Τελεσίγραφο του Euroworking group στην Ελλάδα

Τελεσίγραφο του Euroworking group στην Ελλάδα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
3

Συμφωνία για παράταση του υφισταμένου προγράμματος στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, φέρεται να ζήτησε το Euroworking group από την ελληνική πλευρά, βάζοντας μάλιστα «το μαχαίρι στο λαιμό», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι να επισημοποιηθεί η συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking group το κλίμα ήταν αρνητικό για τη χώρα μας, καθώς ακόμα και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική του υφιστάμενου προγράμματος και προετοιμάζει την πρότασή της για το πώς θα μπορούσε να είναι μία συμφωνία-γέφυρα, μέχρι την οριστικοποίηση του νέου συμβολαίου μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας. Την πρόταση αυτή αναμένεται τα παρουσιάσει στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιμείνει στις θέσεις της κυβέρνησης «μέχρι τέλους», με όποιες συνέπειες για όλους, καθώς η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπογράφει το υφιστάμενο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε την κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι μία «χρηματοδότηση γέφυρα» αλλά βάσει προγράμματος «που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι όμως νέο δάνειο», τονίζουν.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κρατάνε γερά και ηρωικά. "Ο επιμένων νικά" λέει μια παροιμία. Το κακό είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι ότι ξεδιπλώνεται η διαφορά μεταξύ της ελληνικής "ψυχολογίας" και της ευρωπαϊκής. Ενώ οι Έλληνες στα δύσκολα σήκωναν πάντα το κεφάλι, οι Ευρωπαίοι το κατέβαζαν. Έτσι οι Ευρωπαϊκοί λαοί, που επίσης πεινουν και υποφέρουν (βλέπε Πορτογάλοι με 30% ανεργία και βασικό μισθό καθαρά 419 Ευρώ) έχουν λειτουργησει ψηφίζοντας χειρότερα πιόνια και δοσίλογους στην γερμανική επικυριαρχία, απ'ο΄τι ψήφιζαν μέχρι τώρα... ΟΠότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε πέραν της Μέρκελ και όλα τα δοσιλογικά φερέφωνα των λοιπών Ευρωπαίων... Σκληρός αγώνας άνισος... Εντυπωσιακά όμορφος επίσης...
Come again?Η Πορτογαλία έχει 13% ανεργία και ο βασικός της μισθός διατηρήθηκε όσο ήταν και προ κρίσης και ναι ήταν χαμηλότερος από την Ελλάδα.Από την άλλη,μισθοί και συντάξεις έχασαν μόνο γύρω στο 5%.Βέβαια,εκεί έγιναν μεταρρυθμίσεις.Δεν βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 και τα 52 ούτε υπάρχει αυτή η τεράστια απόκλιση στις απολαβές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.Επίσης,αποφάσισαν να αποπληρώσουν τα τελευταία δάνεια πολύ νωρίτερα και δανείζονται από τις αγορές με 2% επιτόκιο.Αλλά τι να πεις!Εμείς είμαστε γενναίοι και διεκδικητικοί ενώ οι Πορτογάλοι κότες.
Όχι απλά διατηρήθηκε ο βασικός μισθός στην Πορτογαλία αλλά δώθηκε και μια μικρή αύξηση πέρυσι. Γιαυτό και η ανεργία πέφτει εκεί και έχουν αυτό που λέμε ανάπτυξη, γιατί είχαν πολύ πιο ήπια μέτρα απο αυτά που επέβαλαν στην Ελλάδα. Κανείς δεν είπε να μην μειωθεί η απόκλιση ιδιωτικού με δημόσιο τομέα, όχι όμως η σύγκλιση να είναι συνεχώς προς τα κάτω χωρίς πάτο! Δηλαδή να πέφτει ο βασικός του ιδιωτικού τομέα κατα 30%, να κατρακυλούν και οι μισθοί του δημοσίου τομέα και να συζητάμε ακόμα να πέσουν κι άλλο , για να μπορεί να ξαναπέσει ο μισθός του ιδιωτικού τομέα κ.ο.κ! Μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, μιζέριας, αύξησης της ανεργίας και το αποκαλούμε "μεταρυθμίσεις"! Αν τα μέτρα ήταν αντίστοιχα με της Πορτογαλίας και απλά περικόβονταν οι υψηλόμισθοι του δημοσίου τομέα και το κόστος του κράτους χωρίς να διαλύσουν εντελώς ΚΑΙ τον ιδιωτικό τομέα και να αυξήσουν κατακόρυφα την ανεργία και την ύφεση, τότε θα μιλούσαμε για "μεταρυθμίσεις" και πιθανώς να είχαμε αντίστοιχα αποτελέσματα με την Πορτογαλία.