Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup: Τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup: Τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROGROUP
0

Συνεδριάζουν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα και αύριο, Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup και το Ecofin, αντιστοίχως, στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα επικεντρωθούν στη δημοσιονομική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να συμφωνηθούν τα κεντρικά μηνύματα που θα στείλει η Ευρωζώνη σχετικά με τη συνεχιζόμενη, συντονισμένη, δημοσιονομική απάντησή της στις προκλήσεις της πανδημίας.

Επίσης, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επιμέρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταβολές που πιθανώς να έχει ενεργοποιήσει η πανδημία, με βάση σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπεται να παρουσιάσουν τα βασικά συμπεράσματα της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Πρόκειται για μια ακόμη αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, εν μέσω των δυνατών αναταράξεων που έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγειονομική κρίση. Η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με την προετοιμασία της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου.

Στο Ecofin θα γίνει αποτίμηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, θα συζητηθούν η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και οι προτεραιότητες των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, όπως θα επισημάνει, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM