«Τρύπα» 6,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

«Τρύπα» 6,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό Facebook Twitter
0

Στα 6,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η «τρύπα» στον προϋπολογισμό στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, εξαιτίας και της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 5,484 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,152 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, καταγράφεται πτώση των φορολογικών εσόδων κατά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2,5 δισ. προέρχονται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Μάλιστα, για τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέα μείωση των εσόδων, αφού μετατέθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για τα τέλη Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις δαπάνες του προϋπολογισμού, παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,385 δισ. ευρώ εξαιτίας των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων στους πληγέντες της πανδημίας. 

Αναλυτικά

- Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 26,996 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,645 δισ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά περίπου 308 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό, τα έσοδα από ΦΠΑ καταγράφουν μείωση 2 δισ. ευρώ και από ειδικό φόρο κατανάλωσης 500 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,326 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 67 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά 344 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή του στόχου οφείλεται στην είσπραξη της πρώτης και δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος από όσους έκαναν χρήση της παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου.

-Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 ανήλθαν στα 39,731 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4,385 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) Η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας COVID-19 (μισθωτών και επιστημόνων), ύψους περίπου 1,189 δισ. ευρώ.

β) Η δαπάνη ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους περίπου 864 εκατ. ευρώ.

γ) Η δαπάνη έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας, ύψους 420 και 263 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

δ) Οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 1,887 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τη δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ και για τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.

ε) Οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 159 εκατ. ευρώ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ