Σε δημοπρασία τραγούδι και συνέντευξη του Λένον, που είχε δώσει σε τέσσερις 16χρονους Δανούς για σχολική εφημερίδα

Σε δημοπρασία τραγούδι και συνέντευξη του Λένον, που είχε δώσει σε τέσσερις 16χρονους στη Δανία για σχολική εφημερίδα Facebook Twitter
AP
0

Πριν από μισό αιώνα, τέσσερις έφηβοι Δανοί πήραν συνέντευξη από τον Τζον Λένον για τη σχολική τους εφημερίδα.

Μια κασέτα με ηχογράφηση 33 λεπτών, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα, σύμφωνα με τους ίδιους, ακυκλοφόρητο τραγούδι από το αείμνηστο Σκαθάρι, θα δημοπρατηθεί στη Δανία μέσα στον μήνα.

Οι 16χρονοι, τότε δεν εντυπωσιάστηκαν με την συνέντευξη, που τους παραχώρησε ο Λένον στη βόρεια Δανία στις 5 Ιανουαρίου 1970.

Στο απόγειο του πολέμου του Βιετνάμ ο Λένον και η σύζυγός του Γιόκο Όνο είχαν «ένα μήνυμα ειρήνης και αυτό ήταν το σημαντικό για εμάς», θυμάται ο Karsten Hoejen, ο οποίος έκανε την ηχογράφηση σε ένα μαγνητόφωνο, που είχε δανειστεί από το τοπικό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.

Στην κασέτα ακούγεται κυρίως ο Λένον και η Όνο που μιλούν για τη Δανία και την παγκόσμια ειρήνη, όπως είπε.

Στη Δανία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ξεπήδησαν εναλλακτικές κοινωνίες, προσελκύοντας ανθρώπους από το εξωτερικό και οργανώθηκαν μουσικά φεστιβάλ εμπνευσμένα από εκείνα στο Isle of Wight και στο Woodstock.

«Το μήνυμα ειρήνης τους ήταν αυτό για το οποίο πήραμε τη συνέντευξη», δήλωσε ο Hoejen στο Associated Press. «Υπήρχε μια πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, μια ζεστή ατμόσφαιρα. Ο Λένον και η Γιόκο Όνο είχαν τα πόδια τους πάνω στο τραπεζάκι του καφέ».

Το ζευγάρι βρέθηκε στο Thy, όπου είχε μετακομίσει ο πρώην σύζυγος της Όνο και είχε μαζί του την Kyoko, την πεντάχρονη κόρη τους. Έμειναν για περίπου ένα μήνα.

Τότε μια τοπική εφημερίδα ανέφερε την παρουσία τους και ο Τύπος έσπευσε να τους πάρει συνέντευξη. Οι τέσσερις 16χρονοι ήθελαν να πάρουν συνέντευξη από τον Λένον για τη σχολική τους εφημερίδα, αλλά άργησαν να εμφανιστούν στην επίσημη συνέντευξη Τύπου.

«Χτυπήσαμε την πόρτα» και λίγο αργότερα καθίσαν δίπλα στον Βρετανό μουσικό και την Όνο. Ο Hoejen κρατούσε το μικρόφωνο και ο φίλος του Jesper Jungersen φωτογράφιζε.

Κάποια στιγμή, «κάποιος ... δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος ... ρώτησε τον Λένον αν θα μπορούσε να μας παίξει κιθάρα». Έπαιξε και τραγούδησε με την Γιόκο το «Give Peace a chance» και «μετά τραγούδησαν το« Radio Peace»,που είχε γραφτεί για ραδιοφωνικό σταθμό στην Ολλανδία αλλά δεν βγήκε ποτέ στον αέρα, είπε ο Hoejen.

Τα «μουσειακά» πλέον αντικείμενα, δηλαδή η κασέτα, οι 23 φωτογραφίες και ένα αντίγραφο της σχολικής εφημερίδας, εκτιμάται ότι αξίζουν τουλάχιστον 200.000 δανέζικες κορώνες, δηλαδή σχεδόν 27.000 ευρώ.

«Αυτό που κάνει επίσης (την κασέτα) ενδιαφέρουσα είναι ότι είναι μια πύλη στον χρόνο. Ηχογραφήθηκε σε παλιομοδίτικο μαγνητόφωνο», δήλωσε η Alexa Bruun Rasmussen από τον οίκο Bruun Rasmussen Auctioneer, που θα δημοπρατήσει τα αντικείμενα στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Όταν ακούτε την κασέτα, συνειδητοποιείτε ότι μιλούν απευθείας από την καρδιά τους. Δεν πρόκειται για προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου» λέει.

Τα τέσσερα αγόρια της συνέντευξης ανακάλυψαν τελικά ότι έχουν στα χέρια τους έναν θησαυρό. «Έτσι, η κασέτα τοποθετήθηκε σε θυρίδα τράπεζας», είπε ο Hoejen και στη συνέχεια συζήτησαν τι θα κάνουν.

«Ένας συλλέκτης ή ένα μουσείο πιθανότατα θα τα εκτιμούσε περισσότερο από εμάς που τα είχαμε σε θυρίδα», είπε. «Έτσι αποφασίσαμε να τα πουλήσουμε».

Με πληροφορίες του AP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ