Πέθανε η διακεκριμένη μεσόφωνος Λέλα Στάμος

Πέθανε η διακεκριμένη μεσόφωνος Λέλα Στάμος Facebook Twitter
Λέλα Στάμος & Μαρία Μουτσίου. Φωτο: Αρχείο ΕΛΣ
0

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών η διακεκριμένη μεσόφωνος με διεθνή ακτινοβολία Λέλα Στάμος, η οποία πρωταγωνίστησε σε σχεδόν  πενήντα παραγωγές στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Η Λέλα Στάμος (Ελένη Σταματοπούλου) γεννήθηκε στον Πειραιά στις 22 Σεπτεμβρίου 1941. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο με «αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως» το 1962. Μία χρονιά αργότερα, το 1963, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας», συνεχίζοντας έτσι τις σπουδές της στο Μιλάνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια συνεργασίας της με τον οργανισμό ακολούθησαν περίπου πενήντα παραγωγές.

Ερμήνευσε σπουδαίους πρωταγωνιστικούς, αλλά και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους όπως Όλγκα (Ευγένιος Ονιέγκιν), Ιουδίθ (Ο πύργος του Κυανοπώγωνα), Σαρλότ (Βέρθερος), Σουτζούκι (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Άμνερις (Αΐντα), Ατσουτσένα (Ο τροβαδούρος), Μανταλένα (Ριγολέττος), Πωλίνα (Ντάμα πίκα), Λόλα (Καβαλλερία ρουστικάνα), Τσίτα (Τζάννι Σκίκκι), Βάγια (Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος), Μάνα (Το δαχτυλίδι της μάνας), Τερέζα (Η υπνοβάτις), Φενένα (Ναμπούκκο). Επιπλέον, συμμετείχε στις πρώτες παρουσιάσεις έργων όπως Κρίνο στ’ ακρογιάλι του Γεωργίου Σκλάβου, Αντρέα Σενιέ, Άλμπερτ Χέρρινγκ, Το παιδί και τα μάγια, Ο πρόξενος, Ηρώ και Λέανδρος του Ανδρέα Νεζερίτη, Ο Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Η στέψη της Ποππαίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ως σολίστ έδωσε ρεσιτάλ και παρουσιάστηκε σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εμφανίστηκε επανειλημμένα σε διεθνές επίπεδο δίπλα σε κορυφαίους εκπροσώπους της λυρικής τέχνης, αλλά και στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Επιπλέον, ασχολήθηκε συστηματικά και με τη διδασκαλία.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM
Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Η σκληρή καταστολή του ιρανικού καθεστώτος εμπνέει το «My Favorite Cake»  και το «Tatami», δυο καλές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Πολιτισμός / Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Η νίκη της Τόρες έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μητέρα της, Φερνάντα Μοντενέγκρο, είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο το 1999 για το “Central Station”, το οποίο της χάρισε και υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Πολιτισμός / Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez», «Shogun» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Νίκι Γκλέιζερ, προσέφερε καυστικά σχόλια για τη βιομηχανία, αγγίζοντας θέματα όπως οι πολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Χόλιγουντ
LIFO NEWSROOM
Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM