Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε νέα στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, καταγράφοντας πάνω από 12.800 σεισμούς στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα με την καθημερινή ανάλυση σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μέγεθος ≥4.0 και 2 με μέγεθος ≥4.5, ενώ ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 με μέγεθος 5.0 Ρίχτερ.
![ΕΚΠΑ για σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Πάνω από 12.800 σεισμοί - Προβληματισμός για τις κατολισθήσεις](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-10/seismos2.jpg?itok=XnebP4fZ)
Κατολισθήσεις στη Σαντορίνη
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ καταγράφει τις συνέπειες της σεισμικής δραστηριότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Σαντορίνης, με έμφαση στις κατολισθήσεις, οι οποίες εντοπίζονται:
- Στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, με καταπτώσεις βράχων στις παραλίες Κόκκινη Παραλία και Βλυχάδα.
- Στα πρανή της καλδέρας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως ο λιμένας Αθηνιού, η Άκρα Αλωνάκι, τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και η περιοχή Σκάρος.
- Στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας, όπου οι πτώσεις βράχων έχουν επηρεάσει την κυκλοφορία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ασταθή ηφαιστειακά υλικά και οι απότομες κλίσεις καθιστούν ορισμένες περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες σε νέες κατολισθήσεις.
![ΕΚΠΑ για σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Πάνω από 12.800 σεισμοί - Προβληματισμός για τις κατολισθήσεις](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-10/seismos-ekpa1_1_.png?itok=C2XJmxPK)
Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και μέτρα προστασίας
Λόγω των καταγεγραμμένων φαινομένων, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε:
- Απαγόρευση πρόσβασης σε επικίνδυνες περιοχές.
- Περιορισμούς κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικού δικτύου.
- Συνεχή καταγραφή και αξιολόγηση των επιπτώσεων, προκειμένου να ληφθούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Η Διεπιστημονική Επιτροπή του ΕΚΠΑ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και θα συνεχίσει την αξιολόγηση των δεδομένων. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μετά το πέρας της σεισμικής ακολουθίας, οι πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μελετηθούν εκτενώς και να ληφθούν κατάλληλα δομικά μέτρα προσαρμοσμένα στο ηφαιστειακό τοπίο του νησιού.