Δίκη Siemens: Στο μικροσκόπιο το πώς ο Καραβέλας άδειασε τους λογαριασμούς του και διέφυγε

Δίκη Siemens: Στο μικροσκόπιο το πώς ο Καραβέλας άδειασε τους λογαριασμούς του και διέφυγε Facebook Twitter
1

Ο «κερδοφόρος εξαίρετος τραπεζικός πελάτης» Χρήστος Καραβέλας και το αστραπιαίο κλείσιμο των λογαριασμών του το 2008, αμέσως μόλις ο εισαγγελέας ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα δεσμεύσει τα χρήματα του, απασχόλησαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και του ΟΤΕ.

Στο δικαστήριο κατέθεσε η μάρτυρας Κατερίνα Μαρμαρά, στέλεχος της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα, η οποία, πλην της επαγγελματικής σχέσης με τα μέλη της οικογένειας του φυγόδικου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens, Χρήστου Καραβέλα, διατηρούσε και φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μάρτυρας αναφέρθηκε σε μεγάλα ποσά που διατηρούσε σε λογαριασμούς στην τράπεζα ο Χρήστος Καραβέλας από το 1991 και μετά, καθώς και σε επενδύσεις που έκανε. Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο άλλοτε επικεφαλής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της εταιρίας, «ήταν ένας κερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης» τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στην Barclays στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.

Σύμφωνα με την κ. Μαρμαρά, ο Καραβέλας, εκμεταλλευόμενος τον «νόμο Αλογοσκούφη» για επαναπατρισμό χρημάτων, μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στη συνέχεια προθεσμιακούς λογαριασμούς, με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειάς του.

Κατά την εξέτασή της από την εισαγγελέα Έδρας η μάρτυρας δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων προκειμένου να δώσει εξήγηση για τον λόγο που στις 14 και 15 Μαΐου 2008, όλοι οι λογαριασμοί Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα. Σύμφωνα με την μάρτυρα, αυτό έγινε διότι «ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει, μία μέρα πριν κλείσει τους λογαριασμούς».

Η εισαγγελέας επέμεινε ιδιαίτερα, ρωτώντας συγκεκριμένα την μάρτυρα αν γνωρίζει για το φαξ που είχε αποστείλει ο εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, που ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, στις 12 Μαΐου 2008, προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Η επίμαχη συγκυρία κατά την μάρτυρα, ήταν απολύτως συμπτωματική, και επέμεινε ότι ο Καραβέλας θύμωσε γιατί δεν του έδωσαν τα χρήματα που ζήτησε. Σε ερωτήσεις της εισαγγελικής λειτουργού γιατί δεν τα έδωσε, η κ. Μαρμαρά είπε πως «δημιούργησε μία σκέψη ότι ήθελε να πάρει τόσο μεγάλο ποσό...και είχε αλλάξει και η νομοθεσία και δεν επιτρεπόταν να δίνουμε έτσι ποσά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ».

- Εισαγγελέας: Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; Υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών;

- Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

- Εισαγγελέας: Να σας πω εγώ. Το έτος 2007 δήλωσε 49 χιλιάδες ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι «σας δημιούργησε μία σκέψη» ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

- Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα...

Η μάρτυρας τελικώς, εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου, η ίδια η τράπεζα να θέλησε «να διώξει τον πελάτη». Η θέση αυτή της κ. Μαρμαρά προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, ο οποίος παρατήρησε πως «όπως φαίνεται εδώ, δεν "έδιωξε" τον πελάτη αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα αλλά και την πολιτική αγωγή, που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα (που στο μεταξύ, όπως είπε η κ. Μαρμαρά, μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ), κατέληξαν στην Ουρουγουάη.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου τα ημερολόγια της οποίας αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens, Θόδωρου Τσουκάτου.

Με τις ερωτήσεις του προς την κ. Τσακάλου ο συνήγορος του κ. Τσουκάτου, Διον. Γκούσκος, επιχείρησε να αναδείξει ότι οι δεκάδες αναφορές του ονόματος του κ. Τσουκάτου στα επίμαχα ημερολόγια, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπήρχαν και ανάλογες συναντήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Η κ. Τσακάλου, σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαίωσε πως δεν είναι σε θέση να θυμηθεί, εάν οι εγγραφές με το όνομα «Τσουκάτος» ήταν προσπάθειες επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο ή ραντεβού. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Τσουκάτου, επικαλούμενος τα ημερολόγια του εντολέα του, υποστήριξε πως οι συναντήσεις των δυο ανδρών, ήταν συνολικά 9 το διάστημα 1996 έως και 1998. Μάλιστα, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, προσκόμισε στο δικαστήριο και τα ημερολόγια του 1998, της γραμματέως του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

- Συνήγορος υπεράσπισης: Έχετε κάνει «βελτίωση» της κατάθεσης σας σε βάρος του Θ. Τσουκάτου . Έχετε κάτι εναντίον του;

- Α. Τσακάλου: Απολύτως τίποτα.

- Συνήγορος υπεράσπισης: Θυμόσαστε αν ο κ. Τσουκάτος επικοινώνησε με τον κ. Χριστοφοράκο προκειμένου να προωθήσει κάποια βιογραφικά, ή σε μια προσπάθεια να επιδοτηθούν σύλλογοι;

- Α. Τσακάλου: Δεν θυμάμαι. Αυτό, όμως, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική απ' όλους τους πολιτικούς.

Αναφερόμενη στο 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έλαβε ο Θ. Τσουκάτος από τη Siemens, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Μ. Χριστοφοράκος είχε αφήσει να εννοηθεί πως του έδωσε τα χρήματα.

- «Μου έκανε ένα νεύμα, μου έδειξε τον αριθμό 1 με το δάκτυλό του σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

- Συνήγορος υπεράσπισης: Από ένα νεύμα καταλάβατε ότι του έδωσε χρήματα;

- Α. Τσακάλου: Μπορώ να τον ερμηνεύω πολύ καλά μετά από 25 χρόνια συνεργασίας. Το «1» δεν μπορώ να ξέρω ότι είναι εκατομμύριο, αλλά υπέθεσα.

Η υπεράσπιση Τσουκάτου επανέφερε το αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου με την συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, Μάνια Κωστοπούλου, η οποία έχει διαψεύσει συναντήσεις που επιαλέστηκε η μάρτυρας.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τεχνικές βλάβες σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα, που ακινητοποιήθηκαν κατά την επιστροφή τους από το χιονοδρομικό κέντρο
LIFO NEWSROOM