Βρέθηκε ρωμαϊκό σανδάλι 2.000 ετών στην Ισπανία

Αρχαιολόγος Facebook Twitter
Φωτ.: ESPERANZA MARTÍN
0

Ένα ρωμαϊκό σανδάλι, το οποίο χρονολογείται περί των 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο Lucus Asturum (το σημερινό Lugo de Llanera) στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.

Μια ομάδα με επικεφαλής την αρχαιολόγο Εσπεράντζα Μαρτίν ανακάλυψε το 2021 ένα μεγάλο σπίτι με κεντρική αυλή και πηγάδι. Φέτος το καλοκαίρι συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στην περιοχή και οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κατέβουν στον πυθμένα του πηγαδιού χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τροχαλίας για να μην καταστραφούν τα ευρήματα. Εκεί εντόπισαν το ρωμαϊκό σανδάλι.

Μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου αιώνα μ.Χ., η ρωμαϊκή πόλη Lucus Asturum χρησίμευε ως κόμβος επικοινωνίας και διοικητικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στο εσωτερικό του πηγαδιού, ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα των ρωμαϊκών χρόνων, βρήκαν ένα σανδάλι που χάθηκε από έναν άνδρα που κατά πάσα πιθανότητα προσπάθησε να καθαρίσει το πηγάδι πριν από 2.000 χρόνια. Παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για κάποιο φαινομενικά σπάνιο εύρημα, ωστόσο πρόκειται για ένα unicum, δηλαδή ένα αρχαιολογικό αντικείμενο που δεν υπάρχει όμοιό του, επειδή είναι διακοσμημένο με κύκλους, οβάλ σχήματα και άλλες φιγούρες. Στην Ισπανία δεν υπάρχουν περισσότερα από 20 ρωμαϊκά σανδάλια, που διασώζονται και αυτό είναι το μόνο που είναι διακοσμημένο.

Το σανδάλι διατηρήθηκε λόγω λάσπης 

Ο λόγος για τον οποίο το σανδάλι διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση είναι η λάσπη στον πυθμένα του πηγαδιού. Η λάσπη δημιουργεί ένα αναερόβιο σύστημα που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

«Όσα βρήκαμε, λόγω της ανοξίας (έλλειψη οξυγόνου) που δημιουργείται από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση», είπε η αρχαιολόγος Εσπεράντζα Μάρτιν. «Οι ιλύες (λυματολάσπη) έχουν δημιουργήσει ένα αναερόβιο περιβάλλον, οπότε τα οργανικά υλικά έχουν διατηρηθεί τέλεια».

Σε βάθος περίπου τριών μέτρων, οι ειδικοί εξήγαγαν, μεταξύ άλλων, μέρος του ξύλινου καλύμματος του πηγαδιού, ένα δάπεδο με πλακάκια, διάφορα βάζα, σπόρους, κάστανα, κουκουνάρια, υπολείμματα οικόσιτης και άγριας πανίδας, ένα καζάνι από μπρούντζο, ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι και το σανδάλι.

«Είναι σχεδόν πλήρες και διατηρεί τις εγκοπές στην περιοχή του άνω μέρους του ποδιού. Είναι περισσότερο από πιθανό να χάθηκε από κάποιον που μπήκε να καθαρίσει το πηγάδι, και πιάστηκε στη λάσπη. Πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο καθώς είναι διακοσμημένο» πρόσθεσε η αρχαιολόγος για το σανδάλι. 

Με πληροφορίες από arkeonews.net

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ