Επίδαυρος: Αποκαλύφθηκαν σημαντικά κτήρια στον περιβάλλοντα χώρο του Ασκληπιείου

Ασκληπιείου Facebook Twitter
Η ανασκαφή στο τέμενος του Ασκληπιού, στην πόλη της Επιδαύρου - Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Σημαντικά αποτελέσματα είχαν οι φετινές εργασίες στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Απελευθερώθηκε από τους λίθους κτηρίων και αναθημάτων η μεγάλη πλατεία, στο κέντρο του ιερού του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει την αρχαία εικόνα.

Πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο, 1.500 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Ο συγκεκριμένος χώρος μπορούσε να φιλοξενεί το πλήθος των προσκυνητών που έφθανε στο ιερό για να συμμετάσχει στην αιματηρή θυσία στον Ασκληπιό, με την εορταστική πομπή.

Οριζόταν προς τα ανατολικά από τον βωμό του θεού και στις δυο πλευρές του από ημικυκλικές εξέδρες, αναθήματα και συγχρόνως θέσεις για τις εξέχουσες οικογένειες της Επιδαύρου, από όπου τα μέλη τους παρακολουθούσαν την τελετουργία της θυσίας.

Περίπου 350 λίθοι μεταφέρθηκαν, έπειτα από την απαιτούμενη τεκμηρίωση, σε οργανωμένο αποθετήριο, ενώ άλλοι 100 τακτοποιήθηκαν -προσωρινά- στην πλατεία για να μελετηθούν, πριν από την απομάκρυνσή τους.

Ασκληπιείου Facebook Twitter
Η κρύπτη του μεγάλου κτηρίου («Κτηρίου Κ») στο Ασκληπιείο - Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, στο μεγάλο κτήριο του 2ου μ.Χ. αιώνα στα δυτικά της ιεράς οδού, διακριβώθηκαν πολλές οικοδομικές φάσεις, μέχρι τον ύστερο 4ο αι. μ.Χ. Παράλληλα το μεγάλο κτήριο χρησιμοποιούνταν για μυστικιστική λατρεία ιδίως, κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, κάτι που μαρτυρά η ύπαρξη μίας ιδιόμορφης «κρύπτης».

Επίδαυρος: Στον 4ο αιώνα χρονολογούνται οι εγκαταστάσεις του τεμένους του Ασκληπιού

Το άγνωστο ως σήμερα τέμενος του Ασκληπιού αποκαλύφθηκε στην πόλη της Επιδαύρου, σε μικρή απόσταση από το «μικρό θέατρο», ενώ η θέση του αναφέρεται από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία.

Ασκληπιείου Facebook Twitter
Πάνω ο περίβολος του τεμένους από τα νότια και τα βόρεια. Κάτω το φρεάτιο και η σήραγγα επικοινωνίας του με τη δεξαμενή της Κρήνης - Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Οι εγκαταστάσεις του Τεμένους χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ωστόσο, η φάση στην οποία διατηρήθηκαν τα κτίσματα του ιερού είναι αυτή που διαμορφώθηκε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα, συνδεόμενη, πιθανότατα, με την επίσκεψη του Αδριανού το 124 μ.Χ., στην Επίδαυρο.

Το ιερό αποτελείται από έναν υπαίθριο περίβολο 100 τμ., μία κρήνη με δεξαμενή 220 τμ. και μία στοά μπροστά τους, 128 τμ.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, στον υπαίθριο περίβολο του ιερού ήταν στημένα τα αγάλματα του Ασκληπιού και της Ηπιόνης. Στην απέναντι ανατολική πλευρά, ο τοίχος του περιβόλου ήταν κλιμακωτός και στις βαθμίδες του σώζονται τα λαξεύματα για την στερέωση στηλών ή άλλων αναθημάτων.

Ασκληπιείου Facebook Twitter
Τρισδιάστατη αναπαράσταση του χώρου υδροληψίας της κλασικής Κρήνης - Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Στο κέντρο του περιβόλου διατηρήθηκε φρεάτιο, με καλοχτισμένο τοίχωμα, από το οποίο μία υπόγεια κτιστή οξυκόρυφη σήραγγα οδηγούσε το νερό, που αποτελούσε κύριο συστατικό στοιχείο στα Ασκληπιεία, στην κρήνη, η οποία βρίσκεται σε επαφή με τον περίβολο.

Γι' αυτό και το οικοδόμημα της κρήνης  έλαβε μνημειώδη μορφή και διαστάσεις. Ο χώρος υδροληψίας, στην πρώτη φάση της λειτουργίας του ιερού, είχε πρόσοψη ιωνικού ρυθμού με τρεις κίονες ανάμεσα σε πεσσούς και στο εσωτερικό του αρυκρήνη και λεκάνες με ροοκρήνες.

Ασκληπιείου Facebook Twitter
Θραύσμα αγγείου με σωζόμενο μέρος του εγχάρακτου ονόματος του Ασκληπιού και τεμάχια πηλίνων δισκαρίων για ανάρτηση με ανάγλυφη προτομή θεότητας - Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Κατά τη φάση των Ρωμαϊκών χρόνων η πρόσβαση στο νερό της δεξαμενής ενσωματώθηκε στη στοά η οποία χτίστηκε στη δυτική πλευρά του ιερού, μπροστά από τον παλαιό χώρο υδροληψίας και τον περίβολο. Η στοά είχε τρίβαθμη κρηπίδα και επιχρισμένους, με κονίαμα, κίονες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούσε να εξυπηρετεί την διαδικασία της εγκοίμησης.

Από τον περίβολο, κυρίως, αλλά και τις γύρω του επιχώσεις, προέρχονται ευρήματα που επιβεβαιώνουν την ταύτιση του χώρου με το Τέμενος του Ασκληπιού. Χαρακτηριστικότερα είναι ένα όστρακο με χαραγμένο το όνομα του θεού, πήλινα δισκάρια με προτομή θεότητας για ανάρτηση, ειδώλια, λύχνοι και τεμάχια από πήλινες θερμοφόρες. Από το ιερό πρέπει να προέρχονται και τα χάλκινα ιατρικά εργαλεία που βρέθηκαν σε παλαιότερες ανασκαφές στην ορχήστρα του παρακείμενου θεάτρου.

Ασκληπιείου Facebook Twitter
Η κεντρική πλατεία του Ασκληπιείου, μπροστά στον ναό του θεού - Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Αθηνών υπό την διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Να σημειωθεί πως οι εργασίες στην πόλη της Επιδαύρου γίνονται με χορηγία του ιδρύματος Ι. Λάτση.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Πολιτισμός / «Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Το «Ne Zha 2» συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία από την κινεζική μυθολογία με μοντέρνα αφήγηση και προηγμένα εφέ, προσεγγίζοντας τόσο το οικογενειακό κοινό όσο και τη νέα γενιά θεατών
LIFO NEWSROOM
Η Τίλντα Σουίντον κατήγγειλε τους «εγκληματίες πολέμου» και τις «κρατικές μαζικές δολοφονίες» από την Μπερλινάλε

Πολιτισμός / Τίλντα Σουίντον: «Οι άπληστες κυβερνήσεις συνεργάζονται με τους καταστροφείς του πλανήτη και τους εγκληματίες πολέμου»

Η ηθοποιός που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο χρησιμοποίησε την ομιλία της για να κατακρίνει τις παγκόσμιες ηγεσίες
LIFO NEWSROOM
Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Πολιτισμός / Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Ο σουρεαλισμός παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των συλλεκτών εξαιτίας του διαρκούς ενδιαφέροντος για το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα του 20ού αιώνα.
LIFO NEWSROOM
Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου» αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Η ΔΕΗ φωτίζει τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Πολιτισμός / Η ΔΕΗ «φωτίζει» τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Το 2023, η ΔΕΗ, ως περήφανος χορηγός του Έτους Κάλλας, στήριξε σημαντικές δράσεις και παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο.
LIFO NEWSROOM
Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα

Πολιτισμός / Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα στο Δημόσιο

Στο Φετιχιέ Τζαμί πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράδοση 179 κινητών μνημείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η απόδοση της συλλογής σε άλλες εφορείες αρχαιοτήτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
I’m Still Here

Πολιτισμός / Βάλτερ Σάλες, Κάπτεν Αμέρικα και Κάλλας από αύριο στις αίθουσες

Το συγκινητικό «I’m Still Here», το νέο «επεισόδιο» του MCU, η επόμενη καταχώριση στο ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς και ένα ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας είναι μερικές από τις ταινίες που προστίθενται στο (γεμάτο και γενναιόδωρο) πρόγραμμα των κινηματογράφων αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ