Ο Δημήτρης Καραντζάς και η Μπέτυ Αρβανίτη συναντιούνται ξανά στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

Καραντζάς-Αρβανίτη Facebook Twitter
Στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Δημήτρης Καραντζάς θα κάνουν μαζί ένα ταξίδι στον κόσμο του Ευγένιου Ο’ Νιλ και στο αριστουργηματικό του έργο «Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα». Φωτο: Γκέλυ Καλαμπάκα & Πάρις Ταβιτιάν
0

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που δυο γενιές καλλιτεχνών συναντιούνται, με τον Δημήτρη Καραντζά να σκηνοθετεί την Μπέτυ Αρβανίτη μετά τη συνεργασία τους στον Γυάλινο Κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς το 2018.

Στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας η πρωταγωνίστρια και ο σκηνοθέτης θα κάνουν μαζί ένα ταξίδι στον κόσμο του Ευγένιου Ο’ Νιλ και στο αριστουργηματικό του έργο «Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα», ένα έργο που θεωρείται το κορυφαίο της ώριμης περιόδου του και ένα από τα σπουδαιότερα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ 4 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και θα ακουστεί ξανά η μετάφραση του Νίκου Γκάτσου από τους ηθοποιούς Αλέξανδρο Μυλωνά, Αινεία Τσαμάτη, Βασίλη Μαγουλιώτη και Ελίνα Ρίζου, με την Ελένη Μανωλοπούλου να κάνει τα σκηνικά και την Ιωάννα Τσάμη τα κοστούμια.

Ο Ευγένιος Ο' Νιλ είναι ο πλήρης αναμορφωτής του αμερικάνικου θεάτρου, του χάρισε τον πολυεπίπεδο προβληματισμό, βγάζοντάς το από ένα πλαίσιο επαρχιώτικο και εμβαπτίζοντάς το στην πολυπλοκότητα των σχέσεων και των χαρακτήρων.

Το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» εμβαθύνει στην ανθρώπινη συνείδηση. Η συγγραφή του ολοκληρώθηκε το 1943, ενώ ο Ο' Νιλ ήταν ήδη κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας και ανέβηκε μετά τον θάνατο του συγγραφέα, ύστερα από ρητή υπόδειξη του. Το έργο αποτέλεσε θεατρικό θρίαμβο και του χάρισε ένα τέταρτο, μεταθανάτιο Πούλιτζερ. Ήταν το σημαντικότερο έργο του και ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία του θεάτρου.

Το έργο αφηγείται μία μέρα του Αυγούστου του 1912 στο καλοκαιρινό σπίτι των Ταϊρόν και μέσα από αυτή τη μέρα ολόκληρη την πικρή ιστορία τους. Μια ιστορία που είναι η βιογραφία της ίδιας της οικογένειας του Ευγένιου Ο' Νιλ, που με τα φαντάσματά τους έζησε στοιχειωμένος μια ολόκληρη ζωή.

Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη συμπάθεια και τον ανταγωνισμό, τη συμπόνια και την απέχθεια, τα πρόσωπα μετεωρίζονται μέσα σε ένα οικογενειακό ανάγλυφο που περιγράφεται σαν ανοιχτή πληγή με έναν φιλάργυρο αλκοολικό πατέρα και μια μορφινομανή μητέρα. Και αναπλάθει και τη δική του ανάμνηση, αυτή ενός φυματικού παιδιού που νοσηλεύτηκε σε σανατόριο, εκεί που πήρε την απόφαση να γίνει θεατρικός συγγραφέας.

Η δραματική ιστορία της οικογένειας Ο' Νιλ συνεχίζεται και στη δική του γενιά με τον συγγραφέα το 1943 να αποκληρώνει την κόρη του Όονα που παντρεύτηκε σε ηλικία 18 χρονών τον 36 χρόνια μεγαλύτερό της Τσάρλι Τσάπλιν. Οι δυο τους δεν ξαναειδώθηκαν ποτέ. Δεν είχε επίσης καλές σχέσεις με κανέναν από τους δυο γιους του. Ο Γιουτζίν ο νεώτερος, που ήταν εθισμένος στο αλκοόλ, αυτοκτόνησε το 1950, ενώ ο δευτερότοκός του, ο Σέιν, έκανε χρήση ηρωίνης και αυτοκτόνησε το 1977.

Ο Αλέξης Μινωτής, λάτρης του Ο' Νιλ που έκανε γνωστό το έργο του στην Ελλάδα με τις παραστάσεις του με την Κατίνα Παξινού, έχει γράψει για το έργο: «Είναι ένα δραματικό κορύφωμα επικής λογοτεχνίας, μία σάγκα στη δίνη μιας ακαριαίας πτώσης. Οι χαρακτήρες του είναι απογυμνωμένοι με ανοικτίρμονα ευθύτητα από κάθε είδους συμβατική αισθηματολογία. Οι σκηνές είναι στυγνές και δυνατές – ο χρόνος ενιαίος, ο τόπος το ίδιο. Οι διάλογοι αψείς, σχεδόν σκαιοί, καταλυτικοί. Το δράμα προχωρεί από σκηνή σε σκηνή με ανηλεή ρυθμό που φτάνει προς το τέλος σε μια υπνωτισμένη φρενίτιδα, σάμπως η εφιαλτική περιπέτεια να' χει συμβεί στο χείλος της λησμοσύνης».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ