Ελληνικό διαβατήριο με επένδυση 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα; Οι κυβερνητικές «ασκήσεις επί χάρτου»

Ελληνικό διαβατήριο με επένδυση 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα; Οι κυβερνητικές «ασκήσεις επί χάρτου» Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Δυνατότητα να λάβουν ελληνική υπηκοότητα ενδέχεται να έχουν στο μέλλον πολίτες τρίτων χωρών, που θα αποκτούν ακίνητη περιουσία τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και θα καταχωρούνται ως μόνιμοι κάτοικοι. 

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στον κλάδο του real estate, πέρα από το πρόγραμμα «χρυσής βίζας», ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων κρατών της Ευρώπης. 

Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» θεσπίστηκε το 2013 και προβλέπει την χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Μάλιστα με τον νόμο 4605/2019 τον περασμένο Μάρτιο, η «χρυσή βίζα» επεκτάθηκε και σε όσους επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας σε όποιον πολίτη τρίτης χώρας αποκτά κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λάβουν την υπηκοότητα ακόμη και αν έχουν αποκτήσει την ακίνητη περιουσία μέσω νομικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση οι μετοχές (ή τα εταιρικά μερίδια αντίστοιχα) να ανήκουν σε αυτούς εξ ολοκλήρου.

Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταγράφεται ως μόνιμος κάτοικος Ελλάδας με κατοικία αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Προκειμένου να αποφευχθούν απάτες, προβλέπονται συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας και για να χορηγηθεί η υπηκοότητα, θα πρέπει το τίμημα της ακίνητης περιουσίας να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου κατά την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς.

Η πληρωμή θα γίνεται είτε με τραπεζική επιταγή είτε με κατάθεση τραπεζικού εμβάσματος σε λογαριασμό του δικαιούχου σε ελληνική τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τέλος, αναμένεται να τεθεί όριο στον αριθμό των πολιτογραφήσεων που θα επιτρέπονται κάθε χρόνο, που σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» θα προσδιοριστεί στις 200 ετησίως.

Αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο, η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου. Οι σύζυγοι των επενδυτών θα μπορούν να υποβάλλουν ταυτόχρονα αίτηση ενώ για τα παιδιά και τους γονείς του, η αντίστοιχη αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί αφού ολοκληρωθεί η πολιτογράφηση του ενδιαφερόμενου επενδυτή. 

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιακόπουλος για ΕΜΥ: «Θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός και δεν θα μας πιστεύει κανένας»

Ελλάδα / Ζιακόπουλος για έκτακτο δελτίου καιρού ΕΜΥ: «Θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός και δεν θα μας πιστεύει κανένας»

O γνωστός μετεωρολόγος διαφωνεί για τη διαρκή επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού και τονίζει: «Τι κάνουμε; Εκδίδουμε προειδοποίηση μεγάλης διάρκειας και ησυχάζουμε;»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Γιατί μόνο στην οικοδομή ρε φωστήρες;Τι κοντόφθαλμη λογική είναι αυτή;Δηλαδή αν σκάσει 2 'μυρια για να φτιάξει μια εταιρεία τεχνολογίας δεν θα είναι χρήσιμος; Ισα - ισα που θα έκανα το αντίθετο: Να παίρνει την υπηκοότητα ΜΟΝΟ όποιος επενδύσει σε πράγματα που ΔΕΝ έχουμε (και χρειαζόμαστε).Γιατί τσιμέντο, φαγάδικα, ξενυχτάδικα, τουρισμός, την στιγμή που από δαύτα βρωμάει ο τόπος;Γιατί όχι ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων, θαλάσσιες συγκοινωνίες;H Γερμανία 3.000 χιλιόμετρα βορειότερα παράγει περισσότερο ρεύμα απο φωτοβολταικά σε σχέση με την Ελλάδα. Να μη μιλήσω για ανεμογεννήτριες.Με αέρα και ήλιο καλύπτουν ήδη το 40% των ενεργειακών τους αναγκών (και τι αναγκών, η μισή βιομηχανία της Ευρώπης).Και εμείς οι κόπανοι ακόμα καίμε λιγνίτη και εισάγουμε πετρέλαιο.Ταυτόχρονα τσιμεντώνουμε την χώρα. Ολόκληρο το πολυθρύλητο ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο αρχίζει και τελειώνει με μεζονέτα, ταβέρνα, σουβλατζήδικο, ξαπλώστρα και airbnb. Για τίποτα άλλο δεν μας κόβει το νιονιό (αν υποθέσουμε ότι έχουμε νιονιο).Ναι ξέρω, η Γερμανία έχει λεφτά για να επενδύσει σε ΑΠΕ, εμείς δεν έχουμε.Αλλά ΑΥΤΟ ακριβώς είναι το θέμα: Οταν έρχεται κάποιος και σου σκάει 2 'μύρια επένδυση για να πάρει το διαβατήριο, γιατί να στείλεις αυτά τα λεφτά στα ντουβάρια και όχι σε ΑΠΕ;Δηλαδή το να εισάγεις πετρέλαιο είναι φτηνότερο;Μήπως θα πάρεις σαν κράτος φόρους από τα χιλιάδες airbnbαδικα που θα χτίσει ο κάθε κινέζος; Πόση συσσωρευμένη βλακεία (σε υπέυθυνες θέσεις μάλιστα) έχει άραγε αυτή η χώρα;
Τι είδους κοινωνία είναι αυτή;;Ο Αλβανός, Ρουμάνος, Βούλγαρος, Φιλιππινέζος που μένει 20 χρόνια στην Ελλάδα να μην μπορει να παρει ελληνική υπηκοότητα, ενώ ο Κινέζος που τα στάζει, να την παίρνει!!!Ένα πράγμα μόνο περιμένω, να δω Κινέζο εκατομμυριούχο στον στρατό. Τι; Δε θα πάει; Έλληνας πολίτης, ελληνική υπηκοότητα, ελληνικό διαβατήριο έχει. Και συγκριτικά με τα παιδιά μεταναστών, ο Κινέζος εκατομμυριούχος δεν έχει και ιδέα από σύγχρονη ελληνική κουλτούρα.
Η πρώτη φράση σωστή. Οι άνθρωποι που αναφέρεις πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πάρουν υπηκοότητα.Η δεύτερη φράση άκυρη. Η πιθανότητα να είναι κάποιος 18-22 χρονών, να έχει 2 εκατομμύρια περισσευούμενα στην τσέπη του και να θέλει να τα μετατρέψει σε ελληνικό διαβατήριο είναι μηδενική.Αυτοί που έχουν τα 2 εκ. είναι πάνω από 22 και δεν μπορείς να τους στείλεις στρατό, έχουν ήδη υπηρετήσει στις χώρες τους.