Για την προσπάθειά των εργαζομένων να καθυστερήσουν την εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου νόμου για τα μουσεία μίλησε η γραμματέας της Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων Μαρία Νυράκη.
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα μουσεία που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού, έχουν κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα από πολλά σωματεία εργαζομένων.
Χθες δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από την Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.
Σκοπός ήταν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον ψηφισμένο Νόμο 5021/2023 για τα μουσεία, αλλά και για την έλευση του διορισμένου διοικητικού συμβουλίου όπως και της γενικής διευθύντριας.
«Στόχος μας από δω και στο εξής, να καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εφαρμογή του νόμου» είπε στο ραδιόφωνο του 98.4 η γραμματέας της Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων Μαρία Νυράκη, εκφράζοντας γι’ άλλη μία φορά την αντίθεση του συνόλου των εργαζόμενων στην προσπάθεια, όπως πιστεύεται, απαξίωσης των ιδίων και των Μουσείων για την ιδιωτικοποίηση τους.
Η Μαρία Νυράκη εξέφρασε επίσης την έντονη η δυσφορία των εργαζομένων για την έλλειψη διαλόγου, είτε με την ηγεσία του υπουργείου είτε με τις νέες διοικήσεις των μουσείων.
Σύμφωνα με τα διαμαρτυρόμενα σωματεία και ομοσπονδίες ο νόμος «αποσπά τα 5 μεγάλα κρατικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ με διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό Διοικητικά Συμβούλια», ενώ «προωθεί την εμπορευματική λειτουργία τους, σε βάρος του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού τους ρόλου».
Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.