Μητέρα έγινε το γηραιότερο πουλί του κόσμου, για μία ακόμη φορά, την 1η Φεβρουαρίου.
Ο νεοσσός βγήκε από το αβγό του στην ατόλλη Μίντγουαιη (Midway Atoll), που αποτελείται από δύο κοραλλιογενή νησιά και βρίσκεται στο δυτικό άκρο των νησιών της Χαβάης, στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες είχαν τοποθετήσει για πρώτη φορά έναν βραχίονα στο πόδι της Wisdom, το 1965. Πλέον, το άλμπατρος είναι τουλάχιστον 70 χρονών και έχει ζήσει περισσότερο από τον ερευνητή που της τοποθέτησε για πρώτη φορά τον βραχίονα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Honolulu Star Adviser.
Οι επιστήμονες πίστευαν έως πρόσφατα πως η ηλικία ενός Laysan άλμπατρος δεν ξεπερνά τα 40 χρόνια. Ωστόσο η Wisdom εντοπίστηκε ξανά το 2002 από τον βιολόγο που την είχε μαρκάρει αρχικά. Το πουλί ήταν τότε περίπου 51 ετών και αμέσως καταχωρήθηκε ως το γηραιότερο πουλί που εντοπίστηκε στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα η ηλικία της Wisdon ίσως ξεπερνάει τα 70 χρόνια καθώς πιστεύεται πως ήταν πέντε ετών όταν οι επιστήμονες την εξέτασαν για πρώτη φορά. Η ίδια φαίνεται να έχει γεννήσει οκτώ αβγά τα τελευταία έντεκα χρόνια. «Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσους νεοσσούς έχει μεγαλώσει, αλλά σίγουρα τουλάχιστον 35 με βάση αυτά που γνωρίζουμε (…) τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο Hawaii News Now η βιολόγος Beth Flint.
Όταν η Wisdom και ο σύντροφός της Akeakamai έφτασαν στις φωλιές τους στην ατόλλη Μίντγουαιη στα τέλη Νοεμβρίου οι ερευνητές ένιωσαν ανακούφιση και ενθουσιασμό. «Κάθε χρόνο που επιστρέφει η Wisdom, μαθαίνουμε περισσότερα για το πόσο καιρό τα θαλασσοπούλια μπορούν να ζήσουν και να μεγαλώνουν νεοσσούς», αναφέρει η Flint.
Μέχρι να μεγαλώσει ο νεοσσός ώστε να πετάξει προς τη θάλασσα το καλοκαίρι, η Wisdom και ο Akeakamai θα πραγματοποιούν «βάρδιες» στη φωλιά. Ενώ ένα από τα δύο πουλιά θα παραμένει εκεί, το άλλο θα αναζητάει τροφή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το National Geographic, στη Χαβάη, η Wisdom είναι σημαντική και για λόγους πέρα από την προχωρημένη ηλικία της καθώς οι γηγενείς πληθυσμού έχουν συνδυάσει τα συγκεκριμένα πουλιά με τον θεό της βροχής και της γεωργίας, Lono.
Η ατόλλη Μίντγουαιη είναι, από το 1867, μη ενσωματωμένη περιοχή των Η.Π.Α. οι οποίες την χρησιμοποιούν ως ναυτική και αεροπορική βάση, κυρίως λόγω της στρατηγικής θέσης της, καθώς βρίσκεται στο μέσο της απόστασης μεταξύ Καλιφόρνιας και Ιαπωνίας. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκεί έλαβε χώρα η πιο καθοριστική αεροναυμαχία μεταξύ των Αμερικανών και των Ιαπώνων.
Υπολογίζεται πως πάνω από το 60% του πληθυσμού των Laysan άλμπατρος ζει εκεί όπως επίσης και το 40% των μαυροπόδαρων άλμπατρος μαζί με είκοσι ακόμα είδη πουλιών. Ωστόσο η περιοχή απειλείται από την κλιματική αλλαγή, τα πλαστικά και από το 2015 και από τα ποντίκια.
Τα ποντίκια, συνήθως, δεν θεωρούνται απειλή και έτσι σκότωσαν άλμπατρος τα οποία, καθώς είναι αφιερωμένα στα αυγά τους, σχεδόν δεν κινούνται με αποτέλεσμα τα ποντίκια να τα τρώνε ζωντανά.
Κάθε άλμπατρος γεννάει ένα αβγό τον χρόνο.
«Η επιστροφή της Wisdom όχι μόνο εμπνέει τους λάτρεις των πουλιών σε όλο τον κόσμο, αλλά μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να προστατεύσουμε αυτά τα όμορφα θαλασσοπούλια και το περιβάλλον που χρειάζονται για να επιβιώσουν μελλοντικά», λέει η Flint.
Με πληροφορίες από Smithsonian
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 1.3.2021