Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, μετά τη διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.
Την Πέμπτη, οι τιμές αναφοράς αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023, μια ημέρα μετά τη λήξη της μακροχρόνιας συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας σταμάτησαν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.
Η αγορά είχε προετοιμαστεί για τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, με τους αναλυτές να παρακολουθούν στενά αν αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερες αποσύρσεις από τα αποθέματα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση τον Φεβρουάριο στην Ολλανδία αυξήθηκε έως και 4,3% την Πέμπτη, πριν μειωθεί στο +1,9% στα €49,83 (περίπου £41,44) ανά μεγαβατώρα.
Εξάντληση αποθεμάτων και ανησυχία για πληθωρισμό
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονται ήδη με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2021, καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώνεται.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αυξάνοντας τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, οδηγώντας σε άνοδο των ενεργειακών τιμολογίων και αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδοτήσει το κόστος για τα νοικοκυριά.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ως «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας».
Οι επιπτώσεις της διακοπής
Το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει μέσω Ουκρανίας εδώ και δεκαετίες, κυρίως μέσω ενός αγωγού που κατασκευάστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ξεκινά από το Σούντζα της Ρωσίας και καταλήγει κοντά στο Ούζγκοροντ, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Σλοβακία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γερμάν Γκαλουστσένκο, περιέγραψε τη λήξη της συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το 2019, ως «ιστορική», υποστηρίζοντας ότι θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η διακοπή της ροής έγινε στις 8 π.μ. ώρα Μόσχας την Τετάρτη, γεγονός που οδήγησε σε διακοπές ρεύματος για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος είχε αντιταχθεί στη λήξη της συμφωνίας χωρίς εναλλακτική λύση, δήλωσε ότι η απόφαση θα έχει «δραστικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Αναλυτές της Deutsche Bank επεσήμαναν ότι «αν και οι τιμές παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2022, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου έκλεισαν το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, και η πρόσφατη αύξηση των τιμών αναμένεται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις».
Η ενεργειακή κρίση υπενθυμίζει την ευαλωτότητα της Ευρώπης, ενώ αυξάνεται η ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και υποδομών.
Με πληροφορίες από Guardian