Εισαγγελική έρευνα για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Εισαγγελική έρευνα για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα Facebook Twitter
0

Στην έρευνα που διενεργείται ήδη για τις ΜΕΘ εντάσσει η Εισαγγελία τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, η οποία προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για τα δεδομένα του φόρτου νοσηλείας και τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό εντάσσεται στην έρευνα που διενεργεί ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών. Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των δύο καθηγητών θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με Covid 19.

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν 6.282 περιπτώσεις ασθενών, εκ των οποίων οι 3.988 πέθαναν (ποσοστό 63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ ήταν ισχυρά συσχετισμένη με την θνητότητα, όπως και η ηλικία, ιδίως μετά τα 60 έτη. Στη Θεσσαλονίκη, οι ασθενείς ήταν νεότεροι από αυτούς στην Αθήνα.

Από τους 3.988 θανάτους οι 1.535 συνδέονται με «παθογένειες» και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν ακόμα και να έχουν αποφευχθεί:

-947 αποδίδονται από τους καθηγητές στον μεγάλο φόρτο από τους διασωληνωμένους στο ΕΣΥ

-ο θάνατος ακόμη 133 ασθενών αποδόθηκε στο γεγονός πως διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ

-656 θάνατοι φαίνεται να συνδέονται απλώς και μόνο με το γεγονός πως είχαν την «ατυχία» να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Κατά την διάρκεια της περιόδου που μελετήθηκε, η Ελλάδα χτυπήθηκε από δύο διαδοχικά πανδημικά κύματα. Το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020, με επίκεντρα την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Το δεύτερο, συνδέθηκε με το στέλεχος B.1.1.7 και επηρέασε ολόκληρη την χώρα. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM