WEF: Η Ελλάδα, πιο χαμηλά κι από την Ναμίμπια, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

WEF: Η Ελλάδα, πιο χαμηλά κι από την Ναμίμπια, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας Facebook Twitter
3

Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση πέρυσι μεταξύ 140 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF (Global Competitiveness Report 2016-2017), στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Φινλανδία. Μάλιστα οι τρεις πρώτες χώρες, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακριβώς στην ίδια θέση και το 2015.

Η κατάταξη των χωρών από το WEF γίνεται με βάση τη βαθμολογία που παίρνει κάθε χώρα σε έναν μεγάλο αριθμό επί μέρους δεικτών.

WEF: Η Ελλάδα, πιο χαμηλά κι από την Ναμίμπια, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας Facebook Twitter
Οι 10 χώρες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 86η θέση της λίστας αφήνοντας πίσω της την Αλγερία, την Ονδούρα, την Καμπότζη και την Σερβία. Την ίδια ώρα, όμως στην κατάταξη βρίσκεται πιο χαμηλά από την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Ναμίμπια, την Κύπρο και το Μαυροβούνιο.

Από τις 12 γενικές κατηγορίες δεικτών, η Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση στις υποδομές (37η θέση), την τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), την ανώτερη παιδεία και εκπαίδευση (45η θέση), την υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (46η θέση). Τις χαμηλότερες επιδόσεις είχε στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (136η θέση), το μακροοικονομικό περιβάλλον (131η θέση) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (114η θέση). Στους υπόλοιπους δείκτες, η Ελλάδα είναι 81η στους θεσμούς, 89η στην αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων, 56η στο μέγεθος της αγοράς, 69η στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων και 72η στην καινοτομία των επιχειρήσεων.

Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, είναι η πολιτική αστάθεια, οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι φορολογικές ρυθμίσεις.

WEF: Η Ελλάδα, πιο χαμηλά κι από την Ναμίμπια, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας Facebook Twitter
Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση πέρυσι μεταξύ 140 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα.
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI

σχόλια

3 σχόλια
Με το πλέον εχθρικό κράτος της Ευρώπης απέναντι στην επιχειρηματικότητα η τάση δεν πρόκειται να αντιστραφεί . Ταυτόχρονα όσο η χώρα μετατρέπεται σε οικονομικό παρία και ενοχλητικό ζήτουλα ,οι ιθαγενείς τρέφονται με τη μάχη στη διαπλοκή και την ατέρμονη διαπραγμάτευση ...Το βάρος γίνεται εκρηκτικό, γιατί όσοι ακόμα εργάζονται στην φθίνουσα παραγωγική οικονομία καλούνται να συντηρήσουν άνεργους, ασφαλιστικό σύστημα , συντάξεις και κόστος δημοσίου !Το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία δεν κατανοεί τους λόγους ,αποδεικνύεται ότι απομακρυνόμαστε ταχύτατα από τις ανταγωνιστικές οικονομίες μέσα σε ένα καταστροφικό αρνητικό σπιράλ που επιτείνεται με ασύλληπτη ανευθυνότητα από τους χειρισμούς της ανίδεας περί τα οικονομικά κυβέρνησης . Μια μαύρη τρύπα που ρουφά κάθε διαθέσιμο πόρο χωρίς καμία μα καμία ένδειξη αντίστροφής , γιατί απλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για ανάπτυξη παρά μόνο φόροι για τη συντήρηση του κομματικού κράτους .
Αλλη μια φορά αποδεικνυεται η τραγικότητα της ελληνικής οικονομίας και το πλασματικό επίπεδο ζωής που ζούμε. Σε περίπτωση που αποσυνδεθουμε απο το μηχάνημα υποστήριξης που ονομάζεται Ευρώ τότε θα φανούν οι πραγματικά ελλειπής δυνατότητες της ανυπαρκτης οικονομίας μας.
O δεικτης αφορά την πααργωγικοτητα , δηλαδή "the set of institutions, policies and factors that determine the level of productivity of a country" και ειναι ο ορισμο; που παρέχει το ίδιο το WEF. Άλλο το άνα και άλλο το άλλο.Επίσης, η αναφορά έχει το ΣΕΒ ως βασικό πάροχο τηε πληροφορίας (Greece , SEV Hellenic Federation of Enterprises | Michael Mitsopoulos, Senior Advisor, Macroeconomic Analysis and European PolicyThanasis Printsipas, Associate Advisor, Macroeconomic Analysis and European Policy) Πολύ βασικό... δεν μιλάει για Politics instability αλλά για POLICY INSTABILITY ως βασικότερο παράγοντα ...άλλο το ένα και άλλο το άλλο! Αφορά τη πολυνομία ή ασάφεια σχετικά με τους κανονιμσούς και οχι την πολιτική!