Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια

Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια Facebook Twitter
Το αρχαίο πατητήρι | Courtesy | Israel Antiquities Authority
0

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα πατητήρι κρασιού, ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα και άλλα αντικείμενα που συνδέονται με έναν οικισμό που βρισκόταν στο σημερινό προάστιο του Τελ Αβίβ, Ραμάτ Χα-Σάρον, πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Στρωμένο με ψηφιδωτό δάπεδο, το μεγάλο πατητήρι δείχνει ότι ο χώρος φιλοξενούσε γεωργική-βιομηχανική δραστηριότητα κατά τη βυζαντινή περίοδο, αναφέρει. Αρχαιολόγοι από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) βρήκαν επίσης τα θεμέλια μιας μεγάλης κατασκευής που μπορεί να χρησίμευε ως αποθήκη ή αγροικία.

«Μέσα στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις, βρήκαμε πολλά θραύσματα αγγείων αποθήκευσης και κατσαρόλες που προφανώς χρησιμοποιούνταν από εργάτες που εργάζονταν στους αγρούς εδώ», λέει ο αρχηγός της ανασκαφής Γιοέλ Αρμπέλ. «Ανακτήσαμε επίσης πέτρινα κονιάματα και μυλόπετρες που χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση σιταριού και κριθαριού και πιθανότατα επίσης για τη σύνθλιψη βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών».

Ο Αρμπέλ προσθέτει ότι τα περισσότερα από τα πέτρινα εργαλεία ήταν κατασκευασμένα από βασάλτη από τα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Γαλιλαία, που βρίσκονται 50 έως 100 μίλια βορειοανατολικά του Ραμάτ Χα-Σαρόν.

Όπως αναφέρει ο Στουαρτ Γουάινερ για τους Times of Israel, το νόμισμα κόπηκε το 638 ή 639 μ.Χ. υπό την εξουσία του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου. Η μία πλευρά δείχνει τον αυτοκράτορα και τους δύο γιους του. Ο λόφος του Γολγοθά στην Ιερουσαλήμ, που προσδιορίζεται ως ο τόπος της σταύρωσης του Ιησού στα χριστιανικά ευαγγέλια, εμφανίζεται στην πίσω όψη. Κάποιος έγραψε μια επιγραφή, πιθανότατα το όνομα του ιδιοκτήτη του νομίσματος, στην επιφάνεια του στα ελληνικά και πιθανώς αραβικά, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κουλ, έναν εμπειρογνώμονα νομισμάτων στο IAA.

Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια Facebook Twitter
Το νόμισμα του Ηρακλείου | Courtesy | Israel Antiquities Authority

"Το νόμισμα περιλαμβάνει συναρπαστικά στοιχεία για την παρακμή της βυζαντινής κυριαρχίας στη χώρα και σύγχρονα ιστορικά γεγονότα, όπως η περσική εισβολή και η εμφάνιση του Ισλάμ, και παρέχει πληροφορίες για τους χριστιανικούς και ειδωλολατρικούς συμβολισμούς και τον τοπικό πληθυσμό που ζούσε εδώ", λέει ο Κουλ.

Μεταξύ των ανακαλύψεων που έγιναν στον χώρο ήταν μια χάλκινη αλυσίδα που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την ανάρτηση ενός πολυέλαιου - ένα τεχνούργημα που βρίσκεται συνήθως στις εκκλησίες, ενώ βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα της πρώιμης ισλαμικής περιόδου, που ξεκίνησε τον έβδομο αιώνα μ.Χ. όπως λάμπες πετρελαίου, εργαστήριο γυαλιού και μια αποθήκη με μεγάλα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση σιτηρών και προϊόντων.

"Σε αυτήν την περίοδο, οι άνθρωποι δεν εργάζονταν μόνο στον τόπο αλλά ζούσαν και εκεί, γιατί ανακαλύψαμε τα ερείπια σπιτιών και δύο μεγάλους φούρνους ψησίματος", λέει ο Αρμπέλ.

Ο δήμαρχος του Ramat Ha-Sharon, Άβι Γκρούμπερ, λέει ότι οι τοπικές αρχές συνεργάζονται με όσους σχεδιάζουν αυτή τη νέα περιοχή στην οποία θα ενσωματωθούν οι ανασκαφές, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να μάθουν για το παρελθόν του τόπου και τη ζωή των κατοίκων στην αρχαιότητα και στο Μεσαίωνα.

Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια Facebook Twitter
Μικροί λύχνοι | Courtesy | Israel Antiquities Authority
Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια Facebook Twitter
Αλυσίδα που κρατούσε πιθανώς πολυέλαιο | Courtesy | Israel Antiquities Authority
Ένα αρχαίο πατητήρι δείχνει τον τρόπο που δούλευαν οι αγρότες πριν από 1.500 χρόνια Facebook Twitter
Αεροφωτογραφία του χώρου ανασκαφών | Courtesy | Israel Antiquities Authority
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM