Τα πέντε ακανθώδη ζητήματα της τέταρτης αξιολόγησης

Τα πέντε ακανθώδη ζητήματα της τέταρτης αξιολόγησης Facebook Twitter
SOOC
0

Σε μια συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM προσβλέπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν τους κινδύνους που συνδέονται με εξωγενείς παράγοντες (π.χ. νευρικότητα των αγορών, γεωπολιτικές εξελίξεις κτλ), τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου και την εκπλήρωση των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.


Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, τα πέντε πιο ακανθώδη ζητήματα για τις Βρυξέλλες είναι τα προνομοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2019-2020, οι τιμές των ακινήτων στο σύστημα του ΕΝΦΙΑ, η αγορά ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο διορισμός διοικητών στο δημόσιο τομέα.

Σημειωνεται ότι η τελευταία αξιλόγηση συνδέεται με μια σημαντική δόση των δανείων, της τάξεως των 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει να εκταμιευθεί πριν τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει ως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου η δόση να εκταμιευθεί το αργότερο εντός του Ιουλίου, καθώς τον Αύγουστο τα εθνικά κοινοβούλια θα είναι κλειστά.

Για την ομαλή και βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία, ενός ταμειακού αποθέματος, από 16-20 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως τον Αύγουστο, με το οποίο εκτιμάται ότι η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις ως τις αρχές του 2020.


Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ορισμένα από αυτά θα συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM