«Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

 Ιερώνυμος Μπος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα έργα του Ιερώνυμου Μπος συγκεντρώνουν ένα διαχρονικό ενδιαφέρον, με τη σουρεαλιστική και ευρηματική οπτική του για τη μετά θάνατον ζωή, αλλά ιδιαίτερα τα ζωντανά οράματά του για την κόλαση να αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Άλλωστε οι πίνακες του Μπος είναι γεμάτοι με τόσες λεπτομέρειες που πρέπει να τους εξετάσει κανείς από κοντά για να ανακαλύψει τα μυστικά τους.

Ενόσω κάποιοι ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι ο Ιερώνυμος Μπος είχε μια απελπισμένη άποψη για την ανθρωπότητα, πιστεύοντας ότι το κακό ήταν ενσωματωμένο σε όλους μας, οι λάτρεις της τέχνης του διερωτώνται πώς επινόησε τις εκπληκτικές εικόνες του και από τι εμπνεύστηκε. Η μπλόγκερ ονόματι Amelia παρατηρώντας πριν χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα και σημαντικότερα έργα του Μπος, τον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων, στάθηκε σ' ένα διακριτικά τοποθετημένο στοιχείο του τρίπτυχου πίνακα που χρονολογείται μεταξύ 1490 και 1510.

 Ιερώνυμος Μπος Facebook Twitter
Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων, το διάσημο τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό πάνελ που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης και παρουσιάζει τα βασανιστήρια των κολασμένων. Η Amelia αποφάσισε να τη «μεταφράσει» σε σύγχρονη μουσική σημειογραφία προκειμένου να ακούσουμε τον ήχο του ζωγράφου για τη μεσαιωνική εποχή.

 Ιερώνυμος Μπος Facebook Twitter

Παρόλο που δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε γιατί ο Ιερώνυμος Μπος αποφάσισε να αποδώσει στον πίνακα τη συγκεκριμένη μελωδία, καθώς σώζονται ελάχιστες βιογραφικές πληροφορίες για τον ίδιο, η Amelia αποφάσισε να «μεταφράσει» την παρτιτούρα σε σύγχρονη μουσική σημειογραφία και να αποδώσει τον ήχο του ζωγράφου για τη μεσαιωνική εποχή.

Ακούστε το τραγούδι: 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραβείο Ρίμπα: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής 2025

Πολιτισμός / Βραβείο RIBA: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το χρυσό μετάλλιο αρχιτεκτονικής 2025

Πρόκειται για δύο πραγματικούς πρωτοπόρους της αρχιτεκτονικής, που με ένα εμπνευσμένο πρότυπο για το μέλλον του δομημένου μας περιβάλλοντος δείχνουν αθόρυβα τον δρόμο στους άλλους αρχιτέκτονες.
LIFO NEWSROOM
Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Πολιτισμός / Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την επιτροπή να καταλήγει στην εισήγησή της μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων
LIFO NEWSROOM
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM