Τσακαλώτος: Επιδιώκουμε πολιτική λύση-πακέτο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Τσακαλώτος: Επιδιώκουμε πολιτική λύση-πακέτο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική συμφωνία «σε όλο το πακέτο», στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ANT1.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν ζητήσαμε ιδιαίτερη μεταχείριση, ενώ επισήμανε ότι ζητούν μέτρα πάνω σε λανθασμένα στοιχεία. «Δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν εξαιρέσεις και δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση από το ΔΝΤ. Αλλά, όσο σκληροί είναι με εμάς ζητώντας μέτρα, το ίδιο σκληροί να είναι και με την Ευρώπη για το θέμα του χρέους», τόνισε.

Επίσης, απέδωσε τη στάση του ΔΝΤ σε εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο γιατί μπήκε σε ένα πρόγραμμα χωρίς να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους «και τώρα ο Τόμσεν θέλει να τους πείσει ότι φταίει η Ελλάδα», ενώ επιπλέον φοβούνται μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητήσει να αποχωρήσουν. «Το ΔΝΤ παίζει blame game με την Ελλάδα», τόνισε. Κάλεσε το ΔΝΤ να πάρει μία απόφαση, για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και να έχει δίκαιες απαιτήσεις. «Δεν συγχωρείται να ροκανίζει τον χρόνο», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι η θέση της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ίδια με την ελληνική, σχετικά με τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Ανέφερε ότι οι πιο πολλοί «παίκτες» στην Ευρώπη δεν επιθυμούν επανάληψη του 2015 και ο κοινοτικός επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έντιμα προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση-πακέτο.

Σε ερώτηση για το αφορολόγητο, σημείωσε ότι «ως διαπραγματευτική ομάδα ποτέ δεν είχαμε λευκή επιταγή. Είχαμε και κόκκινες γραμμές. Εγώ δεν μπορώ να σας πω για ένα συγκεκριμένο μέτρο, συζητάμε το συνολικό πακέτο».

«Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Φέτος αυξήσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. [...] Να περιμένουν όλοι το συνολικό πακέτο», είπε.

Επισήμανε ότι «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας. «Να είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν και όταν θα έρθει η ανάπτυξη να ξέρει ότι θα κερδίσει παραπάνω από ό,τι οι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διέψευσε τη φημολογία ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών από τους θεσμούς για να δοθούν απαντήσεις από την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, απάντησε πως η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, αλλά «κάποια πράγματα πρέπει να τα κρατήσεις πίσω έως ότου οι άλλοι ανοίξουν τα χαρτιά τους». Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πρόσφατα «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει όσο πιο σκληρή γραμμή γίνεται.


Ο υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την άποψη του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι «όλοι είναι στο ίδιο καζάνι», επισημαίνοντας ότι «θα αφήσουμε το "αποτύπωμά" μας εάν έχουμε περισσότερο χρόνο (με έργο σε παιδεία, υγεία και ανθρωπιστική κρίση)». Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα μη παραμετρικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα απελευθερωθούν πολλοί πόροι που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.


Ο κ. Τσακαλώτος κατέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για γενικόλογες τοποθετήσεις, ζητώντας να προσδιορίσουν επακριβώς ποιες δαπάνες και από πού θα περικοπούν. «Να μας πουν και ο κ. Στουρνάρας, που ήταν υπουργός του Σαμαρά, και ο κ. Σταϊκούρας τι φόρους ακριβώς και ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», είπε.


Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι κινδυνεύει να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος, απάντησε πως «ας πετύχει η αριστερά αυτό που θέλει να πετύχει για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και ας είμαι ο "μουντζούρης"».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI