Με ομόφωνη αθώωση του πρώην στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου-Γεώργιου Ρόντου και άλλων τριών υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών και με καταδίκη των υπευθύνων της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» καθώς και δύο πρέσβεων, έκλεισε -με την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων- η υπόθεση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000-2004 για εξουδετέρωση ναρκών σε διάφορες χώρες κατά παραβίαση της νομοθεσίας.
Τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση αθώωσε τον πρώην γενικό διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Α.Γ. Ρόντο, ενώ επέβαλε κάθειρξη 16 ετών στον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση υπεύθυνο της ΜΚΟ δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο.
Η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις που είχε ανακοινωθεί ότι φθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τα οποία φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2004, η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο.
Στους καταδικασθέντες σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, είναι και οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός με ποινή κάθειρξης 12 ετών και Νικόλαος Μπάζας με κάθειρξη 14 ετών. Καταδικάστηκε επίσης η σύζυγος του δημοσιογράφου, Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών. Όλοι οι καταδικασθέντες, στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, είναι ελεύθεροι με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους ενώ στον Κ. Τζεβελέκο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. Οι κατηγορίες ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της απάτης, των ψευδών βεβαιώσεων, της απιστίας αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που βαρύνει τον ιδρυτή και υπεύθυνο της ΜΚΟ.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα κονδύλια ,που διατέθηκαν στη ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του.
Η εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε για την υπόθεση, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, κατέδειξε ότι η Οργάνωση εμφάνιζε ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως ναρκαλιευτές κ.λπ. να της επιστρέφουν το 20%-30% των αποδοχών τους ως δωρεά, χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία αλλά αντίθετα να συναθροίζονται στο δήθεν ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης. Οι εισαγγελείς επίσης εντόπισαν ότι χρήματα των προγραμμάτων τα οποία κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ κ.ά χωρίς κανέναν έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών αποδείχθηκε βάσιμος ο ισχυρισμός του κ. Ρόντου και των συνηγόρων του Γ. Μαντζουράνη και Ι. Μαγκανιάρη πως αυτός, λόγω των ταξιδιών του στο εξωτερικό για αποστολές, δεν μπορούσε να έχει άμεση εποπτεία της υπηρεσίας και ότι υπέγραφε τελευταίος τις εγκρίσεις επιχορηγήσεων ενεργώντας καλόπιστα αφού είχαν προηγηθεί οι υπογραφές των πρέσβεων. Αποδέχτηκε επίσης το δικαστήριο ότι σε δύο περιπτώσεις η υπογραφή του κ. Ρόντου πράγματι πλαστογραφήθηκε όπως ισχυριζόταν ο κατηγορούμενος από την αρχή.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ