Σε μία συναρπαστική διαπίστωση προχώρησαν πρόσφατα αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ερευνώντας αρχαίους ρωμαϊκούς τάφους: δεκάδες λυγισμένα καρφιά συγκρατούσαν τα λείψανα στη θέση τους. Τι εξυπηρετούσε, όμως, αυτή η ταφική πρακτική;
Σε αντίθεση με την τυπική μέθοδο αποτέφρωσης, κατά την οποία τα λείψανα καίγονται στην πυρά και η τέφρα μεταφέρεται κατόπιν στον χώρο ταφής, φαίνεται ότι τα υπολείμματα παρέμεναν καρφωμένα (!) στη θέση τους, προτού καλυφθούν με ένα στρώμα ασβέστη.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τελετουργικό αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια ένδειξη μεταφυσικού τρόμου και συγκεκριμένα μία απελπισμένη προσπάθεια να αποτραπεί η ανάσταση των νεκρών από τον τάφο.
Όπως επισημαίνει το Ars Technica, ένα συνηθισμένο παράδειγμα μιας τέτοιας πρακτικής είναι οι ταφές «βαμπίρ» που βρίσκονται σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη φορά, ο τάφος βρέθηκε σε μια περιοχή της τοποθεσίας Sagalassos στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Στον αυτοκρατορικό τάφο, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1990, οι ερευνητές βρήκαν καρφιά διάσπαρτα μέσα σε ένα ορθογώνιο κομμάτι καμένου χώματος, το οποίο περιελάμβανε θραύσματα ξυλάνθρακα και καμένα ανθρώπινα οστά
Το άτομο που θάφτηκε στο χώρο εκτιμάται ότι ήταν άνδρας ηλικίας περίπου 18 ετών, ο οποίος αναπαύθηκε μαζί με ένα νόμισμα του 2ου αιώνα, διάφορα κεραμικά αγγεία του 1ου αιώνα, δύο τεφροδόχους από φυσητό γυαλί και ένα άγνωστο οστέινο αντικείμενο.
Αυτό που τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων, όμως, ήταν τα 41 σπασμένα και λυγισμένα καρφιά, εκ των οποίων τα 25 ήταν λυγισμένα σε γωνία 90° με τις κεφαλές τους να έχουν αφαιρεθεί και τα υπόλοιπα 16 επίσης λυγισμένα, αλλά άθικτα.
Μετά από περαιτέρω έρευνες, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καρφιά δεν προέρχονταν από το φέρετρο ούτε χρησιμοποιήθηκαν για κάποιον άλλο τεχνικό λόγο, οδηγώντας έτσι στο συμπέρασμα ότι τα καρφιά είχαν αφεθεί σκόπιμα πίσω ως ένα είδος «μαγικού φράγματος».
Ο Marco Milella, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε στο Live Science ότι συμφωνεί με το συμπέρασμα, δεδομένου ότι καρφιά έχουν βρεθεί στο παρελθόν σε νεκροταφεία της Δυτικής Ευρώπης τον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα.
Βρίσκει ενδιαφέροντα τον τρόπο με τον οποίο σφραγίστηκαν τα λείψανα, σημειώνοντας ότι τα καρφιά θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ, τόσο για να εμποδίσουν τους νεκρούς να αναστηθούν, αλλά και ως φυλαχτά για την προστασία των νεκρών ή και τα δύο.
Με στοιχεία από designtaxi.com