Για τους αμύητους στα παιχνίδια και στα κινούμενα σχέδια με pokemon, το «μουσείο απολιθωμάτων pokemon» μοιάζει με ένα παράδοξο.
Για τους μυημένους, είναι ένας τρόπος να εμβαθύνουν σε ενδιαφέρουσες αναλογίες με την πραγματικότητα, που μάλλον είχαν ήδη παρατηρήσει εντός των παιχνιδιών.
Το pokemon, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και παιχνίδι με κάρτες, δημιουργήθηκε το 1996 από τον Satoshi Tajiri. Αμέσως μεταφέρθηκε στη μικρή και ύστερα στη μεγάλη οθόνη, στην ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων. Εκτιμάται ότι αποτελεί ιστορικά την πιο πετυχημένη σειρά, ενώ ως παιχνίδι αποτελεί το τρίτο πιο πετυχημένο εμπορικό πρότζεκτ όλων των εποχών, μετά από τα Mario και Tetris, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 440 εκατομμύρια αντίτυπα και έχοντας κατέβει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο φορές σε κινητές συσκευές.
Ήδη από τις πρώτες εκδόσεις της μπλε και της κόκκινης κασέτας pokemon για το Game Boy, υπήρχε ένα σημείο του παιχνιδιού όπου μάθαινες για την ύπαρξη κάποιων «απολιθωμάτων» pokemon. Ήταν τα Kabuto, Omanyte και Aerodactyl, που αντιστοιχούν σε πραγματικά απολιθώματα ζώων. Σε επόμενες εκδόσεις εμφανίζονται κι άλλα φανταστικά πλάσματα όπως το Tyrantrum και το Bastiodon, που αντιστοιχούν προφανώς στον τυραννόσαυρο και στον τρικεράτωψ. Μια έκθεση στην Ιαπωνία φιλοδοξεί να τα μάθει όλα αυτά στους επισκέπτες της, αξιοποιώντας τα συμπαθή πλάσματα της φαντασίας, για να τους συστήσει τα αντίστοιχα πραγματικά ζώα στα οποία βασίστηκαν και που στο πέρασμα του χρόνου έχουν πια εξαφανιστεί.
Αντιπαραθέτοντας τεράστιους κατασκευασμένους σκελετούς pokemon, δίπλα σε πραγματικά απολιθώματα που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές, η έκθεση προσπαθεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νεότερων ειδικά, για να τους συστήσει τον θαυμαστό κόσμο των γιγαντιαίων πλασμάτων που κυριάρχησαν για εκατομμύρια χρόνια στη Γη.
Η έκθεση είναι μια συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ιαπωνίας με την ομώνυμη εταιρεία pokemon και ταξιδεύει σε όλη την Ιαπωνία από το 2021.
Όσοι δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν σύντομα στην Ιαπωνία μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά στο μουσείο, πατώντας απλά εδώ.