Άι Γουέι-Γουέι: Ένα πελώριο γλυπτό από γυαλί μουράνο φόρος τιμής στα θύματα του κορωνοϊού

Άι Γουέι-Γουέι: Ένα πελώριο γλυπτό από γυαλί μουράνο φόρος τιμής στα θύματα του κορονοϊού Facebook Twitter
O Ai Weiwei φωτογραφίζεται με το γλυπτό του Η Ανθρώπινη Κωμωδία. Φωτο: Edward Smith
0

Το 2009, ο Adriano Berengo επισκέφθηκε τον Άι Γουέι Γουέι στο στούντιό του στο Πεκίνο. Τον προσκάλεσε να συνεργαστούν στο Μουράνο, στο στούντιό του στη Βενετία. Λίγο καιρό αργότερα, όταν έφτασε στο νησί της λιμνοθάλασσας, ο Κινέζος καλλιτέχνης ξεκίνησε μια γόνιμη επαγγελματική σχέση, γοητευμένος από την ικανότητα των αρχιτεχνιτών υαλουργών που μετέτρεπαν τις σκέψεις του σε πραγματικότητα.

Έτσι γεννήθηκε η "Ανθρώπινη Κωμωδία", ένας μνημειώδης, οκτώ μέτρων ύψους και έξι μέτρων πλάτους, μαύρος γυάλινος πολυέλαιος που αποτελείται από 2.000 κομμάτια: σκελετούς και κρανία ανθρώπων και ζώων, οστά και εσωτερικά όργανα, νυχτερίδες και καβούρια, ένα σύγχρονο mementomori που προέκυψε μετά από τρία χρόνια εργασίας και ζυγίζει συνολικά τέσσερις τόνους. Ο πολυέλαιος αυτός τοποθετήθηκε στο νησί του San Giorgio Maggiore, μέσα στην ομώνυμη Βασιλική, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Η γιγαντιαία εγκατάσταση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βενετία, πλαισιώνεται από πρόσφατα και παλαιότερα έργα, τα οποία, μαζί με το γυαλί, περιλαμβάνουν υλικά με τα οποία πειραματίζεται εδώ και καιρό ο καλλιτέχνης, όπως ξύλο, πορσελάνη και τουβλάκια Lego.

Αυτή είναι η πρώτη δουλειά του Άι Γουέι Γουέι με γυάλινα γλυπτά, ένα από τα μεγαλύτερα κρεμασμένα έργα τέχνης από γυαλί Μουράνο στον κόσμο και η «Ανθρώπινη Κωμωδία» όπως ονομάζεται αποτελεί το επίκεντρο μιας νέας έκθεσης 32 έργων στην εκκλησία του 16ου αιώνα.

Άι Γουέι-Γουέι: Ένα πελώριο γλυπτό από γυαλί μουράνο φόρος τιμής στα θύματα του κορονοϊού Facebook Twitter
Η Ανθρώπινη Κωμωδία (2022) εκτίθεται στην Βασιλική του San Giorgio Maggiore.

Ο τίτλος του γιγαντιαίου, γυάλινου γλυπτού παραπέμπει στο επικό ποίημα του Δάντη του 14ου αιώνα, τη Θεία Κωμωδία. Αν και οι εργασίες για τη κατασκευή του ξεκίνησαν πριν από την πανδημία αποτελεί φόρο τιμής στις πολλές ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όπως λέει ο καλλιτέχνης το θέμα είναι ο θάνατος που βρίσκεται πάντα εδώ και μας συνοδεύει, ακόμα και αν δε θέλουμε να αναγνωρίζουμε το γεγονός.

Το στούντιο Berengo στο βενετσιάνικο νησί Μουράνο, με το οποίο ο Άι Γουέι Γουέι συνεργάστηκε για την έκθεση συνεργάζεται με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για την υλοποίηση έργων από γυαλί. Ο Άι Γουέι Γουέι που είναι συλλέκτης παλαιών αντικειμένων από γυαλί αγαπά να δουλεύει με το εύθραυστο και πολύτιμο υλικό σημειώνοντας ότι στους αρχαίους ελληνικούς τάφους, το γυαλί χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μπουκαλιών με δάκρυα που έχυναν οι ζωντανοί για τους νεκρούς.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης το έργο Remains (2015), το οποίο μοιάζει με αρχαιολογικό χώρο και αποτελείται από πορσελάνινες αναπαραγωγές ανθρώπινων οστών που ανασκάφηκαν από τον χώρο ενός στρατοπέδου εργασίας που λειτούργησε υπό τον Μάο Τσε Τούνγκ στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν εκκαθαρίστηκαν χιλιάδες διανοούμενοι, μαζί με αυτούς και ο πατέρας του καλλιτέχνη, ποιητής Ai Qing. Ένα άλλο γλυπτό της έκθεσης, το Glass Root παρουσιάζει το ριζικό σύστημα του αρχαίου δέντρου Pequi, ενός απειλούμενου με εξαφάνιση είδους που ενδημεί στη Βραζιλία, ότι έχει απομείνει από την αποψίλωση των δασών και από φυσικά αίτια.

Άι Γουέι-Γουέι: Ένα πελώριο γλυπτό από γυαλί μουράνο φόρος τιμής στα θύματα του κορονοϊού Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από την Ανθρώπινη Κωμωδία
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια Τουραντό του Πουτσίνι αλλιώτικη από τις άλλες δια χειρός Άι Γουέι-Γουέι

Πολιτισμός / Μια Τουραντό του Πουτσίνι αλλιώτικη από τις άλλες διά χειρός Ai Weiwei

Ο Κινέζος καλλιτέχνης αποφάσισε να ανεβάσει το έργο του Πουτσίνι στην Όπερα της Ρώμης επειδή, σε πολύ νεαρή ηλικία, ήταν κομπάρσος στην παραγωγή της Τουραντό του Τζεφιρέλι στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η νέα εγκατάσταση του Άι Γουέι Γουέι για τα ανθρώπινα δικαιώματα με χιλιάδες κομμάτια LEGO

Εικαστικά / Η νέα εγκατάσταση του Άι Γουέι Γουέι για τα ανθρώπινα δικαιώματα με χιλιάδες κομμάτια LEGO

Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση έχουν τεθεί υπό κράτηση ή εξορία ή έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο λόγω των πράξεων, των πεποιθήσεων ή των σχέσεών τους.
THE LIFO TEAM
Ο Αι Γουέι Γουέι μιλάει για την εμπειρία του με τη λογοκρισία και τις πολιτικές του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Lifo Picks / Οι εμπειρίες του Αι Γουέι Γουέι με τη λογοκρισία

Η ηγεσία στο Πεκίνο ελέγχει ολοκληρωτικά τα συστήματα επικοινωνίας. Οι επίσημες στατιστικές και οι κυβερνητικές δηλώσεις είναι συχνά παραπλανητικές και οι Κινέζοι πολίτες που μιλούν συλλαμβάνονται ή και φυλακίζονται.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ