Πρόεδρος Αρχαιολόγων για Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν συζητάμε ανταλλαγή - Πιστεύω θα έρθουν σε μια δεκαετία

Πρόεδρος Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η συγκεκριμένη λέξη δάνειο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Η Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, μίλησε στον Alpha για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Καταρχάς ανέφερε πως το πρώτο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών έγινε με την σύσταση του ελληνικού κράτους το 1830 και πως ο Έλγιν κορόιδεψε την οθωμανική διοίκηση για να πάρει ένα φιρμάνι. Τόνισε πως τα Γλυπτά νοούνται ως τμήματα του μνημείου, δεν είναι ελεύθερα.  

«Έχουμε μεγάλη πρόοδο με τη βρετανική κοινή γνώμη» υποστήριξε κατά τα άλλα η κα Κουτσούμπα και ζήτησε να μην εμπλέκουμε το θέμα με μια προεκλογική συγκυρία. Σχολιάζοντας δε την βρετανική πρόταση για ανταλλαγή, τόνισε πως δεν συζητείται ούτε από τους Αρχαιολόγους ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. Δήλωσε όμως προβληματισμένη για τον τρόπο που τα βρετανικά μίντια προμοτάρουν το θέμα. 

Τόνισε ακόμη πως χωρίς την βρετανική κυβέρνηση δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής. «Πιστεύω ότι θα έρθουν τα Γλυπτά σε μια δεκαετία. Είναι μεγάλη η πίεση η διεθνής και η πίεση επίσης της μουσειακής κοινότητας να μην κάνουν τα Μουσεία πολιτική με κλεμμένα», τόνισε  


Πρόεδρος Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ενθουσιασμένη με τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο δρόμος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έχει ανοίξει, δηλώνει στον ΣΚΑΪ η Μάρλεν Γκόντγουιν, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πω είναι πώς κατενθουσιασμένοι μάθαμε ότι στο τέλος του 2022 όταν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Βρετανία και μίλησε στο LSE, ενημέρωσε ότι γίνονται συζητήσεις (για την επιστροφή) εδώ και μερικούς μήνες, ή και τον τελευταίο χρόνο» τόνισε η πρόεδρος.  

«Τα καλά νέα είναι ότι οι συζητήσεις προοδεύουν, και αυτό είναι καταπληκτικό. Το σημείο τριβής ήταν πάντα αυτή η ιδέα του δανεισμού, που κάπως έτσι αναγνωριζόταν η κυριότητα των Βρετανών επί των γλυπτών. Όμως πια καταλαβαίνουμε και υπάρχει κατανόηση πως τώρα δεν μιλάμε για αυτό. Γίνεται προσπάθεια να αλλάξει αυτή η συγκεκριμένη λέξη (δάνειο) και να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει αυτή η κίνηση επιστροφής πραγματικότητα. Εκτιμώ πώς όταν φτάσουν στις τελικές συζητήσεις, θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν να είναι σωστό όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, για την οποία η επανένωση σημαίνει τόσα πολλά», πρόσθεσε. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Πολιτισμός / Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»

Στο συνέδριο συμμετείχε, μεταξύ άλλων και η κόρη της σπουδαίας ποιήτριας, Έλση Δημουλά, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να «αγκαλιάσουν» τη γνώση και να τολμούν να εκφράζονται μέσα από την ποίηση
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρόμος, Εγκογιάν και Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Το κοψοχολιαστικό «Oddity», το «Seven Veils» με την Αμάντα Σέιφριντ, το «Α Traveler’s Needs» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το γαλλικό crowdpleaser «En Fanfare» είναι μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ