Οι χρήστες δύο τουαλετών 2.500 ετών που ανακαλύφθηκαν στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν ιδιαίτερα υγιείς, σύμφωνα με ανάλυση δειγμάτων κοπράνων από τα αποχωρητήρια.
Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη παρασίτων που προκαλούν δυσεντερία σε υλικό που ανασκάφηκε από τους βόθρους κάτω από τις δύο πέτρινες τουαλέτες. Τότε, η Ιερουσαλήμ ήταν ένα πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Ασσυριακής αυτοκρατορίας και αποτελούσε το σπίτι για 8.000 έως 25.000 ανθρώπους.
Πρόκειται για την πιο παλιά απόδειξη όσον αφορά την ασθένεια Giardia duodenalis, με τη μόλυνση να προκαλεί διάρροια, κοιλιακές κράμπες και απώλεια βάρους. Αντίστοιχα ευρήματα έχουν βρεθεί στο παρελθόν αλλά χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και τον μεσαίωνα.
«Η δυσεντερία εξαπλώνεται από τα κόπρανα που μολύνουν το πόσιμο νερό ή τα τρόφιμα. Υποψιαζόμασταν ότι θα μπορούσε να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις πρώιμες πόλεις της αρχαίας Εγγύς Ανατολής λόγω του υπερπληθυσμού, της ζέστης, των μυγών, καθώς και του περιορισμένου νερού που ήταν διαθέσιμο το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πιρς Μίτσελ, επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parasitology.
Οι περισσότεροι από όσους πεθαίνουν σήμερα από δυσεντερία που προκαλείται από Giardia είναι παιδιά και η χρόνια λοίμωξη σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε καχεκτική ανάπτυξη, μειωμένη γνωστική λειτουργία και αδυναμία ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόπρανα αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντική πηγή πληροφοριών για τους αρχαιολόγους. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ έτρωγαν σχεδόν άψητα εντόσθια, όπως αποκαλύπτουν ανθρώπινα κόπρανα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Με πληροφορίες από CNN