Θετική αλλά με αστερίσκους ήταν 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, ενώ η Κομισιόν προτρέπει για συγκρατημένα μέτρα στήριξης.
Η έβδομη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, επισημαίνει ότι η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο τόσο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της διάδοσης του κορωνοϊού και σε μία σειρά δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Ωστόσο, καθυστερήσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση δεσμεύσεων όπως η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου, μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημοσίων εσόδων, στο κτηματολόγιο, στην εφαρμογή του target model στην ενέργεια και στις αποκρατικοποιήσεις.
Στην Έκθεση, σημειώνεται επίσης ότι οι Αρχές, παρά τις αντιξοότητες λόγω πανδημίας, έχουν σημειώσει πρόοδο σε μία σειρά δεσμεύσεων όπως η θεσμοθέτηση νέου πτωχευτικού δικαίου, η βελτιστοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης επενδύσεων, η απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την έκθεση έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η έκθεση επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνολικού ύψους 20,4 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου. Μέτρα τα οποία, μαζί με αυτά που υλοποιήθηκαν μεταγενέστερα και αυτά που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, θα υπερβούν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα».