Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα

Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα Facebook Twitter
0

Τα μέτρα για την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου άνοιξε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία παρουσίασε τους κύριους άξονες των νέων μέτρων και δράσεων για το υπουργείο της. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται:

  1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  2. Νέες παροχές για τρίτεκνες οικογένειες: Εισάγεται δια βίου αναγνώριση ιδιότητας και θεσπίζεται πιστοποίηση.
  3. Φοροαπαλλαγές για νέους γονείς: Παροχές για έως 12 μήνες από την απόκτηση παιδιού, μέχρι 5.000 ευρώ, με προσαύξηση για κάθε εξαρτώμενο μέλος και πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers βρεφονηπιακών σταθμών.
  4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ: Vouchers για όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024, φτάνοντας σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς.
  5. Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Διπλασιασμός των vouchers και διεύρυνση σε όλους τους δήμους από το πρώτο τρίμηνο του 2025.
  6. Επιπλέον παροχές: Κατάργηση φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών, δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες, και αναμόρφωση προνοιακών επιδομάτων.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στον τρόπο χορήγησης των επιδομάτων, με έμφαση στα τρία μεγαλύτερα επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης και Επίδομα Παιδιού. Στα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης περιλαμβάνονται η αύξηση των ποσών, η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και ο εξορθολογισμός των περιουσιακών κριτηρίων.

Αναφορικά με τις αλλαγές στα επιδόματα, σημειώνεται η ενοποίηση της δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κλίμακας του επιδόματος παιδιού, με αύξηση της τρίτης κλίμακας από 28 σε 45 ευρώ ανά παιδί και 90 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί. Παράλληλα, εισάγονται νέα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Στον τομέα της απασχόλησης και των συνταξιούχων, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τα μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας και τη στήριξη νέων γονέων από τις επιχειρήσεις.

Για τους συνταξιούχους, ανακοινώθηκε αύξηση των συντάξεων κατά 2,2% έως 2,5% από 1η Ιανουαρίου 2025 και έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ για όσους έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM