Κίνα: Ξεκινούν τα αντίποινα - Σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί 84% σε προϊόντα των ΗΠΑ

Κίνα: Ξεκινούν τα αντίποινα - Σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί 84% σε προϊόντα των ΗΠΑ Facebook Twitter
Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ/ Getty Images
0

Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων ύψους 84% που είχε αναγγείλει το Πεκίνο για τα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

Οι ανταποδοτικοί δασμοί 84% της Κίνας στα προϊόντα των ΗΠΑ αποτελεί νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο τον οποίο κήρυξε η Ουάσινγκτον και τροφοδοτεί ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι νέοι επιπρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά. Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ είχαν αξία που ανήλθε σε 143,5 δισεκ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση έως και 80% των εμπορευματικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 3% του παγκόσμιου εμπορίου, έχει ευρύτερες συνέπειες που θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο ΠΟΕ.

Ο διαχωρισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο μπλοκ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 7%, αναφέρει η δήλωση. Η εκτίμηση του ΠΟΕ δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε την επιβολή ακόμη υψηλότερων δασμών σε βάρος της Κίνας, αναστέλλοντας όμως για 90 ημέρες τους δασμούς στις εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει για 90 ημέρες τους «ανταποδοτικούς» δασμούς, με άμεση ισχύ, αυξάνοντας παράλληλα τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 125%. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπό του, τον Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα επιβάλει δασμούς 125% στην Κίνα, λόγω των «αντιποίνων» του Πεκίνου. Θα αναστείλει όμως τους δασμούς που είχε ανακοινώσει για τον υπόλοιπο κόσμο, για τον οποίο θα ισχύει μόνο ένας «ανταποδοτικός» δασμός ύψους 10% στο διάστημα αυτό.

«Λόγω της έλλειψης σεβασμού της Κίνας απέναντι στις διεθνείς αγορές (…) αυξάνω τους δασμούς στην Κίνα στο 125%», έγραψε. «Ταυτόχρονα, λόγω της προθυμίας περισσότερων από 75 χωρών να διαπραγματευτούν, ενέκρινα την αναστολή για 90 ημέρες των ανταποδοτικών δασμών που θα μειωθούν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, στο 10% και θα τεθούν άμεσα σε ισχύ» και για τις άλλες χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι χώρες που «δεν ανταπέδωσαν» τους δασμούς θα ανταμειφθούν και ότι αναμένεται και άλλες χώρες να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν «την καλύτερη συμφωνία». Υπενθύμισε ότι ήδη η Ιαπωνία ετοιμάζεται να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει το θέμα. Η αναστολή, υποστήριξε, δίνει χρόνο για διαπραγμάτευση και δεν αποφασίστηκε λόγω της αντίδρασης των αγορών στην εφαρμογή των δασμών. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε καλόπιστα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπέσεντ, η μείωση των δασμών στο 10% αφορά επίσης και τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. «Θα δούμε τι θα κάνει η Κίνα», είπε ο υπουργός. «Δεν τον αποκαλώ εμπορικό πόλεμο, όμως η Κίνα κλιμάκωσε» τους δασμούς, επέμεινε.

Στο μεταξύ, η Αυστραλία απέρριψε την παρότρυνση της Κίνας να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ό,τι αφορά το εμπόριο σήμερα, καθώς το Πεκίνο βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρων για να αντιμετωπίσει τους επιπρόσθετους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, που αυξήθηκαν στο 125% για τα προϊόντα. Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αυστραλία, ο Σιάο Τσιάν, κάλεσε την Καμπέρα και άλλους εμπορικούς εταίρους της χώρας του να «αντιμετωπίσουν μαζί τις παγκόσμιες αλλαγές» σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald. «Με δεδομένες τις νέες συνθήκες, η Κίνα είναι έτοιμη να δράσει χέρι με χέρι μαζί με την Αυστραλία», διαβεβαίωσε ο κ. Σιάο.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς έσπευσε να βάλει στον πάγο τη ιδέα πως θα υπάρξει κοινή δράση της Καμπέρας και του Πεκίνου. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο 9 news, «δεν νομίζω πως θα κρατήσουμε το χέρι της Κίνας». «Δεν θέλουμε να δούμε εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα, για να είμαι σαφής (...) ο σκοπός μας είναι να διαφοροποιήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές μας».

Η Αυστραλία θεωρείται σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, ιδίως καθώς αυξάνεται η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική ισχύς της Κίνας. Αλλά η Κίνα είναι ταυτόχρονα ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας. Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% στα εμπορεύματα που εξάγει στις ΗΠΑ. Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με δασμούς 125% στα προϊόντα της.

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ