Πέθανε η πολεμική φωτορεπόρτερ Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ

Πέθανε η φωτορεπόρτερ Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Πέθανε η Γαλλίδα πολεμική φωτορεπόρτερ Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ σε ηλικία 75 ετών.

Η Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο στην Τουλούζη, ύστερα από μακρά ασθένεια όπως έκανε γνωστό η οικογένειά της. Η φωτορεπόρτερ πίστευε ότι δεν ήταν εύκολο για μια γυναίκα να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια: «δεν τις παίρνουν ποτέ στα σοβαρά», έλεγε. Όμως, από την άλλη, οι γυναίκες είχαν και πλεονεκτήματα, όπως το βίωσε στη Νότια Αφρική: «Δεν τις σκοτώνουν αμέσως, τους δίνουν μια ευκαιρία».

Η Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ γεννήθηκε στην Μπον της Αλγερίας και ξεκίνησε την καριέρα της ως μανεκέν. Ωστόσο, πολύ γρήγορα πέρασε πίσω από την κάμερα και απαθανάτισε, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, καλλιτέχνες όπως οι Μαν Ρέι, Μαρσέλ Ντισάμπ και Φιλίπ Σουπό. Το πάθος της για τα ταξίδια την οδήγησε στο Βιετνάμ, όπου, αν και είχε ελάχιστη εμπειρία, αποφάσισε να καλύψει φωτογραφικά τον πόλεμο.

«Σκεφτόμουν: ο κόσμος θα δει ότι δεν είμαι πραγματική φωτορεπόρτερ, ότι δεν έχω δική μου μηχανή, ότι έχω μονάχα αυτήν την παλιά Λάικα. Στην πραγματικότητα, και αυτό το έμαθα μετά, αυτή η παλιά Λάικα ήταν ένα θαύμα», αφηγήθηκε η ίδια στα απομνημονεύματά της το 1985.

Εργάστηκε για το πρακτορείο Gamma από το 1971 μέχρι τη διάλυσή του το 2009. Για την ίδια, το τέλος ήταν άσχημο: όταν ζήτησε τις φωτογραφίες της, της έδωσαν μόνο τις ασπρόμαυρες, όχι όμως και τις έγχρωμες. Στη συνέχεια έχασε τη δίκη με την οποία ζητούσε να της αναγνωριστούν πνευματικά δικαιώματα στις ψηφιοποιημένες φωτογραφίες.

Η Μαρί-Λορ ντε Ντεκέρ είναι επίσης γνωστή για τις φωτογραφίες διασημοτήτων όπως της Καρολίνας του Μονακό και του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν τη στιγμή που βλέπει τον εαυτό του στην τηλεόραση και μαθαίνει ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1974. Είχε αποκτήσει δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο δικηγόρος Τιερί Λεβί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Πολιτισμός / Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Στο συνέδριο συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η κόρη της σπουδαίας ποιήτριας, Έλση Δημουλά, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να «αγκαλιάσουν» τη γνώση και να τολμούν να εκφράζονται μέσα από την ποίηση
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Το κοψοχολιαστικό «Oddity», το «Seven Veils» με την Αμάντα Σέιφριντ, το «Α Traveler’s Needs» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το γαλλικό crowdpleaser «En Fanfare» είναι μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ