Βρετανία: Το παλιότερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο αποκαλύφθηκε σε τάφο 5.700 ετών

Βρετανία: Το παλιότερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο αποκαλύφθηκε σε τάφο 5.700 ετών Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Ανάλυση DNA σε τάφο 5.700 ετών αποκάλυψε το παλιότερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο, ρίχνοντας φως στη σημασία της οικογένειας και της καταγωγής ανάμεσα σε ανθρώπους που ήταν από τους πρώτους αγρότες της Βρετανίας. 

Ομάδα ερευνητών εξέτασαν τα οστά και τα δόντια 35 ανθρώπων σε έναν από τους καλύτερα διατηρημένους νεολιθικούς τάφους της Βρετανίας, κοντά στο χωριό Χάζλτον στο Κότσγουολντς. Τα αποτελέσματα, ήταν απολύτως εκπληκτικά, δηλωσε ο δρ. Κρις Φάουλερ του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ. 

Βρετανία: Το παλιότερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο αποκαλύφθηκε σε τάφο 5.700 ετών Facebook Twitter

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι 27 ήταν συγγενείς εξ αίματος, από πέντε συνεχόμενες γενιές μιας οικογένειας. Η πλειονότητα ήταν απόγονοι τεσσάρων γυναικών οι οποίες απέκτησαν παιδιά με τον ίδιο άνδρα. 

«Αυτό μας λέει ότι η καταγωγή ήταν σημαντική», τόνισε ο Φάουλερ. «Όταν κατασκεύαζαν αυτούς τους τάφους και αποφάσιζαν ποιοι θα συμπεριληφθούν σε αυτούς, σίγουρα σε αυτή την περίπτωση επέλεγαν ανθρώπους που ήταν στενοί συγγενείς εκείνων που είχαν ταφεί αρχικά εκεί. Έχουν αυτή τη στενή σχέση με τους άμεσους προγόνους και αυτό εκτείνεται για αρκετές γενιές», συμπλήρωσε. «Η οικογένεια ήταν σημαντική και μπορείτε να το δείτε αυτό και με τη συμπερίληψη κάποιων πολύ μικρών παιδιών στον τάφο», σημείωσε ακόμη. 

Ο τάφος χωρίζεται σε δύο τμήματα με θαλάμους σε σχήμα L και νέες έρευνες επίσης δείχνουν ότι οι νεκροί θάβονταν σύμφωνα με τις γυναίκες από τις οποίες κατάγονταν. Κάτι που δείχνει, συμπεραίνει η μελέτη, ότι «αυτές οι γυναίκες πρώτης γενιάς ήταν κοινωνικά σημαντικές στις μνήμες αυτής της κοινότητας». 

Βρετανία: Το παλιότερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο αποκαλύφθηκε σε τάφο 5.700 ετών Facebook Twitter

Η έρευνα είναι μια συνεργασία αρχαιολόγων από τα πανεπιστήμια του Νιουκάστλ, του Λάνκασιρ, του Έξετερ και του Γιορκ, όπως και γενετιστών από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Βιέννης και της Χώρας των Βάσκων. Τα συμπεράσματα της πρώτης μελέτης που αποκαλύπτει με τέτοιες λεπτομέρειες τη δομή των προϊστορικών οικογενειών, δημοσιεύθηκαν στο Nature. 

«Αυτή η έρευνα είναι πραγματικά σημαντική επειδή μας επιτρέπει να δούμε τι συνέβαινε στη νεολιθική κοινωνία», επεσήμανε ο Φάουλερ. Η ανάλυση DNA αποκάλυψε ηλικίες, φύλο και οικογενειακές σχέσεις. «Σχηματίσαμε μία πολύ πιο λεπτομερή βιογραφική εικόνα αυτών των ατόμων, που τους κάνει πιο κατανοητούς για εμάς, ως ανθρώπους», συμπλήρωσε. 

Βρετανία: Το παλιότερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο αποκαλύφθηκε σε τάφο 5.700 ετών Facebook Twitter

Παρόμοιες έρευνες, σημείωσε ο Φάουλερ, σε τάφους στην Ιρλανδία κατέληξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ταφεί εκεί δεν είχαν συγγένεια εξ αίματος, κάτι που κάνει «αρκετά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα» την ανακάλυψη στο Χάζλτον. 

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνδρες που σήμερα θα αποκαλούνταν θετοί γιοί είχαν ενταχθεί στη γενεαλογική σειρά, κάτι που δείχνει ότι οι «ανασυγκροτημένες» οικογένειες δεν μπορούν να θεωρηθούν μόνο σύγχρονο φαινόμενο. 

Ο Ινίγκο Ολάλντε, επικεφαλής γενετιστής της μελέτης, δήλωσε ότι η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας σε αρχαίο DNA επέτρεψε στους επιστήμονες να «αποκαλύψουμε το παλιότερο γενεαλογικό δέντρο που έχει αναδημιουργηθεί ποτέ και να το αναλύσουμε για να καταλάβουμε κάτι σημαντικό για την κοινωνική δομή αυτών των αρχαίων ομάδων». 

Η εν λόγω προϊστορική ομάδα έζησε περίπου το 3700-3600 π.Χ. και ήταν κάποιοι από τους πρώτους αγρότες της Βρετανίας. Ο τάφος κατασκευάστηκε περίπου 100 χρόνια μετά την εισαγωγή των βοοειδών και της καλλιέργειας σιτηρών, από την ηπειρωτική Ευρώπη. 

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μετακινούνταν και πιθανότατα βοσκούσαν τα ζώα τους ενώ το έκαναν αυτό. Κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα και η διατροφή τους ήταν πλούσια σε πρωτεΐνες, ενώ έφτιαχναν σκεύη για την αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων. Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι οι οικογενειακοί δεσμοί είχαν επίσης σημασία για εκείνους. Τώρα, δήλωσε ο Φάουλερ, στόχος είναι να εξεταστούν άλλοι νεολιθικοί τάφοι, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρόμοιο μοτίβο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ