Πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη, υποστήριξε μιλώντας στο CNBC ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν. «Είναι ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα (χρέους) και πιο ριζοσπαστικά μέτρα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε, μεταξύ άλλων.
«Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα... και καθυστερούμε την διαδικασία της κήρυξης χρεοκοπίας, κάτι το οποίο θα ήταν παράνομο στην περίπτωση μιας ιδιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ζιν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του Grexit, υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Ελλάδα να επιλύσει τα προβλήματά της, αν παραμείνει εντός της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια έξοδος δεν είναι απαραίτητο να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, από το οποίο να μπορεί κάποιος να φύγει προσωρινά και να επιστρέψει αργότερα με υποτιμημένο νόμισμα, αντί να προσπαθούμε να επιβάλλουμε εσωτερική υποτίμηση;», διερωτήθηκε. «Αυτή είναι συνταγή για να μεγιστοποιηθεί η ανεργία και η αναταραχή», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης. «Από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εργαζόμαστε θεωρώντας ότι το καλύτερο σενάριο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης», είπε στο CNBC. «Αυτό θα επέτρεπε μια στροφή στην ελληνική οικονομία καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.
«Εάν γίνει μια προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας, η Ελλάδα θα μπορέσει γρήγορα να επιστρέψει την ανάπτυξη» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.
σχόλια