Το αντίο της La Repubblica στην Ειρήνη Παππά- Πέθανε η «Πηνελόπη της Οδύσσειας»

Ειρήνη Παππά: Το αντίο της La Republicca- Πέθανε η Πηνελόπη της «Οδύσσειας» Facebook Twitter
Φωτ.: La Repubblica
0

Σε ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποχαιρετά την σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, Ειρήνη Παππά, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών.

Την αποκαλεί «Πηνελόπη της Οδύσσειας» και κάνει αναφορά στους αξέχαστους ρόλους της στην οθόνη αλλά και τις ερμηνείες της στα έργα των αρχαίων Ελλήνων τραγικών.

«Αντίο στην Ειρήνη Παπά, την Ελληνίδα σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ήταν 96 ετών» γράφει η La Republica και συνεχίζει λέγοντας πως ήταν διάσημη για τις ερμηνείες της ως αντιστασιακή Μαρία Παπάδημου στα «Κανόνια του Ναβαρόνε» του 1961, ως η χήρα στον Ζορμπά του 1964 και η σύζυγος του Γρηγόρη Λαμπράκη, που ενσάρκωσε εμβληματικά ο Ιβ Μοντάν στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού, από τον Κώστα Γαβρά.

«Η σκηνή και η κάμερα ήταν γραμμένα στη μοίρα της. Ήδη στα 12 της χρόνια οι γονείς της (η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της δίδασκε κλασικό δράμα) την είχαν γράψει στη σχολή δραματικής τέχνης» γράφε ο ιταλικός Τύπος.

«Τα πρώτα χρόνια στη δουλειά εμφανίστηκε ως τραγουδίστρια και χορεύτρια. Μετά στο ραδιόφωνο, πάντα ως τραγουδίστρια. Με κλασική ελληνική παιδεία στην Αθήνα, η Ειρήνη Παπά έχει ερμηνεύσει όλους τους βασικούς τραγικούς ρόλους στο θέατρο, ξεκινώντας από αυτούς της Μήδειας και της Ηλέκτρας, συμμετέχοντας σε σύγχρονες παραγωγές στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η ιταλική εφημερίδα, μιλά και για την σχέση της ηθοποιού με την Ιταλία.

«Ο δεσμός της με την Ιταλία ήταν ισχυρός, η χώρα της εξορίας της που ξεκίνησε όταν η στρατιωτική χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα το 1967. 

«Η Παππά πήρε αμέσως δημόσια θέση ζητώντας από τους συμπατριώτες της να συμμετάσχουν σε ένα «πολιτιστικό μποϊκοτάζ» εναντίον αυτού που ο ίδια ονόμαζε «Τέταρτο Ράιχ».

Την περίοδο που έζησε στην Ιταλία, πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όπου παρέμεινε μέχρι το 1974, η Ειρήνη Παππά έγινε διάσημη στο ιταλικό κοινό για τη συμμετοχή της στον ρόλο της Πηνελόπης στην Οδύσσεια, το δράμα του 1968 που βασίζεται στο έπος του Ομήρου, όπου συμπρωταγωνίστησε  δίπλα στον Μπεκίμ Φεχμιού στον ρόλο του Οδυσσέα. 

Όπως θυμίζει η La Republica, πριν από κάθε προβολή επεισοδίου στη Rai, προηγούνταν μια εισαγωγή στην οποία ο ποιητής Giuseppe Ungaretti διάβαζε μερικούς στίχους του ομηρικού έπους.

Τον προηγούμενο χρόνο, το 1967, η Ειρήνη Παπάς είχε κάνει το ντεμπούτο της στο Broadway με το «Εκείνο το καλοκαίρι».

Αργότερα, η συνέχισε με βραβευμένες θεατρικές παραστάσεις, ξεκινώντας με τις διασκευές του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, όπως ήταν οι Τρωάδες το 1972 αλλά και στην η Ιφιγένεια εν Αυλίδη όπου υποδύθηκε την Κλυταιμνήστρα. Στην αμερικανική τηλεόραση, η Ειρήνη Παππά υποδύθηκε την Zipporah στη μίνι σειρά του 1976 Moses the Lawgiver δίπλα στον Μπάρτ Λάνκαστερ και την Rebekah στο «Η Βίβλος: Ιακώβ» του 1994.

Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2003 για το A Talking Picture του Πορτογάλου σκηνοθέτη Manoel De Oliveira. 
Το 2018 ανακοινώθηκε ότι η Ειρήνη Παππά έπασχε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τότε, η ηθοποιός είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM
Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Καζαντζίδης, Ρασούλοφ και Μουφάσα από αύριο στους κινηματογράφους

Η στρωτή μουσική βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, η ηχηρή πολιτική δήλωση του Ρασούλοφ, το origin story του βασιλιά των λιονταριών Μουφάσα και τρεις ακόμα προτάσεις εγκαινιάζουν την εορταστική σεζόν στους κινηματογράφους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ