Γερνά συνεχώς η Ελλάδα - Από τις τελευταίες στην Ευρώπη στα ποσοστά γεννήσεων

Γερνά συνεχώς η Ελλάδα - Από τις τελευταίες στην Ευρώπη στα ποσοστά γεννήσεων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
2

Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα.

Στην Ελλάδα, η πτωτική τάση της γεννητικότητας επιδεινώθηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση και την αρνητική μετανάστευση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και την έλλειψη αποτελεσματικών και συνεκτικών πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατά συνέπεια, το ποσοστό γεννητικότητας (περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα) είναι σήμερα πολύ χαμηλό σε σχέση με το απαιτούμενο 2,1 για τη σταθεροποίηση του πληθυσμού, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2017 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους (90.000 γεννήσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε μείωση 4,7% σε σχέση με το 2016).

Αίσθηση προκαλεί επίσης η παρουσίαση στοιχείων Έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα, η οποία προβλέπει ότι το 2035 η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 4,1% και 12,4% σε σχέση με το 2015.

Ακόμη χειρότερα, έως το 2050 η μείωση αυτή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 7,3% και 23,4% σε σχέση με το 2015.

Παράλληλα, οι ρυθμοί γήρανσης του πληθυσμού αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες δεκαετίες, επιφέροντας πρόσθετη επιβάρυνση στην οικονομία, το ασφαλιστικό ζήτημα και το εθνικό σύστημα Υγείας, ενώ ανησυχητική κρίνεται και η αναμενόμενη αύξηση των υπερηλίκων (ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών).

Το ζήτημα της υπογεννητικότητας αναπτύχθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Π.Ι.) με αφορμή τη διεξαγωγή ανοικτής ενημερωτικής Ημερίδας Ευαισθητοποίησης για την Υπογεννητικότητα με τίτλο «Ας γεννήσουμε λύσεις» την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Όταν λέμε δικαιωματισμό εννοούμε το κλασικό '' ότι φάμε/ότι πιούμε/κι'ότι αρπάξει κλπ'' αμπαλαρισμένο σε εύ ζήν περιτύλιγμα και θεωρήματα ''αν θες κάτι πάρα πολύ το σύμπαν θα συνωμοτήσει για πάρτη σου και θα γυρίσει ανάποδα μέχρι να δεις το big bang'' φαντάζομαι. Ο ''δικαιωματισμός'' αλλά κυρίως η νέα οικονομία βαράει άμεσα και αλύπητα τον θεσμό της οικογένειας, ούτως ή άλλως στιγματισμένο στην Ελλάδα από το χουντοδεξιό τρίπτυχο.( πατρίς/θρησκεία κλπ).Έτσι φτάνουμε να διαβάζουμε πως για την οικονομική κρίση φταίει - και - ο μη απογαλακτισμός του Έλληνα ( φαίνεται πως στη Βόρεια Ιταλία αγαπάνε λιγότερο της μανάδες τους απ'ότι στη Νότια όπως μου αρέσει να λέω ).Διευκρίνιση. Δε λέω πως η οικονομική κρίση από μόνη της δεν είναι ικανή να αποθαρρύνει κάποιον από το να κάνει οικογένεια, αλλά όταν διαβάζεις μέχρι και στο πρώτο φλέμα αντίστοιχες ρητορικές μπορεί να περάσει από το μυαλό σου πως υπάρχει κάποια στόχευση...
Ο δικαιωματισμός διδάσκει ότι όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν παραβιάζουν ένα άφατο δικαίωμα στην εύκολη ζωή.Ο τοκετός είναι δύσκολος κι επίπονος. Το να μεγαλωσεις παιδια, επισης. Ο δικαιωματισμός πολύ συνειδητά έμμεσα αλλά σαφέστατα εδώ και χρόνια βάλλει κατά της τεκνοποιίας.Ο δικαιωματισμός έχει έτοιμη και τη λύση για τη γήρανση του πληθυσμού. Μετανάστες και πρόσφυγες.Και εκεί ο δικαιωματισμός τα κάνει πλακάκια με τους πιο σκληρούς καπιταλιστές που θέλουν κατρακύλα μισθών δια της εισαγωγής εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού.Έχουμε φτιάξει τη χώρα μας, έχουμε χτίσει τις πόλεις μας και τα σπίτια μας, έχουμε αξιακους κώδικες που αποκλείουν τα παιδιά. Οι εξελίξεις είναι οι αναμενόμενες.Disclaimer: Δεν λέω ότι ο μόνος λόγος της γήρανσης του πληθυσμού είναι η κουλτούρα της ευζωίας, οπως αυτη πηγαζει απο τον δικαιωματισμό. Λέω ότι είναι ένας σημαντικός λόγος.