Ένα πορτραίτο της ερωμένης του Πικάσο σαν θαλάσσιο πλάσμα σε δημοπρασία για πρώτη φορά

Ένα πορτραίτο της ερωμένης του Πικάσο σαν θαλάσσιο πλάσμα σε δημοπρασία για πρώτη φορά Facebook Twitter
Η εκτίμηση για τον πίνακα του μεγάλου ζωγράφου που απεικονίζει την Μαρί Τερέζ σαν θαλάσσιο πλάσμα είναι ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Φωτο: Julian Cassady/Sothebys
0

Πριν ένα χρόνο, το έργο του Πικάσο «Femme assise près d’une fenêtre» (Γυναίκα που κάθεται κοντά σε ένα παράθυρο) που απεικόνιζε έναν από τους μεγάλους έρωτες της ζωής του Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, και δημιουργήθηκε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους, πουλήθηκε για 103,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Η εκτίμηση για τον πίνακα του μεγάλου ζωγράφου του 20ου αιώνα που απεικονίζει τη Μαρί Τερέζ σαν θαλάσσιο πλάσμα είναι ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο ονομάζεται «Femme nue couchée» (Ξαπλωμένη γυμνή γυναίκα) και είναι πορτρέτο της ερωμένης και μούσας του Πικάσο που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε δημοπρασία. Η αισθησιακή της απεικόνιση ως θαλάσσιου όντος με πολλά πόδια ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής χρονιάς της ζωής του καλλιτέχνη (1932) και η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για τους συλλέκτες των έργων του.

Τα πορτραίτα του Πικάσο με την «χρυσή του μούσα» Μαρί Τερέζ Βαλτέρ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της τέχνης του 20ου αιώνα.

Όπως λένε οι άνθρωποι του οίκου δημοπρασιών «πρόκειται για μια λυρική ωδή που εκφράζει την επιθυμία του καλλιτέχνη για τη Μαρί Τερέζ. Με τα άκρα της να μοιάζουν με πτερύγια, μακριά και εύκαμπτα, αποτυπώνουν τέλεια τη μούσα του Πικάσο ως την απόλυτη έκφραση της ιδιοφυΐας του.

Η σχέση του Πικάσο με την Μαρί Τερέζ που καθόρισε το καλλιτεχνικό του ύφος ήταν για πολλά χρόνια ένα επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ηλικία 45 ετών ο Πικάσο ήταν παντρεμένος και δυστυχισμένος και ερωτεύτηκε την 17χρονη Μαρί Τερέζ έξω από τις βιτρίνες της γκαλερί Λαφαγιέτ το 1927.

Ένα πορτραίτο της ερωμένης του Πικάσο σαν θαλάσσιο πλάσμα σε δημοπρασία για πρώτη φορά Facebook Twitter
Pablo Picasso, "Femme nue couchée," 1932. Credit: Courtesy Sotheby's

 «Είμαι ο Πικάσο» της είπε. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί.», είπε στην έφηβη, που δεν είχε ιδέα ποιος ήταν.

Η Μαρί Τερέζ ήταν αυτή που ενέπνευσε έργα ζωγραφικής, σχέδια και γλυπτά, μερικά από τα οποία θεωρούνται από τα σπουδαιότερα έργα στις οκτώ δεκαετίες της καριέρας του Πικάσο.

Μια έκθεση στην Tate Modern πριν από τέσσερα χρόνια ήταν αφιερωμένη στο έργο του Πικάσο το 1932, ιδιαίτερα στα έντονα πορτρέτα της Βαλτέρ. Σε αυτή τη χρονιά που θεωρείται «η χρονιά των θαυμάτων» ο Πικάσο δημιούργησε τις πιο αισθησιακές απεικονίσεις της Μαρί-Τερέζ Βάλτερ, η οποία  ενέπνευσε μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες του καλλιτέχνη.

Ο Πικάσο την απεικόνισε σαν θαλάσσιο πλάσμα όχι αναίτια, η Βαλτέρ ήταν μια ενθουσιώδης και ικανή κολυμβήτρια, της οποίας η χάρη στο νερό ασκούσε μια διαρκή γοητεία στον Πικάσο, ο οποίος δεν έμαθε ποτέ να κολυμπά.

Οι δυο τους είχαν ζήσει δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι του 1928, όταν ο Πικάσο την εγκατέστησε κρυφά σε ένα εξοχικό σπίτι διακοπών κοντά στο σημείο όπου έμεναν ο καλλιτέχνης, η τότε σύζυγός του, Όλγκα Χοχλόβα και ο γιος τους Πάουλο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM