ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Telegraph: O Βαρουφάκης κάνει λόγο για παράλληλο νόμισμα εάν χρειαστεί - Tι είναι τα ΙΟUs;

Telegraph: O Βαρουφάκης κάνει λόγο για παράλληλο νόμισμα εάν χρειαστεί - Tι είναι τα ΙΟUs; Facebook Twitter
7

Για την έκδοση παράλληλου νομίσματος, αν χρειαστεί, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με την Telegraph. Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στην εφημερίδα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.

Η Telegraph φιλοξενεί δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών: «Αν χρειαστεί θα εκδώσουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα», φέρεται να είπε.

Τα IOUs είναι έγγραφα, υποσχετικοί τίτλοι που αναγνωρίζουν ότι ο κάτοχός τους θα λάβει ένα χ ποσό κάποια στιγμή στο μέλλον (από τα ηχητικά αρχικά της φράσης «I owe you»).

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η Καλιφόρνια το 2008 εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν πάγωσε η ρευστότητα μετά την κρίση της Lehman Brothers. Ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει ότι αυτό το μέτρο δεν αποτελεί πρελούδιο για Grexit αλλά μια νομική ενέργεια εντός της απαραβίαστης ιερότητας της νομισματικής ένωσης, τονίζει η Telegraph.

Λίγο αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε μέσω twitter:

 

Telegraph: O Βαρουφάκης κάνει λόγο για παράλληλο νόμισμα εάν χρειαστεί - Tι είναι τα ΙΟUs; Facebook Twitter

Τι ανέφερε παλιότερο άρθρο της Καθημερινής για τα ΙΟUs;

 

... Πολλοί πιστεύουν ότι ο «σιδηρούς νόμος της οικονομίας» δεν έχει σημασία, και το μόνο που χρειάζεται είναι «να πέσουν λεφτά στην αγορά». Βεβαίως τα λεφτά βοηθάνε, αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες ή αξιόπιστες προοπτικές της οικονομίας. Λεφτά που τυπώνονται με την σέσουλα, στο τέλος δεν αξίζουν ούτε το χαρτί τους. Κάπως έτσι θα είναι και τα IOUs (I Owe You ή στην νεοελληνική «έχεις λαμβάνειν») που ήδη συζητιόνται ως εναλλακτική λύση (Wolfgang Münchau, «Athens must stand firm against the failed eurozone's policies» Financial Times 16.2.2014 και Hugo Dixon «A parallel currency would have devastating consequences» Financial Times 17.2.2014). Δυστυχώς αυτή είναι η μόνη λύση στην οποία εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς τα δανεικά των εταίρων.

 

Το σενάριο είναι ότι τυπικά η Ελλάδα θα είναι στην ζώνη του ευρώ, αλλά χωρίς ρευστότητα και με περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων. Το κράτος δεν θα έχει δανεικά, οι φόροι ήδη δεν επαρκούν και φυσικά δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Συνεπώς θα αρχίσει να τις αποπληρώνει (όλες ή μέρος αυτών και κυρίως μισθούς και συντάξεις) με διατακτικές IOU. Δεν είναι καινούργιο. Να σημειώσουμε ότι κάποια μορφή IOU, υπήρξαν και στην Ελλάδα αφού το κράτος αποπλήρωσε με ομόλογα τα αναδρομικά των δικαστών και τα χρέη σε φαρκακοβιομηχανίες. Τα ομόλογα τελικώς κουρεύτηκαν, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση...

 

Πιθανότατα τα IOU δεν θα λειτουργήσουν αυτόματα ως παράλληλο νόμισμα. Για ένα διάστημα. Όσοι Έλληνες είχαν λεφτά φρόντισαν από το 2010 να κρατήσουν κάτι κάτω από το στρώμα, εξ ου και δεν παρατηρήθηκε πανικός στα γκισέ των τραπεζών μετά τις δυσμενέστατες εξελίξεις στα Eurogroup. Αυξήθηκε, βεβαίως, η εκροή καταθέσεων αλλά δεν έγινε χαμός στις τράπεζες. Τα IOUs όμως θα λειτουργήσουν όμως ως αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός του κράτους, από τους υπάλληλους του, τους συνταξιούχους, πιθανώς και από τους προμηθευτές στο σκέλος που αφορά μόνο τα χρέη του κράτους. Και μόνο αυτά...

 

Τα «έχεις λαμβάνειν» θα μείνουν εκτός ευρείας κυκλοφορίας μέχρι την στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες θα αναγκάσουν κάποιους να τα βγάλουν στις καθημερινές συναλλαγές. Φυσικά θα είναι υποτιμημένα. Πόσο; Όση η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους. Αν οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν ότι θα πάρουν από το κράτος το ποσό που αναγράφεται στο χαρτί, τότε η υποτίμηση θα είναι μικρή• θα κουρευτούν λίγο, έτσι για τον «κόπο» της συναλλαγής. Αν οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι αξιόχρεο θα ξεκινήσει μια σπειροειδής υποτίμηση και οι Έλληνες ίσως μάθουν για πρώτη φορά πως λειτουργούν οι «μοβόρες» χρηματοπιστωτικές αγορές, γιατί αυτές οι αγορές θα είναι οι ίδιοι και ο μπακάλης τους.

 

Τα IOUs όμως (ceteris paribus) θα μπορούσαν ταυτοχρόνως θα επιτύχουν και την εσωτερική υποτίμηση που δεν κατάφερε ο «διακρατισμός». Να σημειώσουμε εδώ ότι τα μνημόνια, που μισούμε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από (δια)κρατική παρέμβαση στην αγορά. Χωρίς αυτή το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα θα λυνόταν πιο γρήγορα δια της χρεοκοπίας, αλλά με ακόμη περισσότερες αδικίες και πολύ μεγαλύτερο πόνο.

 

Ο πληθωρισμός των IOUs θα έφερνε στο κράτος μια μορφή «ισοσκελισμένων» βιβλίων. Οι πραγματικές κρατικές δαπάνες θα μειώνονται στο ποσοστό του πληθωρισμού των IOUs, αφού δεν έχει σημασία πόσα χαρτιά θα τυπώνονται αλλά τι αγοράζουν αυτά τα χαρτιά. Αυτό θα ισχύσει όμως μόνο όμως για μισθούς και συντάξεις αφού για τις εισαγόμενες ως επί το πλείστον μελλοντικές προμήθειες του δημοσίου ουδείς στο εξωτερικό θα δέχεται IOUs.

 

Με άλλα λόγια μισθοί και συντάξεις θα περικοπούν, όχι δια του μισητού μνημονίου (κατά του οποίου τουλάχιστον μπορούμε να διαδηλώνουμε με το σύνθημα «αξιοπρέπεια») αλλά δια της εσωτερικής αγοράς χρήματος. Όσα περισσότερα IOUs θα εκδίδει η κυβέρνηση τόσο λιγότερα αγαθά αυτά θα αγοράζουν, τόσο θα μειώνονται οι πραγματικές δαπάνες του κράτους μέχρι που αυτή η αγορά θα έρθει σε ισορροπία. Αν έρθει...

 

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

7

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αφού το διέψευσε σημαίνει ότι θα γίνει :(Και θα προσθέσει "μα δε μίλησα ποτέ για διπλό νόμισμα, μίλησα για IOU, είναι διαφορετικό".ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ Σε έχουμε μάθει απ' έξω πλέον. Φτάνει.
Όπως δεν είπε οτι "θα υπάρχει συμφωνία σε 48 ώρες";. Σε εκείνη την περίπτωση τα "τοξικά media" διαστρέβλωσαν τα λόγια του - άσχετα αν δεν βγήκε να το διαψεύσει αμέσως.