Έντεκα διακεκριμένες προσωπικότητες υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να επιβραβεύσει το έργο και την προσφορά τους.
«Σήμερα τιμάμε δημιουργούς και ερμηνευτές που με τα βιβλία τους άνοιξαν δρόμους στη λογοτεχνία μας, με τη ζωγραφική τους εισέδυσαν στην ανθρώπινη μορφή και το ελληνικό τοπίο για να αποκαλύψουν την ουσία τους, με τις μουσικές ερμηνείες τους ή με τις μεταμορφώσεις τους επί σκηνής μας μύησαν σε μια «τελετή αποκάλυψης», για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Μάνου Χατζιδάκι. Αισθάνομαι πως σήμερα επιτελώ ένα χρέος απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού που παράγουν αξίες, ομορφιά, στοχασμό και μας καλούν να τα μοιραστούμε. Και είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι είναι καθήκον της Πολιτείας να σέβεται, να μεριμνά και να τιμά αυτούς που αποτελούν το οξυγόνο της κοινωνίας μας, εκείνους που με το έργο τους βαθαίνουν και ανανεώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εναρκτήρια ομιλία της.
Ειδικότερα, απονεμήθηκαν τα παράσημα:
-του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Θανάση Βαλτινό
-του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Άρη Χριστοφέλλη
-του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής στον Νάσο Βαγενά, στον Μιχάλη Γκανά, στον Αλέκο Λεβίδη και στον Γιώργο Ρόρρη
-του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στη Ρέα Γαλανάκη, στη Δόμνα Ευνουχίδου, στη Ντάρια Κοσκόρου, στη Ντόρα Μπακοπούλου και στην Ρένη Πιττακή.
«Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας. Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις, τις οποίες σας απονέμω με χαρά, είναι μια αναγνώριση της αξίας και του ήθους σας, στοιχεία ανεκτίμητα που λειτουργούν παραδειγματικά για όλους μας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κλείσιμο της προσφώνησης της.
Στη διάρκεια της ειδικής τελετής υπήρχαν πολλά συγκινητικά στιγμιότυπα όπως το χειροφίλημα του σπουδαίου συγγραφέα Θανάση Βαλτινού στην ΠτΔ ενώ όπως ήταν λογικό συζητήθηκε αρκετά και το θέμα της «άγονης» εκλογής του Μιχάλη Γκανά και του Νάσου Βαγενά από την Ακαδημία Αθηνών, μιας και οι δύο ήταν μεταξύ των τιμώμενων προσώπων. Να θυμίσουμε ότι ο μεγάλος μας ποιητής Τίτος Πατρίκιος είχε παρασημοφορηθεί το 2019 σε αντίστοιχη τελετή.
Ειδικότερα, για τους Μιχάλη Γκανά και Νάσο Βαγενά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Ο Νάσος Βαγενάς εμπλούτισε τον θεωρητικό λόγο με την γνωστική του σκευή, προσέγγισε τη λογοτεχνική μας παράδοση με οξυδέρκεια ως κριτικός, και με το παιγνιώδες, ειρωνικό και σαρκαστικό ποιητικό του έργο αφήνει πάντα να διαφανεί, πίσω από το σκώμμα, το αγωνιώδες, υπαρξιακά ταλανισμένο πρόσωπο του ποιητικού υποκειμένου. Λυρικός, δραστικός και λιτός, αντλώντας τρόπους και ρυθμούς από το δημοτικό τραγούδι και τη λαϊκή λαλιά, ο Μιχάλης Γκανάς είναι ένας ποιητής που μοχλεύει τη συγκίνηση χωρίς ίχνος μελοδραματισμού. Με τα ποιήματα και τα μικρά πεζά του έστησε μια στέρεη γέφυρα ανάμεσα στον απελθόντα κόσμο της υπαίθρου και τη σύγχρονη ζωή, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τη συλλογική μας ευαισθησία».
Η Ρέα Γαλανάκη η οποία κατά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου «έδωσε νέα τροπή στο ιστορικό μυθιστόρημα μέσω της πειθούς της λογοτεχνικής αλήθειας, συνομίλησε με το παρόν συνδέοντάς το με τις μυθολογικές καταβολές του, προσέδωσε καθολικότητα στο αυτοβιογραφικό στοιχείο και εμβάθυνε στη γυναικεία εμπειρία», ευχαρίστησε από την πλευρά της την οικογένεια της για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια και αναφέρθηκε στην παιδαγωγική δύναμη της λογοτεχνίας. Ο εικαστικός Γιώργος Ρόρρης υποστήριξε ότι «στο πρόσωπο του τιμώνται οι καλλιτέχνες των οποίων ο λόγος τους άνοιξε τον δρόμο γι’ εκείνον», η κυρία Μπακοπούλου υπογράμμισε ότι με το δικό της παράσημο «τιμάται ο κόσμος της κλασικής μουσικής» και ευχήθηκε σύντομα να δημιουργηθεί μια ελληνική ακαδημία μουσικής. Τέλος, η μεγάλη μας ηθοποιός, Ρένη Πιττακή, είπε ότι «η τιμή αυτή αποτελεί ένα πάτημα για να τιμηθούν και να αναγνωριστούν άλλοι συνάδελφοι μου όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου η οποία έφυγε από τη ζωή απαρατήρητη».
Για τον Αλέκο Λεβίδη η ΠτΔ ανέφερε ότι «στο πλούσιο εικαστικό και σκηνογραφικό του έργο, συμφιλιώνει την αυστηρότητα της γεωμετρίας με την ελευθερία της χειρονομίας, ανοίγει διάλογο ανάμεσα στη φαντασία, τη μνήμη και την ιστορία και, κρατώντας αδιάρρηκτη την επαφή του με το παρελθόν, επιδίδεται σε έναν γόνιμο στοχασμό για τη ζωγραφική και τις μορφές που έχει προσλάβει μέσα στον χρόνο» ενώ για τον Θανάση Βαλτινό δήλωσε ότι«πλούτισε τη γραμματεία μας με ένα έργο στο οποίο ιστορία, πολιτική και κοινωνία διαπλέκονται έντονα με το εγώ και την ατομικότητα. Με την αφηγηματική του λιτότητα, τον κατακλυσμό των σελίδων του από τη δράση και τα πάθη των απλών ανθρώπων, την πρωτοπόρο χρήση των τεκμηρίων ως λογοτεχνικής ύλης, αλλά κυρίως με την διακονία της ελληνικής γλώσσας με τρόπο ικανό να αποκαταστήσει τον ανάπλου της από τις εκβολές στις πηγές της, άλλαξε τον ρου του σύγχρονου ελληνικού μυθιστορήματος».
Τέλος, για τους άλλους τρεις τιμώμενους καλεσμένους είπε: «Η Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια και Επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα, επιτελεί υποδειγματική εργασία στο μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στην μεγάλο Έλληνα και Ευρωπαίο πολιτικό του 19 ου αιώνα. Χάρη σ’ αυτήν το Μουσείο, παρότι μικρό και ιδιωτικό, λειτουργεί στα πρότυπα ενός σύγχρονου μουσειακού φορέα διεθνών προδιαγραφών και αποτελεί εκπαιδευτικό πυρήνα και πολύτιμο θησαυροφυλάκιο της νεοελληνικής ιστορίας και μνήμης».
Όσον αφορά τη διακεκριμένη σολίστ Δόμνα Ευνουχίδου: «Είναι πολύ σημαντική η συμβολή της στην οργάνωση νέων μουσικών θεσμών για τη διάδοση της μουσικής, ενώ με το Piandaemonium, την ορχήστρα πιάνων που ίδρυσε το 1998, επαναπροσδιόρισε τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο, και έτσι πλούτισε και διεύρυνε τη σχέση του ακροατή με το όργανο» ενώ για τον Άρη Χριστοφέλλη, τον «ακροβάτη της φωνής» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, σημείωσε ότι «είναι ένας κόντρα-τενόρος με σχεδόν απόκοσμη φωνητική καθαρότητα και πληρότητα. Παράλληλα, αφιερωμένος στην μουσική ερμηνεία και τη διδασκαλία, διάνοιξε το πεδίο των γνώσεών μας για το λυρικό ρεπερτόριο και επέκτεινε τους ορίζοντες της μουσικής εκπαίδευσης».