ΔΝΤ: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τη γήρανση του εργατικού δυναμικού

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τη γήρανση του εργατικού δυναμικού Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Η γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη χώρα η οποία θα υποστεί σημαντική μείωση της συνολικής παραγωγικότητάς της, σύμφωνα με άρθρο οικονομολόγων του ΔΝΤ.

Η εφημερίδα " Καθημερινή" αναφέρει πως οι οικονομολόγοι εξετάζουν πόσο προβλέπεται να μειωθεί η συνολική παραγωγικότητα από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού, μια πτυχή που δεν έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν, η συνολική παραγωγικότητα αποτελεί, μακροπρόθεσμα, τον σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Συνολικά η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 με 64 ετών αναμένεται να αυξηθούν από το 15% του εργατικού δυναμικού σήμερα στο 20% σε δύο δεκαετίες.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο στον ευρωπαϊκό Νότο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Η συνολική παραγωγικότητα προβλέπεται ότι θα αυξάνεται τα επόμενα έτη στην Ελλάδα με ρυθμό περίπου 1,1%, δηλαδή πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ωστόσο λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού ο ρυθμός αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας σχεδόν θα μειωθεί στο μισό στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση, όπως είναι γενικότερα το δημογραφικό πρόβλημα, δεδομένου ότι μικρότερη παραγωγικότητα θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση της ανάπτυξης με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα του χρέους και γενικότερα για τα δημόσια οικονομικά.

«Είναι ανησυχητικό ότι η πλέον αρνητική επίπτωση στην παραγωγικότητα θα υπάρξει σε χώρες που δεν έχουν την πολυτέλεια να την υποστούν, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Αυτές οι χώρες έχουν ήδη αυξημένο επίπεδο χρέους και ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο (σ.σ. στα ελληνικά αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτουν χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν αν επενδύσουν ώστε να μετριάσουν το πρόβλημα) και έχουν ανάγκη από υψηλό ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειώσουν την ανεργία, αναφέρουν οι τρεις οικονομολόγοι στο άρθρο τους. 

πηγή: Kαθημερινή/ kathimerini.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ελλάδα / Επιβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων την ξηρασία στου Φιλοπάππου και προγραμματίζει δράσεις

Ο δήμος παραδέχεται ότι προγραμματίζονται άμεσα δράσεις ενισχυτικής φύτευσης, αφαίρεσης των ξερών δένδρων, απόφραξης του καναλιού αποχέτευσης και κλαδέματος των δέντρων ελιάς
LIFO NEWSROOM
Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Ελλάδα / Πάνω από το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030

Αλλάζουν τα δεδομένα της επαγγελματικής κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση - Τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
LIFO NEWSROOM