Διαδικασίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού της Παρηγορήτισσας στην Άρτα δρομολογεί μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις δηλώσεις της σχετικά με την αποκατάσταση του βυζαντινού ναού, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Άρτα από τον 13ο αιώνα ήταν σημαντικό κέντρο του βυζαντινού κόσμου. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η Άρτα υπήρξε η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, του ανεξάρτητου κράτους που ιδρύθηκε μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204.
«Ιδρυτής του Δεσποτάτου ήταν ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας. Το 1231 ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ανιψιός του, Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας, ο οποίος εκτέλεσε ένα μεγάλο και πολυδάπανο οικοδομικό έργο στην Άρτα. Δεν αποκλείεται να ήταν και ο ιδρυτής της Μονής και κατασκευαστής της πρώτης φάσης της Παρηγορήτισσας, που αποτελεί μείζον βυζαντινό μνημείο, με εξέχουσα θέση στην ιστορία της τέχνης. Στο τέλος του 13ου αιώνα, τη διοίκηση του Δεσποτάτου της Ηπείρου ανέλαβε ο Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας, ο οποίος με τη σύζυγο του, 'Αννα Παλαιολογίνα, συγγενή των Παλαιολόγων της Κωνσταντινούπολης, επέκτεινε το κράτος και εγκαινίασε σειρά έργων, ανάμεσά τους και τη δεύτερη και σημαντικότερη φάση της Παρηγορήτισσας.
»Σε αυτοψία μας, το 2021, καθώς είχε παρέλθει ήδη εικοσαετία από τις στερεωτικές εργασίες, που είχαν υλοποιήσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώσαμε την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα εργασίες αναστήλωσης για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ σημείωσε πως το έργο της αποκατάστασης και της συντήρησης του ναού θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 2021-2027.
Το σχέδιο αποκατάστασης του ναού σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, προβλέπεται στο ισόγειο του ναού να καθαιρεθούν τα επιχρίσματα που παραμένουν στο εσωτερικό του περιστώου, ενώ το δάπεδο να αποκατασταθεί στην ίδια μορφή, μετά τις απαιτούμενες στατικές παρεμβάσεις, ενώ θα αφαιρεθεί η μεταλλική σκάλα πρόσβασης στον όροφο και θα κατασκευαστεί καινούργια.
Στον κυρίως ναό προβλέπεται αποκατάσταση των φθαρμένων και ευτελών αρμολογημάτων εξωτερικά ενώ στο εσωτερικό του θα υπάρξουν τοπικές ενισχύσεις κιονόκρανων. Από τις στέγες θα αφαιρεθούν οι επικαλύψεις με κεραμίδια των πέντε τρούλων και των κεραιών της σταυρικής κάλυψης, όπως και του βάθρου του τυμπάνου του κεντρικού τρούλου. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται να κατασκευαστεί περιμετρικά πεζοδρόμιο, ενώ αναμένεται και να αποχωματωθεί για να αναδειχθεί ο παλαιότερος ναός, αλλά και η είσοδος της υπόγειας στοάς.
Τέλος, προβλέπεται να στερεωθούν οι τοίχοι και θα διευθετηθεί το υπάρχον μονοπάτι πρόσβασης από τη βορειοανατολική είσοδο του ναού, ώστε να είναι ασφαλέστερη η πρόσβαση των ΑμεΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ