Τα χαμένα μαδριγάλια πρωτοπόρας συνθέτριας θα ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια

Τα χαμένα μαδριγάλια της πρώτης γυναίκας συνθέτριας θα ακουστούν για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Το μουσικό σύνολο Fieri Consort θα ερμηνεύσει τα τραγούδια της Maddalena Casulana/Instagram
0

Μαδριγάλια του 16ου αιώνα γραμμένα από Ιταλίδα συνθέτρια της Αναγέννησης πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά, 400 χρόνια μετά και την ανακάλυψη τμημάτων, που έλειπαν από την πρωτότυπη μουσική.

Η Maddalena Casulana έγινε η πρώτη γυναίκα συνθέτρια που δημοσίευσε τη δική της μουσική σε μια εποχή που αυτό κάθε άλλο γυναικεία υπόθεση ήταν αυτό.

Πίστευε ότι οι άνδρες έκαναν ένα «μάταιο λάθος» υποθέτοντας ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να συνθέσουν όσο καλά μπορούσαν εκείνοι.

Κυκλοφόρησε τρία βιβλία με μαδριγάλια με το όνομά της μεταξύ 1568 και 1583, αν και μόνο μία από αυτές τις συλλογές έχει διασωθεί ολοκληρωμένη.

Σήμερα, άλλα 17 μαδριγάλια προστέθηκαν στο μικρό ρεπερτόριό της και 12 από αυτά θα κάνουν πρεμιέρα στις 8 Μαρτίου, ως μέρος του ειδικού προγράμματος του BBC Radio 3 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Σε αυτό που θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές μουσικολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, η Laurie Stras, καθηγήτρια μουσικής στα πανεπιστήμια του Southampton και του Huddersfield, εντόπισε το χαμένο κομμάτι άλτο από το βιβλίο του 1583 της Casulana με τα πεντάφωνα μαδριγάλια. Τίτλος του «Αύρα που μουρμουρίζει στο δάσος».

Η φωνητική ή ορχηστρική πολυφωνική μουσική ή γράφτηκε χειρόγραφα ή τυπώθηκε τον 15ο και 16ο αιώνα σε μικρά τμήματα, με κάθε μέρος να εμφανίζεται χωριστά.

Η Strass είπε ότι τα μαδριγάλια της Casulana δεν θα μπορούσαν να παιχτούν χωρίς τα μέρη που έλειπαν. «Θα ήταν σαν να ερμηνεύατε ένα κουιντέτο εγχόρδων χωρίς το δεύτερο βιολί. Δεν θα είχε νόημα. Μπόρεσα να το ολοκληρώσω. Το παζλ μπήκε στη θέση του» είπε.

Η Strass εντόπισε κομμάτια που έλειπαν από την έντυπη έκδοση στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη στη Μόσχα, συνδυάζοντας τη μουσική μέσα από άλλα κομμάτια στη Βιβλιοθήκη του Γκντανσκ της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Από εκείνο το αρχείο της Πολωνίας, τα κομμάτια που έλειπαν είχαν εξαφανιστεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλλον λεηλατήθηκαν. Εξακολουθούν όμως, να φέρουν τους αριθμούς καταλόγου του Γκντανσκ.

«Ο λόγος που αυτά τα μαδριγάλια είναι πραγματικά σημαντικά είναι ότι η Casulana αναγνωρίστηκε από τους άντρες συγχρόνους της ως μια υπέροχη συνθέτρια. Μιλάμε για γυναίκα που ακόμα και σήμερα θα πρέπει να είναι δύο φορές καλύτερες από τους άνδρες. Έτσι ακριβώς ήταν τότε.

»Αυτά τα πεντάφωνα μαδριγάλια, μάς δείχνουν γιατί ήταν μια τόσο εξαιρετική συνθέτρια και γιατί οι σύγχρονοί της την εκτιμούσαν τόσο πολύ. Βρέθηκε στην αιχμή της σύνθεσης τον 16ο αιώνα. Χρησιμοποιεί πραγματικά ενδιαφέροντα αρμονικά εφέ.

»Αυτό που θα πάρουμε ακούγοντας αυτά τα μαδριγάλια είναι μια αίσθηση του τι θεωρείται πραγματικά κορυφαίας ποιότητας σύνθεση στη ζωή της. Είναι τόσο καλή όσο οποιοσδήποτε από τους άλλους συνθέτες της εποχής της. Η πιο κοντινή σύγκριση είναι ο δάσκαλος του Monteverdi, Marc'Antonio Ingegneri, συνθέτης εκκλησιαστικής μουσικής και μαδριγαλιών.

»Η Casulana, η οποία ήταν επίσης λαουτενίστρια και τραγουδίστρια, γνώριζε πολύ καλά ότι, ως γυναίκα συνθέτρια, η μουσική της θα κρινόταν κατώτερη από τα έργα που δημιουργήθηκαν από τους άντρες ομολόγους της.

Το βιβλίο της με τα μαδριγάλια του 1568 φέρει μια εξαιρετική αφιέρωση στην επιφανή προστάτιδα της, την Isabella de' Medici Orsini, κόρη του Cosimo I de' Medici και έναν ερασιτέχνη μουσικό.


Έγραψε: «Αυτοί οι πρώτοι μου καρποί, ελαττωματικοί όπως είναι… δείχνουν στον κόσμο το μάταιο λάθος των ανδρών, που πιστεύουν ότι είναι προστάτες των υψηλών χαρισμάτων της νόησης, που σύμφωνα με αυτούς δεν μπορούν να δημιουργηθούν με τον ίδιο τρόπο από τις γυναίκες».

Αλλά οι άντρες σύγχρονοί της αναγνώρισαν το ταλέντο της. Κάποιος την αποκάλεσε «μούσα και σειρήνα της εποχής μας». Ένας άλλος περιέγραψε τη μουσική της, που ερμηνεύτηκε στο γάμο του Γουλιέλμου Ε' της Βαυαρίας, ως η «ομορφότερη».

Η Casulana πιστεύεται ότι πέθανε το 1590.

Mε πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM