Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία «αποχαιρετά» τον Βασίλη Βασιλικό, κάνοντας αναφορά στην προσωπικότητά του και το πλούσιο έργο του.
Ο Βασίλης Βασιλικός πέθανε σήμερα σε ηλικία σε ηλικία 89 ετών. Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον συγγραφέα, τονίζοντας την πληθωρική και πολυδιάστατη προσωπικότητα του, καθώς και το πλούσιο έργο του που αφήνει παρακαταθήκη στους νεότερους.
«Πληθωρική, πολυδιάστατη προσωπικότητα, τολμηρός δημιουργός που κινήθηκε στο μεταίχμιο ιστορίας και μυθοπλασίας, ευαίσθητος δέκτης των σημάτων της επικαιρότητας και ικανός να τα ερμηνεύσει, ο Βασίλης Βασιλικός σφράγισε με το σπινθηροβόλο του πνεύμα, το έργο και την παρουσία του τα γράμματα, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την πολιτική.
»Ήταν εκείνος που εισήγαγε στην πεζογραφία μας τη λογοτεχνία του ντοκουμέντου, γράφοντας το μυθιστόρημα-σταθμό ”Ζ”, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ένα από τα διασημότερα ελληνικά βιβλία παγκοσμίως. Αντιστάθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε σε όλη του τη ζωή γνήσιος κοσμοπολίτης, με βαθύ αποτύπωμα στην πνευματική και την πολιτική μας ζωή.
»Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με τα βιβλία του, αλλά και οι νεότεροι που τον ανακαλύπτουν με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση».
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Βασίλη Βασιλικού, κάνοντας λόγο για μία προσωπικότητα με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.
«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, μιας προσωπικότητας με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και την κόρη του», έγραψε χαρακτηριστικά.
Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, μιας προσωπικότητας με ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και την κόρη του. pic.twitter.com/Eezy9oWBju
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 30, 2023
Τσίπρας για Βασίλη Βασιλικό: Φίλος, σύμβουλος, σύντροφος
Με τη σειρά του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, αποθέωσε τον Βασίλη Βασιλικό για το έργο που άφησε πίσω του παγκοσμίως, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το έργο του «Ζ», έγινε κομμάτι της δικής του πολιτικής και ηθικής συγκρότησης.
«Η ελληνική γλώσσα έχει όλη τη δυναμική του δυναμίτη», είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βασίλης Βασιλικός.
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 30, 2023
Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ.
Έκρηξη λογοτεχνίας. Έκρηξη δημοκρατίας.
Ένας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε… pic.twitter.com/84NWyEsENi
Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε τα δικά του συλλυπητήρια για το θάνατό του.
«Ο φίλος, ο σύμβουλος, ο σύντροφος Βασίλης Βασιλικός έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη. Θα μας λείψει. Αφήνει όμως πίσω του το τεράστιο συγγραφικό του έργο, που έκανε με απαράμιλλο τρόπο το δράμα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας υπόθεση των λαών του κόσμου. Αφήνει το Ζ, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας.
»Αφήνει την πράξη της αφοσίωσης στον άνθρωπο, την ελευθερία, και τη δικαιοσύνη», τονίζει ενώ παράλληλα προσθέτει πως είναι υπερήφανος και ευγνώμων, «που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες, που μας έδεσε η αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη και που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως βουλευτής Επικρατείας, τη δική του σεμνή προσφορά. Καλό σου ταξίδι σύντροφε Βασίλη».
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για το θάνατο του Βασίλη Βασιλικού
Σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, αποχαιρετά με «βαθύ σεβασμό τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για τον Βασίλη Βασιλάκο.
«Άφησε μοναδικό στίγμα στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση.
Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα. Η «Τριλογία», το «Ζ» για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό.
Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.
Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε επίσης τον Βασίλη Βασιλικό σε ανακοίνωσή του, με «μεγάλη θλίψη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού ”Ζ” για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού.
»Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του, από το οποίο η Τριλογία –”Το Φύλλο-Το Πηγάδι-Τ' Αγγέλιασμα”- εντάσσεται στον Κανόνα των κλασσικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Είναι, μάλιστα, ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ.
»Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα κατά της οποίας ανέπτυξε δράση» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του κόμματος. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Το «αντίο» της Λίνας Μενδώνη στον Βασίλη Βασιλικό
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αποχαιρέτησε επίσης τον αγαπητό φίλο της, όπως αναφέρει, Βασίλη Βασιλικό, τονίζοντας πως η απώλειά του θα αφήσει μεγάλο κενό.
«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα και αγαπητού φίλου Βασίλη Bασιλικού. Κοσμοπολίτης, με κοινωνική συνείδηση και ενεργό δράση στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε μυθιστορήματα στα οποία καθρεφτίστηκε η μεταπολεμική ελληνική περιπέτεια.
Ανάμεσά τους το «Ζ», που έγινε παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία από τον Κώστα Γαβρά. Δεινός αφηγητής, τεχνίτης της ελληνικής γλώσσας, προσέγγιζε την ελληνική κοινωνία με δημοσιογραφική οξυδέρκεια, διεισδύοντας στις πολιτικές καταστάσεις, αναλύοντας, με δεινότητα τα κοινωνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα βιβλία του να χρησιμεύουν εσαεί ως μαρτυρίες εποχών πολιτικής ανωμαλίας.
Η είσοδος του στα γράμματα με την πολύτιμη Τριλογία του, «Το φύλλο», «Το πηγάδι», «Τ´ αγγέλιασμα», αποτέλεσε το δικαίωμα του να πολιτογραφηθεί στων ιδεών την πόλη. Έδειξε αξιοζήλευτη στοχαστικότατα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των ηρώων του, κρατώντας «νυστέρι» στους κοινωνικούς λόγους που τους διαμόρφωσαν. Πολιτικός, κατά βάση, συγγραφέας, υπηρέτησε με την τέχνη του τα πιστεύω του, για τα οποία στρατεύτηκε, έχοντας και αξιοσημείωτη πολιτική δράση.
Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Τα βιβλία του θα βρίσκουν πάντα αναγνώστες και πολλά από αυτά θα διαβάζονται ως τεκμήρια της νεοελληνικής ιστορίας.
Έζησε μία ελεύθερη και πλούσια ζωή σε εμπειρίες, που του έδωσαν έμπνευση κάνοντας τον έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του καιρού μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη Βάσω Παπαντωνίου, στην Ευρυδίκη και σε εκείνους που τον αγάπησαν».