UNESCO: Αθήνα και Λονδίνο θα συζητήσουν την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

UNESCO: Αθήνα και Λονδίνο θα συζητήσουν την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
0

Σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην προσπάθεια της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αθήνα και Λονδίνο εκκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις.  

Ανήμερα της Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου), η UNESCO ανακοίνωσε πως Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

Η πιθανή επανένωση των Μαρμάρων ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, ή ICPRCP.

Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προτάθηκε από τη βρετανική πλευρά, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω».

Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου. Ισχυρίζεται πως τα απέκτησε νόμιμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Η Αθήνα καταβάλει προσπάθειες για την επιστροφή τους από το 1983 και τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγειρε το ζήτημα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, η επίθεση θέση της κυβέρνησης της Βρετανίας για τα Γλυπτά είναι ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείου το οποίο λειτουργεί υπό ένα συμβούλιο διαχειριστών ανεξάρτητο από την κυβερνητική εποπτεία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ρόμπερτ Πάτινσον, Πανελλήνιον και September 5 από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Πάτινσον, Πανελλήνιον και September 5 από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα σάτιρα επιστημονικής φαντασίας του Μπονγκ Τζουν-Χο, το σφιχτοδεμένο δημοσιογραφικό θρίλερ «September 5» και ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ με αντικείμενο το ιστορικό σκακιστικό καφενείο των Αθηνών ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Πολιτισμός / Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Musée du Quai Branly στο Παρίσι φέρνει στο σήμερα το μεγάλο ερώτημα, που προέκυψε τη δεκαετία του 1930 και απασχόλησε τους σουρεαλιστές αλλά και την επιστημονική κοινότητα της εποχής, σχετικά με το τι θεωρούμε αντικείμενο τέχνης. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ