά συνεγγυητικά ταμεία, τα οποία σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούν να δανείζονται μεταξύ τους.
σχόλια