Βρέθηκε ρωμαϊκό σανδάλι 2.000 ετών στην Ισπανία

Αρχαιολόγος Facebook Twitter
Φωτ.: ESPERANZA MARTÍN
0

Ένα ρωμαϊκό σανδάλι, το οποίο χρονολογείται περί των 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο Lucus Asturum (το σημερινό Lugo de Llanera) στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.

Μια ομάδα με επικεφαλής την αρχαιολόγο Εσπεράντζα Μαρτίν ανακάλυψε το 2021 ένα μεγάλο σπίτι με κεντρική αυλή και πηγάδι. Φέτος το καλοκαίρι συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στην περιοχή και οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κατέβουν στον πυθμένα του πηγαδιού χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τροχαλίας για να μην καταστραφούν τα ευρήματα. Εκεί εντόπισαν το ρωμαϊκό σανδάλι.

Μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου αιώνα μ.Χ., η ρωμαϊκή πόλη Lucus Asturum χρησίμευε ως κόμβος επικοινωνίας και διοικητικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στο εσωτερικό του πηγαδιού, ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα των ρωμαϊκών χρόνων, βρήκαν ένα σανδάλι που χάθηκε από έναν άνδρα που κατά πάσα πιθανότητα προσπάθησε να καθαρίσει το πηγάδι πριν από 2.000 χρόνια. Παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για κάποιο φαινομενικά σπάνιο εύρημα, ωστόσο πρόκειται για ένα unicum, δηλαδή ένα αρχαιολογικό αντικείμενο που δεν υπάρχει όμοιό του, επειδή είναι διακοσμημένο με κύκλους, οβάλ σχήματα και άλλες φιγούρες. Στην Ισπανία δεν υπάρχουν περισσότερα από 20 ρωμαϊκά σανδάλια, που διασώζονται και αυτό είναι το μόνο που είναι διακοσμημένο.

Το σανδάλι διατηρήθηκε λόγω λάσπης 

Ο λόγος για τον οποίο το σανδάλι διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση είναι η λάσπη στον πυθμένα του πηγαδιού. Η λάσπη δημιουργεί ένα αναερόβιο σύστημα που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

«Όσα βρήκαμε, λόγω της ανοξίας (έλλειψη οξυγόνου) που δημιουργείται από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση», είπε η αρχαιολόγος Εσπεράντζα Μάρτιν. «Οι ιλύες (λυματολάσπη) έχουν δημιουργήσει ένα αναερόβιο περιβάλλον, οπότε τα οργανικά υλικά έχουν διατηρηθεί τέλεια».

Σε βάθος περίπου τριών μέτρων, οι ειδικοί εξήγαγαν, μεταξύ άλλων, μέρος του ξύλινου καλύμματος του πηγαδιού, ένα δάπεδο με πλακάκια, διάφορα βάζα, σπόρους, κάστανα, κουκουνάρια, υπολείμματα οικόσιτης και άγριας πανίδας, ένα καζάνι από μπρούντζο, ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι και το σανδάλι.

«Είναι σχεδόν πλήρες και διατηρεί τις εγκοπές στην περιοχή του άνω μέρους του ποδιού. Είναι περισσότερο από πιθανό να χάθηκε από κάποιον που μπήκε να καθαρίσει το πηγάδι, και πιάστηκε στη λάσπη. Πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο καθώς είναι διακοσμημένο» πρόσθεσε η αρχαιολόγος για το σανδάλι. 

Με πληροφορίες από arkeonews.net

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM