Συνεχίζεται η οργή για το «Leaving Neverland» και όσα αποκαλύπτει για τον Μάικλ Τζάκσον

Συνεχίζεται η οργή για το «Leaving Neverland» και όσα αποκαλύπτει για τον Μάικλ Τζάκσον Facebook Twitter
Οι κληρονόμοι και η οικογένεια του τραγουδιστή λένε πως το ντοκιμαντέρ δεν περιλαμβάνει την άποψη του, αλλά και της οικογένειας του, για τις σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση
0

Οι κληρονόμοι του Μάικλ Τζάκσον στράφηκαν κατά του Channel 4, το οποίο προγραμματίζει την προβολή του «Leaving Neverland», ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο δύο άντρες κατηγορούν τον διάσημο τραγουδιστή πως τους παρενόχλησε σεξουαλικά όταν ήταν παιδιά. 

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κληρονόμους, ο Χάουαρντ Γουάιτζμαν, έστειλε επιστολή στο κανάλι στην οποία  αναφέρει πως το ντοκιμαντέρ παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας που το ίδιο έχει θέσει. 

Ο Γουάιτζμαν γράφει πως οι δημιουργοί του «Leaving Neverland», το οποίο έχει προγραμματιστεί να προβληθεί τον Μάρτιο δεν επιχείρησαν να ζητήσουν σχόλιο για τις κατηγορίες από το ίδρυμα Μάικλ Τζάκσον, την οικογένεια του, τους φίλους του και οποιονδήποτε γενικά υπερασπίζεται τον τραγουδιστή.

Ο δικηγόρος λέει πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο βάσει των προδιαγραφών του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού άλλα και των βασικών δημοσιογραφικών κανόνων δεοντολογίας.

Στην επιστολή υπάρχει ένα απόσπασμα από τους κανόνες δεοντολογίας που θέτει το κανάλι, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι δημόσια. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται πως όταν μία εκπομπή προχωρά σε «σοβαρές κατηγορίες» τότε «όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μίας σωστής και έγκαιρης απάντησης»

«Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι πως οι ψευδείς καταγγελίες που υπάρχουν στο "ντοκιμαντέρ" σας είναι "σοβαρές καταγγελίες"», γράφει το γράμμα. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σοβαρότερες κατηγορίες για οποιονδήποτε», προσθέτει. 

«Σε αυτό περιλαμβάνεται και η ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα που υποτίθεται αντικατέστησαν τον Ρόμπσον και τον Σέιφτσακ (τους δύο άντρες που μιλούν στο ντοκιμαντέρ) ως σεξουαλικά θύματα του Τζάκσον. Όμως τα συγκεκριμένα άτομα έχουν σαφώς και δημοσίως αρνηθεί πως υπήρξαν ποτέ θύματα ασέλγειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός απάντησε με ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρεται πως οι κατηγορίες κατά του Μάικλ Τζάκσον αντικρούονται στο ντοκιμαντέρ από δηλώσεις διάψευσης που είχε κάνει ο τραγουδιστής όσο ζούσε.

Το κανάλι αναφέρει πως το ντοκιμαντέρ καλύπτει τα βρετανικά δεοντολογικά στάνταρ με τη χρήση αυτών των διαψεύσεων. 

«Σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος ο οποίος κατηγορείται δεν είναι πια ζωντανός. Επομένως είναι σωστό να χρησιμοποιηθούν οι διαψεύσεις του όσο ζούσε για την εκπομπή», λέει ο σταθμός. 

Ο σκηνοθέτης Νταν Ριντ έχει προκαλέσει και στο παρελθόν την αντίδραση των κληρονόμων του Τζάκσον οι οποίοι σε ανακοίνωση τους ανέφεραν πως «με δόλο εστίασε στον Ρόμπσον και τον Σέιφτσακ».

«Όποιος δει τον ντοκιμαντέρ θα καταλάβει πως είναι μόνο η προσπάθεια να ακούσουμε τις ιστορίες από δύο συγκεκριμένα άτομα και τις οικογένειες τους με τα δικά τους λόγια. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι» είχε δηλώσει τότε ο σκηνοθέτης.  

Η επιστολή των τριών σελίδων από τους κληρονόμους απηχεί αντίστοιχες απόψεις μίας μεγαλύτερης επιστολής που έφτασε την Παρασκευή στο HBO. Σε αυτήν, οι καταγγελίες του Γουέιντ Ρόμπσον και του Τζέιμς Σέιφτσακ χαρακτηρίζονται ως «άτιμες» και ζητείται έρευνα για το παρελθόν των δύο ανδρών. 

Τα δύο κανάλια προχώρησαν στη συμπαραγωγή του ντοκιμαντέρ το οποίο έχει σαν θέμα το πως οι ζωή των δύο αντρών ενεπλάκη με εκείνη του Μάικλ Τζάκσον, όταν εκείνοι ήταν παιδιά και εκείνος στο απόγειο της καριέρας του.

Βασικό μοτίβο του ντοκιμαντέρ είναι το πως όσα έζησαν σε παιδική ηλικία τραυμάτισε την ενήλικη ζωή τους. 

Kαι οι δύο άντρας έχουν πει στις αρχές στο παρελθόν πως ο Τζάκσον δεν τους παρενόχλησε σεξουαλικά. Μάλιστα ο Ρόμπσον το έχει πει και σε δίκη το 2005 ως μάρτυρας. Στη δίκη ο Μάικλ Τζάκσον ήταν κατηγορούμενος για ασέλγεια εις βάρος ενός άλλου αγοριού. 

Αργότερα οι δύο άντρες κατέθεσαν μηνύσεις κατά του τραγουδιστή, ουσιαστικά ανατρέποντας τα όσα είχαν πει αρχικά, οι οποίες απορρίφθηκαν. 

Ο Ρόμπσον και ο Σέιφτσακ έχουν προχωρήσει σε εφέσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM