Τα βραβεία του 27oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

27o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους Facebook Twitter
Ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών παρακολούθησε ταινίες από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Βολιβία, και από την Ευρώπη μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή, καθώς και ταινίες μικρού μήκους από την Παλαιστίνη, μέχρι την Τανζανία.
0

Ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 27 η χρονιά, μαζί με την 24 η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.

Για οκτώ ημέρες, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ο Πύργος αλλά και η Αμαλιάδα βγήκαν από την καθημερινότητά τους, στολίστηκαν με τα πορτοκαλί αφισάκια του Φεστιβάλ -που βρίσκονταν κυριολεκτικά παντού- και κατακλύστηκαν από ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών, που παρακολούθησε ταινίες από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Βολιβία, και από την Ευρώπη μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή, καθώς και ταινίες μικρού μήκους από την Παλαιστίνη, μέχρι την Τανζανία.

Η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος, στις 4 Δεκεμβρίου, και τράβηξε την προσοχή, δείχνει πως οι προσπάθειες του Φεστιβάλ να στρέψει το ενδιαφέρον στη δημιουργία ελληνικών ταινιών που απευθύνονται σε παιδιά αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από το πρωί με την παρουσίαση του 7ου Olympia Creative Ideas Pitching Lab, όπου εννέα Έλληνες δημιουργοί παρουσίασαν δημόσια, σε δυνάμει χρηματοδότες, τις ιδιαίτερα δημιουργικές ιδέες τους για μια μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας ή animation για παιδιά και νέους.

Η ΕΡΤ έδωσε το βραβείο Pitching, με έπαθλο 3.000 ευρώ, στο σχέδιο «Big Fish» της Κατερίνας Τζωρτζάτου, με ήρωες δύο αδέρφια με αλκοολικό πατέρα που καταλήγουν, μόνα, για ψάρεμα στην αγαπημένη τους λίμνη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) έδωσε το δικό του βραβείο, με έπαθλο 3.000 ευρώ, στο σχέδιο «Sisters» της Μαριάννας Μποσταντζόγλου, με θέμα το περιπετειώδες ταξίδι μιας δωδεκάχρονης και της μικρής αδερφής της στους χαοτικούς δρόμους της Αθήνας, καθώς προσπαθούν να βρεθούν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πατέρας τους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην κατάμεστη αίθουσα του «Απόλλωνα» στον Πύργο, παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστό, αυτοτελές πρόγραμμα, 10 ελληνικές μικρού μήκους παιδικές και εφηβικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής –ανάμεσά τους και πολλές που ξεκίνησαν ως ιδέες που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο  Olympia Creative Ideas Pitching Lab.

27o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους Facebook Twitter
Η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου για Παιδιά πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στις 4 Δεκεμβρίου.

Το νέο αυτό αφιέρωμα με τίτλο «Ίχνη: Προς έναν σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο για παιδιά» καθιερώνεται και ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για την επόμενη χρονιά, καθώς «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποκτήσει κινηματογράφο για παιδιά», όπως τόνισε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Παντελής Παντελόγλου.

Το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας για παιδιά στα «Ίχνη» απέσπασε το «Numb» της Δέσποινας Κούρτη, με ηρωίδα μια έφηβη που έρχεται αντιμέτωπη με την απώλεια. Ένα ταξίδι ενηλικίωσης, που όπως είπε η δημιουργός της ταινίας, προϋπέθετε από πλευράς της «μία επώδυνη καταβύθιση σε μια μαύρη δεξαμενή». Η διάκριση συνοδεύτηκε από χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ, προσφορά της ΕΡΤ.

H Διεθνής Κριτική Επιτροπή Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας του Φεστιβάλ απένειμε, επίσης, εύφημο μνεία στη -βραβευμένη φέτος με Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας- ταινία «Γκέκας» του Δημήτρη Μουτσιάκα, μια ταινία για ένα νεαρό αγόρι στην επαρχία, την τρυφερή σχέση του με έναν σκύλο και τη σύγκρουσή του με τον πατέρα του, που ενσαρκώνει όλα τα πατριαρχικά στερεότυπα.

Εξίσου δημοφιλής με το Φεστιβάλ είναι η αγαπημένη Camera Zizanio, στις προβολές της οποίας παρουσιάζονται κάθε χρόνο δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών –αυτήν τη φορά προβλήθηκαν 177 ταινίες από 57 χώρες, ανάμεσά τους 83 ελληνικές.

27o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους Facebook Twitter
Το νέο αφιέρωμα με τίτλο «Ίχνη: Προς έναν σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο για παιδιά» καθιερώνεται και ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για την επόμενη χρονιά.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι ταινίες αυτές διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα, το Τμήμα Ελληνικών Ταινιών, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Ταινιών (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και το Διεθνές Τμήμα, ενώ διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. δημιουργίες παιδιών ως 12ετών, Β. παιδιών από 13 ως 16 ετών και Γ. νέων 17 ως 20 ετών.

Η αυλαία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 24ης Camera Zizanio έπεσε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο, σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης, καθώς ένας εκ των τριών ιστορικών ιδρυτών του Φεστιβάλ, ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Αλφειός» Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην επί χρόνια στενή συνεργάτιδά του, Ναταλία Σπυροπούλου.

Τα κυριότερα βραβεία που απονεμήθηκαν

• Το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους  για παιδιά απέσπασε η «Πόλη του Ανέμου» του Lkhagvadulam Purev-Ochir από την Μογγολία, μια ξεχωριστή ταινία για έναν 17χρονο Σαμάνο που παλεύει στο σχολείο, ενώ ταυτόχρονα επικοινωνεί με τα προγονικά  πνεύματα, για να βοηθήσει τους ανθρώπους της κοινότητάς του. Όλα όμως αλλάζουν όταν ερωτεύεται.

• Το βραβείο ντοκιμαντέρ Kids and Docs απονεμήθηκε στο «Μεντιχά» του Ηasan Oswald, με ηρωίδα μια νεαρή Γιαζίντι προσφύγισσα ,που έχει επιβιώσει μετά την απαγωγή και την αιχμαλωσία της από τον ΙSIS αλλά αγνοείται η οικογένειά της.

• Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας κέρδισε μια ελληνική ταινία: τα «Χρυσά Βαστά» του Φοίβου Κοντογιάννη για την παιδική ηλικία του μουσικού Γιώργου Μάγγα, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας εκπληκτικός μικρός Ρομά. O σκηνοθέτης, ευχαριστώντας για τη βράβευσή του, ευχήθηκε «όλα τα τσιγγανάκια να ξεφύγουν από τα όρια που έχει βάλει η κοινωνία γι’ αυτά», όπως ακριβώς ο μικρός του ήρωας.

27o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους Facebook Twitter
To βραβείο της ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Παιδικό Κινηματογράφο) απονεμήθηκε στην γερμανική ταινία της Sarah Winkenstette Χαιρετίσματα από τον Άρη, μία ταινία για ένα αυτιστικό αγόρι που λατρεύει το διάστημα.

• Το βραβείο καλύτερου animation πήγε στην ιρανική ταινία «Στη σκιά του κυπαρισσιού» των Hossein Molayemi και Shirin Sohani, για έναν καπετάνιο που ζει με την κόρη του αλλά υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

• To βραβείο της ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Παιδικό Κινηματογράφο) απονεμήθηκε στην γερμανική ταινία της Sarah Winkenstette «Χαιρετίσματα από τον Άρη», μια ταινία για ένα αυτιστικό αγόρι που λατρεύει το διάστημα.

Σε ειδική εκδήλωση στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, τέλος, ανακοινώθηκε -από τον νυν Πρόεδρο του Κέντρου Βασίλη Καραμητσάνη- πως το Διεθνές Κέντρο για τον Παιδικό και Νεανικό Κινηματογράφο  (Centre International du Film pourl’Enfance et la Jeunesse-CIFEJ), που ιδρύθηκε το 1955 στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της UNESCO, μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα μετά από 14 έτη παραμονής στην Τεχεράνη του Ιράν και πλέον θα φιλοξενείται και θα υποστηρίζεται από το ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece.

Info:
Την πλήρη λίστα των βραβείων, όπως και τα βραβεία της 24ης CAMERA ZIZANIO, θα βρείτε στο www.olympiafestival.gr

Μια επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθεί στο καθιερωμένο διήμερο του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 25 και 26 Ιανουαρίου. Στο πρόγραμμα του διημέρου θα ενταχθούν και άλλες εκδηλώσεις, που θα απηχούν το πρόγραμμα της κεντρικής διοργάνωσης και θα προαναγγέλλουν τις επόμενες δραστηριότητες.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM
Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Η σκληρή καταστολή του ιρανικού καθεστώτος εμπνέει το «My Favorite Cake»  και το «Tatami», δυο καλές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ