Δικαστική αστυνομία: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο- Οι αρμοδιότητες του νέου Σώματος

Δικαστική αστυνομία: Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο- Οι αρμοδιότητες του νέου Σώματος Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία.

Την είδηση αποκάλυψε ο ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλώντας στην ΕΡΤ, όπου και επισήμανε ότι «Την άλλη εβδομάδα περιμένουμε την έναρξη διαβούλευσης ενός εργαλείου που θα λύσει τα χέρια στους δικαστικούς λειτουργούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος αυτός φορέας, με πρόεδρο τον Εφέτη, Κώστα Σαριώτη, «δίνει εργαλειοθήκη ολόκληρη στους δικαστικούς λειτουργούς ώστε να μπορούν να καλούν τεχνικούς συμβούλους την ώρα που πραγματεύονται μία υπόθεση».

Ο κ. Βασιλάκος, έδωσε ως παράδειγμα και την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου με την περίπτωση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα.

«Όλο αυτό το διάστημα η ανακρίτρια που χειρίζεται το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα δεν είχε δικαίωμα να καλέσει τεχνικό σύμβουλο για να συνδράμει επιστημονικά στην υπόθεση. Αυτό από την Τρίτη θα αρχίσει να γίνεται εφικτό» όπως διευκρίνισε.

Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή τομή στη δικαιοσύνη ενώ σημείωσε πως αυτό θα συνδράμει στο να γίνεται ευκολότερο το έργο των δικαστών για την τεκμηρίωση μιας υπόθεσης.

Για τη νέα αυτή διάταξη και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην επίλυση υποθέσεων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

«Για όλη τη χώρα έχουμε στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες μόνο 24 ανθρώπους. Όλες τις υποθέσεις δηλαδή που πηγαίνουν στις ιατροδικαστές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα τις χειρίζονται 24 άνθρωποι. Στη Θεσσαλία υπάρχει μόνο ένας ιατροδικαστής», τόνισε ο  κ. Λέων.

Στην Πορτογαλία υπάρχουν 170 ιατροδικαστές, όπως είπε κάνοντας μία σύγκριση με χώρα ανάλογου πληθυσμού. «Οι ιατροδικαστές αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν υποθέσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Υποθέσεις σαν αυτή είναι αρκετές και δυστυχώς δεν πρέπει να υπάρχουν» συμπλήρωσε ο κ. Λέων αναφερόμενος στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.

«Δεν θα πρέπει να φεύγουν άνθρωποι και να μένουν ερωτηματικά για το αν τα πράγματα είναι όντως έτσι» είπε ενώ ερωτώμενος σχετικά απάντησε πως όταν ήταν στην Αμερική δικαιούνταν να κάνει μέχρι πέντε νεκροτομές την ημέρα. Αντίθετα ένας ιατροδικαστής στην Ελλάδα μπορεί να έχει ακόμα 20 και 30 περιστατικά μέσα στο ίδιο ωράριο. 

Η δικαστική αστυνομία θα είναι ένα νέο αυτοτελές Σώμα, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στελεχωμένο από ένστολο και πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό.

Στόχος της σύστασής του είναι να συμβάλλει στην ταχεία και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, αφού θα περιλαμβάνει επιστήμονες ειδικευμένους σε κρίσιμους τομείς, συμβάλλοντας επικουρικά στις ενέργειες δικαστών και εισαγγελέων.

Παράλληλα, αναμένεται να διασφαλίσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης στον τομέα της φύλαξης των δικαστικών μεγάρων και της εκτέλεσης εκκρεμών ποινικών καταδικαστικών αποφάσεων.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Ελλάδα / parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Βίντεο με οδηγίες ενεργοποίησης του parco.gov.gr δημοσίευσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου
LIFO NEWSROOM