Μπαγκλαντές: Η περίεργη υπόθεση της οικογένειας χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Μπαγκλαντές: Η περίεργη υπόθεση της οικογένειας χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
Μπαγκλαντές: Η περίεργη υπόθεση της οικογένειας χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα (Pixabay)
0

Ο Apu Sarker έδειχνε την ανοιχτή παλάμη του σε μια βιντεοκλήση από το σπίτι του στο Μπαγκλαντές. Τίποτα δεν φαινόταν ασυνήθιστο στην αρχή, αλλά μια δεύτερη ματιά αρκούσε για να φανούν οι λείες επιφάνειες των δακτύλων του.

Οι άνδρες στην οικογένεια του Apu φαίνεται να μοιράζονται μια πολύ σπάνια γενετική μετάλλαξη, που πιστεύεται ότι επηρεάζει μόνο μια μικρή μερίδα οικογενειών στον κόσμο: δεν έχουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Apu, ο οποίος είναι 22 ετών, ζει με την οικογένειά του σε ένα χωριό στη βόρεια συνοικία Rajshahi του Μπαγκλαντές. Εργαζόταν μέχρι πρόσφατα ως βοηθός σε ιατρείο. Ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν αγρότες.

  

Αλλά, την εποχή του παππού του, τα πράγματα ήταν αλλιώς. «Δεν νομίζω ότι να μην έχει αποτυπώματα το θεωρούσε ποτέ πρόβλημα», είπε ο Apu μιλώντας στο BBC.

Σήμερα, ωστόσο τα μικροσκοπικά αυλάκια που περιστρέφονται γύρω από το εσωτερικό των δακτύλων - με τη σωστή ονομασία δερματογλυφικά - έχουν γίνει σημαντική πηγή δεδομένων στον κόσμο.

Μπαγκλαντές: Η περίεργη υπόθεση της οικογένειας χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
Οι άνδρες στην οικογένεια δεν έχουν δακτυλικά αποτυπώματα (Sarker/BBC)

Ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα για τα πάντα. Από την ταυτοποίηση μέχρι το άνοιγμα των smartphone.

Το 2008, όταν ο Apu ήταν ακόμη παιδί, το Μπαγκλαντές εισήγαγε εθνικές ταυτότητες για όλους τους ενήλικες και η βάση δεδομένων απαιτούσε ένα δακτυλικό αποτύπωμα.

Οι μπερδεμένοι υπάλληλοι δεν ήξεραν πώς να εκδώσουν, όμως ταυτότητα, στον πατέρα του Apu, Amal Sarker. Κατέληξαν να του δώσουν μία ωστόσο με την ένδειξη «Δεν υπάρχουν αποτυπώματα».

Το 2010, τα δακτυλικά αποτυπώματα έγιναν υποχρεωτικά για τα διαβατήρια και τις άδειες οδήγησης. Μετά από αρκετές προσπάθειες, ο Amal μπόρεσε να αποκτήσει διαβατήριο δείχνοντας πιστοποιητικό από ιατρικό συμβούλιο.

Δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, εν μέρει επειδή φοβάται τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στο αεροδρόμιο. Και παρόλο που η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι απαραίτητη για τη γεωργική του εργασία, δεν έχει αποκτήσει ποτέ δίπλωμα.

«Πλήρωσα για το δίπλωμα, πέρασα τις εξετάσεις, αλλά δεν εξέδωσαν άδεια επειδή δεν μπορούσα να προσφέρω δακτυλικό αποτύπωμα», είπε.

Ο Amal έχει μαζί του την απόδειξη πληρωμής της άδειας, αλλά αυτό δεν τον βοηθά πάντα. Ήδη έχει πληρώσει πρόστιμο δύο φορές.

Εξήγησε την κατάστασή του και στους δύο αστυνομικούς που τον σταμάτησα αλλά εκείνοι μπερδεύτηκαν. Έδειξε μάλιστα τα δάχτυλά του για να τον καταλάβουν. Αυτή είναι πάντα μια ενοχλητική εμπειρία για μένα, λέει ο ίδιος.

Το 2016, η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την αντιστοίχιση ενός δακτυλικού αποτυπώματος με την εθνική βάση δεδομένων προκειμένου να αγοράσει κάποιος κάρτα sim για ένα κινητό τηλέφωνο.

«Φάνηκαν μπερδεμένοι όταν πήγα να αγοράσω μία κάρτα sim. Το λογισμικό τους συνέχιζε να παγώνει κάθε φορά που έβαζα το δάχτυλό μου στον αισθητήρα», είπε ο Apu, με ένα αμήχανο χαμόγελο.

Του αρνήθηκαν την αγορά και έτσι όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς του χρησιμοποιούν πλέον κάρτες sim που εκδίδονται στο όνομα της μητέρας του.

 

Μπαγκλαντές: Η περίεργη υπόθεση της οικογένειας χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
O Amal και o Apu Sarker (Sarker//BBC)

Η περίπτωση της Αδερματογλυφίας

Η σπάνια κατάσταση που πλήττει πιθανώς την οικογένεια Sarker ονομάζεται Αδερματογλυφία. Για πρώτη φορά έγινε ευρέως γνωστή το 2007, όταν ο Peter Itin, Ελβετός δερματολόγος, ήρθε σε επαφή με μια γυναίκα που αντιμετώπιζε πρόβλημα με την είσοδό της στις ΗΠΑ.

Το πρόσωπό της ταιριάζει με τη φωτογραφία στο διαβατήριό της, αλλά οι τελωνειακοί δεν μπόρεσαν να καταγράψουν δακτυλικά αποτυπώματα. Επειδή, πολύ απλά, δεν είχε.

Κατά την εξέταση, ο Καθηγητής Itin διαπίστωσε ότι η γυναίκα και οκτώ μέλη της οικογένειάς της μοιράζονταν την ίδια περίεργη κατάσταση: επίπεδα δάχτυλα και μειωμένο αριθμό αδένων, που προκαλούν τον ιδρώτα, στα χέρια.

Σε συνεργασία με έναν άλλο δερματολόγο, τον Eli Sprecher και τη μεταπτυχιακή φοιτητή Janna Nousbeck, ο καθηγητής Itin εξέτασε το DNA 16 μελών της οικογένειας, επτά με δακτυλικά αποτυπώματα και εννέα χωρίς.

«Οι μεμονωμένες περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες και τεκμηριώνονται μόνο λίγες οικογένειες», δήλωσε ο καθηγητής Itin στο BBC.

Το 2011, η ομάδα ερεύνησε ένα γονίδιο, το SMARCAD1, το οποίο μεταλλάχθηκε στα εννέα μέλη της οικογένειας, αναγνωρίζοντάς το ως την αιτία της σπάνιας νόσου.

Μπαγκλαντές: Η περίεργη υπόθεση της οικογένειας χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα [ΕΙΚΟΝΕΣ] Facebook Twitter
Ο μικρός αδερφός του Apu επίσης δεν έχει δακτυλικά αποτυπώματα (Sarker/BBBC)

Σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για το γονίδιο εκείνη την εποχή. Η μετάλλαξη φάνηκε να μην προκαλεί άλλες επιπτώσεις στην υγεία εκτός από αυτές στα χέρια.

Η μετάλλαξη που έψαχναν επηρέασε ένα γονίδιο, για το οποίο κανείς δεν γνώριζε τίποτα, είπε ο καθηγητής Sprecher - εξ ου και τα χρόνια που χρειάστηκαν για να το βρουν.

Επιπλέον, η μετάλλαξη επηρέασε ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος του γονιδίου, «το οποίο προφανώς δεν είχε καμία λειτουργία» επισήμανε.

Μόλις ανακαλύφθηκε, η ασθένεια ονομάστηκε Αδερματογλυφία , αλλά ο καθηγητής Itin το ονόμασε «νόσο καθυστέρησης μετανάστευσης», μετά το πρόβλημα, που αντιμετώπισε η πρώτη ασθενής του να εισέλθει στις ΗΠΑ.

Η νόσος καθυστέρησης μετανάστευσης μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές μιας οικογένειας. Ο θείος του Apu Sarker, Gopesh  που ζει στο Ντινατζπούρ, περίπου 350 χιλιόμετρα από τη Ντάκα, έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για να πάρει το διαβατήριό του.

Ένας δερματολόγος στο Μπαγκλαντές έχει διαγνώσει την κατάσταση της οικογένειας ως συγγενές παθοπλαγκικό κερατόδερμα, το οποίο ο καθηγητής Itin πιστεύει ότι εξελίχθηκε σε δευτερογενή Αδερματογλυφία, μια εκδοχή της νόσου που μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροδερμία και μειωμένη εφίδρωση στις παλάμες και τα πόδια. Όλα τα συμπτώματα αναφέρθηκαν από τους Sarkers.

Θα χρειαστούν περισσότερα τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι η οικογένεια έχει κάποια μορφή Αδερματογλυφίας ωστόσο. Ο καθηγητής Sprecher είπε ότι η ομάδα του θα ήταν «πολύ χαρούμενη» να βοηθήσει την οικογένεια με γενετικές εξετάσεις.

Ο μικρότερος αδερφός του Apu Sarker, Anu κληρονόμησε και αυτός τη σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη.

Για τους άνδρες της οικογένειας που πάσχουν από την περίεργη γονιαδιακή νόσο, η κοινωνία φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δυσκίνητη, αντί να εξελίσσεται για να αποδεχτεί την κατάστασή τους.

Ο Amal και ο Apu πήραν πρόσφατα ένα νέο είδος εθνικής ταυτότητας που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, αφού παρουσίασαν ιατρικό πιστοποιητικό. Η ταυτότητα χρησιμοποιεί και άλλα βιομετρικά δεδομένα όπως σάρωση αμφιβληστροειδούς και αναγνώριση προσώπου.

Ωστόσο, εξακολουθούν να μην μπορούν να αγοράσουν μια κάρτα sim ή να αποκτήσουν άδεια οδήγησης."

Με πληροφορίες του BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM