Θραύσματα του αιγυπτιακού Βιβλίου των Νεκρών επανενώθηκαν μετά από αιώνες

Θραύσματα του αιγυπτιακού Βιβλίου των Νεκρών επανενώθηκαν μετά από αιώνες Facebook Twitter
Ένα θραύσμα του Βιβλίου των νεκρών που απεικονίζει το θεό Όσιρι | Public Domain Wikimedia Commons
0

Ερευνητές στο Λος Άντζελες συνειδητοποίησαν ότι ένα κομμάτι από λινό που στεγάζεται στις συλλογές του Getty ταιριάζει απόλυτα με ένα κομμάτι που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία. Τα δύο κομμάτια αποτελούν μέρη του Βιβλίου των Νεκρών και απεικονίζουν το θεό Όσιρι. Η επανένωσή τους έγινε ψηφιακά και τα θραύσματα είναι ηλικίας 2.300 ετών με ιερογλυφικά από το αρχαίο Αιγυπτιακό Βιβλίο των Νεκρών.

Ερευνητές από το Μουσείο Κλασικών Αρχαιοτήτων Teece στο Πανεπιστήμιο του Canterbury (UC) στη Νέα Ζηλανδία είχαν καταγράψει ένα τμήμα του κυλίνδρου 2 έως 19 ιντσών σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Όταν οι υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ερευνών Getty (GRI) στο Λος Άντζελες είδαν φωτογραφίες της ψηφιακής καταγραφής, συνειδητοποίησαν ότι ένα τμήμα που στεγάζεται στις συλλογές τους ταιριάζει απόλυτα με το θραύσμα  του UC.

«Υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ των δύο θραυσμάτων. Ωστόσο, η σκηνή έχει νόημα, και το κείμενο την κάνει να εντοπίζεται », λέει σε μια δήλωση η Alison Griffith. «Είναι απίστευτο να μαζεύουμε αποσπάσματα από απόσταση.»

Και τα δύο τμήματα περιέχουν αποσπάσματα από το Βιβλίο των Νεκρών, το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά τον αποθανόντα να πλοηγηθεί στη μεταθανάτια ζωή. Σύμφωνα με τη δήλωση, τα κομμάτια χρονολογούνται από το 300 π.Χ.

«Η αιγυπτιακή πεποίθηση ήταν ότι ο νεκρός χρειαζόταν κοσμικά πράγματα στο ταξίδι του προς και μετά τη ζωή, οπότε η τέχνη στις πυραμίδες και τους τάφους αφορά σκηνές προσφορών, προμηθειών, υπηρετών και άλλων πραγμάτων που χρειάζεται κάποιος όταν περάσει στην άλλη πλευρά », εξηγεί η Griffith.

Τα ψηφιακά επανενωθέντα τμήματα προέρχονταν από μια σειρά επιδέσμων κάποτε τυλιγμένα σε έναν άνδρα με το όνομα Πετόσιρις. Θραύσματα από λινό είναι διάσπαρτα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο διαχωρίστηκαν τα κομμάτια δεν είναι γνωστός αλλά το τμήμα που υπάρχει στη Νέα Ζηλανδία προήλθε από τη συλλογή του Charles Augustus Murray - του Βρετανού προξένου στην Αίγυπτο από το 1846 έως το 1853 - και αργότερα έγινε ιδιοκτησία του βρετανού αξιωματούχου Sir Thomas Phillips. Το πανεπιστήμιο απέκτησε τα κομμάτια από την πώληση του οίκου Sotheby στο Λονδίνο το 1972.

Θραύσματα του αιγυπτιακού Βιβλίου των Νεκρών επανενώθηκαν μετά από αιώνες Facebook Twitter
Το ζύγισμα της ψυχής των νεκρών | Public Domain Wikimedia Commons

Τα ταφικά περιτυλίγματα του Πετόσιρι απεικονίζουν κρεοπωλεία που κόβουν ένα βόδι ως προσφορά, άτομα που μεταφέρουν έπιπλα για χρήση στη μεταθανάτια ζωή, μια ταφική βάρκα με τις θεές Ίσις και την αδερφή της Νεπθίς και έναν άντρα που τραβά ένα έλκηθρο και μοιάζει με το θεό της μετά θάνατον ζωής Άνουβις. Τα ιερογλυφικά είναι γραμμένα σχολαστικά από γραμματέα ή γραμματείς με πένα και σταθερό χέρι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών στην Αίγυπτο (ARCE), σε διαφορετικούς τάφους εμφανίζονται ξεχωριστές επαναλήψεις του Βιβλίου των Νεκρών, αλλά ορισμένες εικόνες - όπως οι θεοί που ζυγίζουν την καρδιά του αποθανόντος έναντι ενός φτερού - επαναλαμβάνονται τακτικά.

Αρχαία αιγυπτιακά ταφικά κείμενα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στους τοίχους τάφων κατά την περίοδο του Παλαιού Βασιλείου (περίπου το 2613 έως το 2181 π.Χ.). Αρχικά, μόνο οι βασιλείς στην αρχαία νεκρόπολη της Σακάρα θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα πυραμιδικά, τα αρχαιότερα θεολογικά κείμενα, εγγεγραμμένα στους τάφους τους. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Britannica, τα παλαιότερα γνωστά πυραμιδικά κείμενα εμφανίζονται στον τάφο του Ούνας, του τελευταίου βασιλιά της πέμπτης δυναστείας.

Με την πάροδο του χρόνου, τα αιγυπτιακά ταφικά έθιμα άλλαξαν, με μια μεταγενέστερη προσαρμογή των πυραμιδικών κειμένων να εμφανίζεται στις σαρκοφάγους των μη βασιλέων, συμπεριλαμβανομένων των ευγενών. Κατά την περίοδο του Νέου Βασιλείου (περίπου 1539 έως το 1075 π.Χ.), το Βιβλίο των Νεκρών έγινε διαθέσιμο σε όλους όσους μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα αντίγραφο και, κατ 'επέκταση, στην πρόσβαση στη μετά θάνατον ζωή.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ