Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020 Facebook Twitter
Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LifO
0

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020, για τις εκδόσεις 2019, από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις αρμόδιες Επιτροπές [Επιτροπή για τα ετήσια Βραβεία Λογοτεχνίας, το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, το Ειδικό Θεματικό Βραβείο & τα Βραβεία Δοκιμίου–Μαρτυρίας, Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου και Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης] εργάσθηκαν γόνιμα και εντατικά, και, παρά τις αντιξοότητες που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επέτυχαν την ενδελεχή εξέταση και κρίση της βιβλιοπαραγωγής του 2019 εντός έξι μόλις μηνών από την έναρξη των συνεδριάσεών τους.

Τούτο καταδεικνύει τη μέριμνα τόσο των Μελών των Επιτροπών όσο και των αρμόδιων δομών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την επαναφορά του θεσμού των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων στην κανονικότητα, ώστε να απονέμονται κάθε χρόνο τα Κρατικά Βραβεία που θα αφορούν στη παραγωγή της αμέσως προηγούμενης εκδοτικής χρονιάς.

Στη διαδικασία εφαρμόζεται η νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/23-12-2010, Άρθρο 40).

Αναλυτικά, ανακοινώνονται σήμερα:

Ι. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2020.

II. Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020.

Πρόκειται για τα Βραβεία: i) Μυθιστορήματος, ii) Διηγήματος-Νουβέλας και iii) Ποίησης.

ΙΙI. Τα Κρατικά Βραβεία Δοκιμίου - Μαρτυρίας 2020.

Πρόκειται για τα Βραβεία: i) Δοκιμίου-Κριτικής και ii) Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας.

ΙV. Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2020.

V. Το Ειδικό Θεματικό Βραβείο 2020 (σε βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα).

VI. Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2020.

Πρόκειται για τα Βραβεία: i) Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, ii) Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, iii) Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου  και  iv) Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.

VII. Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2020. Πρόκειται για τα Βραβεία: i) Απόδοσης Έργου Της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά, ii) Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα και iii) Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα.

VIII.  Ανακοινώνεται επίσης η απονομή τιμητικής διάκρισης σε περιοδικά.  

Παράλληλα, όπως επιτάσσει η νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, δίδεται στη δημοσιότητα το Σκεπτικό Βράβευσης των αρμόδιων Επιτροπών.

Ειδικότερα, τα Βραβεία έχουν ως ακολούθως:

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2020 απονέμεται στην Τζένη Μαστοράκη για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα.

ΙΙ. Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2020 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Ηλία Μαγκλίνη για το έργο του Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2020 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Αχιλλέα ΙΙΙ για το έργο του Παραχαράκτης, εκδόσεις Νεφέλη, και στον Μιχάλη Μακρόπουλο για το έργο του Μαύρο νερό, εκδόσεις Κίχλη.

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2020 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιάννη Αντιόχου για το έργο του Αυτός, ο κάτω ουρανός, εκδόσεις Ίκαρος.

ΙΙΙ. Κρατικά Βραβεία Δοκιμίου - Μαρτυρίας 2020

Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής 2020 απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Ιωαννίδη για το έργο του Μία “υπερόχως νόθος” τέχνη: ποιητικές της φωτογραφίας. Τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα, εκδόσεις Futura.

Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2020 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Κωνσταντίνο Πουλή για το έργο του Απ’ το αλέτρι στο smartphone. Συζητήσεις με τον πατέρα μου, εκδόσεις Μελάνι.

IV. Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2020 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στην Ηλέκτρα Λαζάρ για το έργο της Άγια νήπια, εκδόσεις Άπαρσις, και στον Μιχάλη Μαλανδράκη για το έργο του Patriot, εκδόσεις Πόλις.

V. Το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2020 για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Μάνο Ραγιάδη για το έργο του Αγόρι, εκδόσεις Bibliothèque. 

VI. Τιμητική Διάκριση απονέμεται ομοφώνως στα περιοδικά Πρεβεζάνικα Χρονικά και Απόπλους.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της αρμόδιας εννεαμελούς Επιτροπής έχει ως εξής (ΦΕΚ 1058/ΥΟΔΔ/23.12.2020):

Επιτροπή για τα ετήσια Βραβεία Λογοτεχνίας και το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, το Ειδικό Θεματικό Βραβείο και τα Βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας

- Άλκηστις Σοφού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικού Ινστιτούτου στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Μέλος ΔΕΠ, Πρόεδρος

- Σοφία - Λαμπρινή Ντενίση, Καθηγήτρια Ιστορίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μέλος ΔΕΠ, Αντιπρόεδρος

- Ελένη Παπαργυρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μέλος ΔΕΠ

- Δημήτριος Νόλλας, Συγγραφέας

- Ηλίας Καφάογλου, Συγγραφέας

- Δημήτριος Αθηνάκης, Συγγραφέας

- Νικόλαος Βατόπουλος, Κριτικός

- Κωνσταντίνος Καραβίδας, Διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κριτικός

- Ευτυχία Παναγιώτου, Κριτικός

VII. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2020 (για τις εκδόσεις 2019)

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Παναγιωτάκη για το έργο με τίτλο Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι, εκδόσεις Πατάκη.  

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Νίκο Πουρσανίδη για το έργο με τίτλο Πέρα από το δάσος & Η μαγεμένη καρυδιά, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και στη Μελίνα Σιδηροπούλου για το έργο με τίτλο Ήλιος με μουστάκια, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην εικονογράφο Χρύσω Χαραλάμπους και στον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ για το έργο με τίτλο Το πουλόβερ, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.     

                                                                                  

Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ροδούλα Παππά για το έργο με τίτλο Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας, εκδόσεις Νεφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής (ΦΕΚ 1058/ΥΟΔΔ/23.12.2020) έχει ως εξής :

Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου

- Μελπομένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος

- Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συγγραφέας , Αντιπρόεδρος

- Αναστασία Οικονομίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

- Ιωάννης Παπαδάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός

- Δημήτριος Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών

- Ζωή Κοσκινίδου, Κριτικός

- Ευσταθία Σώλου, Εικονογράφος

- Αγγελική Στρούτση, Εικονογράφος

- Αγγελική Δαρλάση, Συγγραφέας

VIII. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2020 (εκδόσεις 2019)

Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου Της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά 2020 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Σταμάτη Ευ. Μπουσέ για τη μετάφραση του έργου Ρητόρων Διδάσκαλος του Λουκιανού, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα.

Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα 2020 απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στη Maria Caracausi για τη μετάφραση του έργου Ghiannis Ritsos, Bianche macule sopra il bianco (Άσπρες κηλίδες πάνω στο άσπρο), εκδόσεις Torri del Vento, Palermo και στην Paola Maria Minucci για τη μετάφραση του έργου Konstandinos P. Kavafis, Tutte le poesie, εκδόσεις Donzelli, Roma.    

     

Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα 2020 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Ρίτα Κολλαϊτη για τη μετάφραση του έργου Ανάστροφα του HUYSMANS-K.J., εκδόσεις Στερέωμα, Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση της αρμόδιας Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης (ΦΕΚ 1058/ΥΟΔΔ/23.12.2020) έχει ως εξής:

- Παύλος Καλλιγάς καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αρχαία Φιλοσοφία, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος

- Ιωάννης Τσόλκας, Καθηγητής Ιστορίας της Ιταλικής Λογοτεχνίας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος

- Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα

- Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, Νεοελληνιστής

- Βασίλης Σαμπατακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Διευθυντής Κλασσικών και Ρομανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lund

- Κωνσταντίνος Καλφόπουλος, Κριτικός-Συγγραφέας

- Κωνσταντίνος Μπούρας, Κριτικός-Συγγραφέας

- Ερρίκος Σοφράς, Μεταφραστής

- Ευρυβιάδης Σοφός, Μεταφραστής

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φίλοι του Ισαάκ Σούση, τον αποχαιρετούν: «Έφυγε ταλαιπωρημένος και απομονωμένος»

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ισαάκ Σούσης: «Έφυγε ταλαιπωρημένος και απομονωμένος» γράφουν φίλοι του στιχουργού

Ο Ισαάκ Σούσης, ποιητής και στιχουργός, είχε συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιώργος Νταλάρας - Το μήνυμα της οικογένειάς του στα social media
LIFO NEWSROOM